Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 149613 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #345 dnia: 21 Lutego 2025, 11:54:06 »
... a i jak coś majstruję przy aucie to napęd włączony i lewarek na P. 
No . Ja tak sobie kiedyś stoję z otwartą maską, coś tam grzebię czy nalewam płynu, podszedł sąsiad, zagadał, oparł się i zagląda z ciekawości pod maskę a tu nagle silnik odpalił. Chłop mało z butów nie wyskoczył  :grin:.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #346 dnia: 21 Lutego 2025, 12:05:40 »
... a i jak coś majstruję przy aucie to napęd włączony i lewarek na P. 
No . Ja tak sobie kiedyś stoję z otwartą maską, coś tam grzebię czy nalewam płynu, podszedł sąsiad, zagadał, oparł się i zagląda z ciekawości pod maskę a tu nagle silnik odpalił. Chłop mało z butów nie wyskoczył  :grin:.
U mnie na wsi też to robi wrażenie ;), jak sobie rozmawiam z sąsiadem, a tu nagle silnik sam odpala, a po chwili gaśnie.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #347 dnia: 21 Lutego 2025, 13:03:17 »
Kiedyś zostawiłem pasażerkę samą w aucie na P a ja szybciutko wyskoczyłem do sklepu. Mocno się wystraszyła kiedy silnik się odpalił

Offline radzioleg

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: COROLLA 2.0 HYB
« Odpowiedź #348 dnia: 21 Lutego 2025, 19:54:51 »
Wczoraj wróciłem po 2 tyg, auto stało na parkingu lotniskowym po chmurką, naczytałem się o padających aku , w bagażniku naładowany power bank do odpalenia w razie "W", zaryzykowałem już czekając na bagaż, odpaliłem z aplikacji ogrzewanie, bez problemu auto sie uruchomiło, nagrzało, może teraz jakieś lepsze te aku wkładają.
No właśnie. Ja podobnie. Dziś w nocy wróciłem.
Auto pod chmurką, parking koło lotniska, ostatnio chyba przez 10 dni mrozy po minus kilkanaście stopni w nocy. Ravka stała od 04.02 do 20.02. Podszedłem, z pilota otworzyłem drzwi, odpaliłem system bez żadnego problemu. Power bank okazał się niepotrzebny, ale owszem - wożę na wszelki wypadek.
A masz zamontowane BLE?

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #349 dnia: 21 Lutego 2025, 19:55:17 »
Mam
Pozdrawiam,

Offline Norman888

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe AWD
« Odpowiedź #350 dnia: 22 Lutego 2025, 17:52:30 »
W kwestii akumulatora i problemów w filmie jest wszystko o co chodzi:
https://youtu.be/x5rfXmzlSjU?si=DDZdPkJAAC57nupZ

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #351 dnia: 22 Lutego 2025, 18:35:09 »
Film z przesłaniem wyłącznie PR, było już o tym na forum, wkejany nie raz i nie dwa.
W rzeczywistości jest zupełnie inaczej.
Nowe testery nie sprawdzają się, pomimo tego że miały prawidłowo oceniać to dalej pokazują wadliwe aku jako "Dobre" więc należy /trzeba oszukiwać i wpisywać inną (wyższą) wartość znamionową, by pokazało, że jest do wymiany...
Problem dotyczy Toyoty i Lexusów przy czym w Lexie by nie było kręcenia afer i pozwów Klienci częściej mają je wymienianie i nie są zbywani.
W oczekiwaniu na kolejną aktualizację softu do testerów to numer do assistance Euro Care jest naklejony na szybie kierowcy
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #352 dnia: 04 Marca 2025, 06:57:43 »
Wczoraj zrobiłem tylko krótki odcinek 3,4 km to nawet nie trasa. Po tym wydarzeniu akumulator na monitorze CTEK pokazywał 50% naładowania i napięcie 12,46V. Pozostawiłem go w garażu, a dzisiaj rano tylko 32 % pojemności naładowania i 12,36V napięcia oraz komunikat na apce "Charge now" .  Auto się normalnie uruchomiło ale trzeba będzie akumulator doładować bo całkiem padnie.

Niestety krótkie trasy wyyybitnie autku nie służą. !!! Tylko na co on przez noc zużył tyle prądu, że mu pojemność spadła z50 do 32 %.?

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #353 dnia: 04 Marca 2025, 07:24:11 »
Na nic nie zużył, monitor CTEK wyrzuć bo tylko miesza Ci w głowie. Masz niedoładowany akumulator, kup areometr i sprawdź gęstość elektrolitu.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #354 dnia: 04 Marca 2025, 09:04:12 »
Podłączę dzisiaj akumulator do ładowarki CTEK - niech się naładuje ile da radę.  Może na następną zimę kupie już sobie ten areometr :) .
Ten monitor CTEK się przydaje - przynajmniej jest ogólne pojęcie o stanie (kondycji) akumulatora, a w przypadku krytycznym ma przysłać na komórkę komunikat push.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #355 dnia: 04 Marca 2025, 09:55:15 »
W samochodzie będziesz ładował czy go wyciągniesz ? Jak w samochodzie to daj sobie spokój przy takich temperaturach. Are tylko kosztuje 70 PLN. Kup sobie z Fa. Wurth.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #356 dnia: 04 Marca 2025, 10:14:39 »
1,28 - wyzwanie gęstości ;)

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #357 dnia: 04 Marca 2025, 10:19:30 »
Nieosiągalne - chyba że masz tydzień wolnego i Cię to rajcuje. Jak dla mnie 1,26 to jest optymalne co można osiągnąć.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #358 dnia: 04 Marca 2025, 10:24:55 »
Fakt i musi być ciepło (np. obecnie wentylowana łazienka zamiast podwórka / garażu / wiaty), poza tym trzeba odłączyć aku od auta by ustawić wyższe napięcie ładowania (tryb high) i uruchamiać cykl ładowania kilkukrotnie. Podobno 11 h wystarczy: https://www.youtube.com/watch?v=KIVrW9tgI0E

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #359 dnia: 04 Marca 2025, 10:36:13 »
Dokładnie, po jednokrotnym ładowaniu ładowarką można zapomnieć o naładowaniu. Dlatego najlepiej sprawdza się prostownik z płynną regulacją prądu ładowania. Ja polecam z f-my Eltraf.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl