Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 149267 razy)

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #255 dnia: 11 Listopada 2023, 20:49:26 »
Też o to pytałem i odpowiedział wymijająco więc obstawiam, że nie naładował.
Witam , w ciągu ostatnich 20 latach , miałem 5 aut , w tym 1 diesel , w tym czasie nie ładowałem żadnego akumulatora , jak padał po kliku latach to wkładałem nowy , więc prostownik nie był mi potrzebny do dzisiaj. Woltomierz zamontowany w zapalniczce po restarcie  bosterem z asitance pokazuje 14,3 v .
Co piszecie koledzy o kamerach 70 mio  , to chyba widzę nie ma szans na tryb parkingowy i podglądu kamer bez dodatkowego zasilania z powerbanku , przy AKU 45 A  12 V założonego
do hybrydy RAV 4 .
W przyszłym tygodniu jestem umówiony w ASO , zobaczymy co dalej.
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #256 dnia: 11 Listopada 2023, 21:19:34 »
Witam , w ciągu ostatnich 20 latach , miałem 5 aut , w tym 1 diesel , w tym czasie nie ładowałem żadnego akumulatora , jak padał po kliku latach to wkładałem nowy , więc prostownik nie był mi potrzebny do dzisiaj.
Ale zdajesz sobie sprawę, że w tych 5 autach nie miałeś problemów z akumulatorem, bo nie montowałeś kamerek z trybem parkingowym? Dziwi mnie to uparte powtarzanie tezy o problemie z hybrydą albo akumulatorem 45 Ah...

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #257 dnia: 11 Listopada 2023, 21:29:53 »
Witam , w ciągu ostatnich 20 latach , miałem 5 aut , w tym 1 diesel , w tym czasie nie ładowałem żadnego akumulatora , jak padał po kliku latach to wkładałem nowy , więc prostownik nie był mi potrzebny do dzisiaj.
Ale zdajesz sobie sprawę, że w tych 5 autach nie miałeś problemów z akumulatorem, bo nie montowałeś kamerek z trybem parkingowym? Dziwi mnie to uparte powtarzanie tezy o problemie z hybrydą albo akumulatorem 45 Ah...
Dziękuję za Twoją ocenę , to rozumiem ,
że problem to kamerki z potężnym zużyciem prądu ?
pozdrawiam

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #258 dnia: 11 Listopada 2023, 21:35:11 »
Tak. Tu nawet wymiana na aku 120 Ah nie pomoże bo masz ujemny bilans energetyczny. Co najwyżej auto rozładowywało by się rzadziej.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #259 dnia: 11 Listopada 2023, 21:36:34 »
Tak. Tu nawet wymiana na aku 120 Ah nie pomoże bo masz ujemny bilans energetyczny. Co najwyżej auto rozładowywało by się rzadziej.
Dokładnie to cały czas piszę. Większy akumulator 12V to pudrowania syfa i leczenie objawu a nie przyczyny.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #260 dnia: 11 Listopada 2023, 21:42:59 »
Dziękuję za rozjaśnienie problemu z rozładowywaniem AKU 45 , ale czy nawet powerbank 40000 A da radę , bo już zaczynam wątpić ? chyba że codziennie będę go brał do domu do podładowywania / auto w nocy w garażu zamkniętym/.
pozdrawiam kolegów i dziękuję za porady 

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #261 dnia: 11 Listopada 2023, 22:40:32 »
Obawiam się, że temat powerbanków do kamer samochodowych jest o wiele bardziej skomplikowany niż sam parametr pojemności, ot choćby patrząc tu: https://www.wideorejestratory24.pl/test-powerbankow-samochodowych#gsc.tab=0
Może załóż osobny wątek albo lepiej zleć temat sprzedawcy, który ci kamerkę sprzedał.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #262 dnia: 12 Listopada 2023, 02:04:17 »
Do wideorejestratora jeśli ma pracować w trybie parkingowym trzeba użyć dedykowanego powerbanku samochodowego z ogniwami LiFePO4. Zwykłe powerbanki z wielu względów się nie nadają. Dlaczego? Możesz prześledzić wątki o wideorejestratoach / kamerach na tym forum lub na autowrzuta.pl

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #263 dnia: 12 Listopada 2023, 08:15:23 »
Mnie zainteresowało w instrukcji: "Wyłączać zbędne urządzenia elektryczne podczas długotrwałej pracy hybrydowego układu napędowego z niską prędkością obrotową, np. w ruchu ulicznym o dużym natężeniu."

To co, auto nie jest sobie w stanie tego zrekompensować przez włączenie spalinówki? Tak to rozkminiałem zawsze, że jak jest READY to nie powinno się tego aku rozładować.
Faktycznie, to nie ma sensu.

Sprawdziłem w angielskich instrukcjach. W instrukcji do wersji benzynowej jest to ostrzeżenie, z tym że użyto słowa "vehicle" (samochód), a nie określenia jakiegoś systemu napędu. W wersji benzynowej takie ostrzeżenie ma sens. W instrukcji do wersji hybrydowej też jest dokładnie to ostrzeżenie i znowu użyto słowa "vehicle", a nie "hybrid system" czy czegoś podobnego. Krótko mówiąc ostrzeżenie jest skopiowane słowo w słowo.

Nie wiem dlaczego w polskiej instrukcji ktoś przetłumaczył "vehicle" na "hybrydowy układ napędowy" - o ile była tłumaczona z angielskiego. Ale niezależnie od tego, moim zdaniem mamy do czynienia z błędem polegającym na skopiowaniu ostrzeżenia z wersji benzynowej do hybrydowej mimo, iż hybrydy to nie dotyczy. Nawet przy prędkości równej ZERO działa przetwornica DC/DC zasilająca aku 12V z baterii trakcyjnej, a w razie niedoboru energii załącza się silnik spalinowy.
Myślę, że sytuacja się wyjaśniła. Nie chodzi o niską prędkość obrotową (silnika spalinowego), ale niską prędkość samochodu. W naszej instrukcji opisano to nieprecyzyjnie ;). Ale np. w instrukcji do Priusa, gdzie niczego nie skopiowano z wersji spalinowej, jest mowa o prędkości samochodu.
Problem leży w trybie EV, który pracuje często i gęsto przy niskich prędkościach, zwłaszcza przy przyspieszaniu. Wtedy priorytetem jest zasilanie silnika elektrycznego napędzającego auto, a ładowanie aku 12V schodzi na dalszy plan. Oczywiście na postoju i pracującym układzie hybrydowym tego problemu nie ma.

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #264 dnia: 12 Listopada 2023, 09:10:15 »
Obawiam się, że temat powerbanków do kamer samochodowych jest o wiele bardziej skomplikowany niż sam parametr pojemności, ot choćby patrząc tu: https://www.wideorejestratory24.pl/test-powerbankow-samochodowych#gsc.tab=0
Może załóż osobny wątek albo lepiej zleć temat sprzedawcy, który ci kamerkę sprzedał.
Dziękuję za odpowiedź , myślę że muszę po wizycie w ASO , jeśli nie rozwiążą problemu
rozładowywania AKU 12 V , będę pisał do dystrybutora kamer  www.70mai.pl o porady
i rozwiązanie problemu w celu korzystania w pełni z zakupionych kamer .
pozdrawiam

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #265 dnia: 12 Listopada 2023, 12:36:32 »
Problem leży w trybie EV, który pracuje często i gęsto przy niskich prędkościach, zwłaszcza przy przyspieszaniu. Wtedy priorytetem jest zasilanie silnika elektrycznego napędzającego auto, a ładowanie aku 12V schodzi na dalszy plan. Oczywiście na postoju i pracującym układzie hybrydowym tego problemu nie ma.

Kompletne bzdury. Podłącz sobie pierwsze lepsze urządzenie OBD i apke na telefon i będziesz wiedział kiedy akumulator 12V jest ładowany. Jazda na elektryku nie ma nic wspólnego z brakiem ładowania akumulatora 12V.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #266 dnia: 12 Listopada 2023, 12:44:35 »
Nie pisałem o braku ładowania aku 12V ale o dużym poborze prądu z baterii trakcyjnej na zasilanie silnika elektrycznego. Dlatego jest to ostrzeżenie w instrukcji. Ale nie twierdzę, że mam 100% pewności :) jeżeli wiesz skąd ono się wzięło i o co kaman, to proszę bardzo - podziel się tą wiedzą.

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #267 dnia: 12 Listopada 2023, 14:08:11 »

Kompletne bzdury. Podłącz sobie pierwsze lepsze urządzenie OBD i apke na telefon i będziesz wiedział kiedy akumulator 12V jest ładowany. Jazda na elektryku nie ma nic wspólnego z brakiem ładowania akumulatora 12V.

Dzień dobry , napisałem zapytanie do 70 mai.pl dystrybutora tych kamerek na Polskę ,
chcę znać ich stanowisko na piśmie przed wizytą w ASO we Wrocławiu które zamontowało je. Zadałem kilka pytań , czekam cierpliwie na odpowiedź , jeśli nie odpiszą do środy będę dzwonił ,jest na stronie tel. do serwisu .
pozdrawiam kolegów którzy mi doradzają ,ale widzę że stanowiska i propozycje rozwiązania tematu rozładowania AKU 12 v są bardzo rozbieżne .

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #268 dnia: 12 Listopada 2023, 14:42:53 »
Przede wszystkim trzeba ten Aku 12V naładować do pełna ładowarką jeśli uległ całkowitemu rozładowaniu. Sam się nie naładuje.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #269 dnia: 12 Listopada 2023, 15:07:50 »
Mam zestaw 70 mai przód i tył bez dodatkowego powerbanka. Pierwsze rozładownie baterii 12v nastąpiło po roku. Samochód stał 16 dni z włączonym trybem parkingowym, otwierałem codzień bagażnik i tryb parkingowy był ustawiony na wysoką czułość. Dziś przestawiłem na średnią, więc uważam, że wynik jest niezły i że kamerki 70 mai nie drenują zbyt mocno aku 12v. Wczoraj z ciekawości też sprawdziłem aku przed zimą. Mam inteligentną ładowarkę CETEK. Po podpięciu wskazywało słabe naładowanie, na wyświetlaczu poziom 4. Dwie godziny trwało naładowanie do max ( poziom 7).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl