Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 149610 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bigbluee

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 24/25
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #375 dnia: 05 Marca 2025, 07:42:54 »
Ja mam jakąś wiekową niemiecko japońską "ładowarkę procesorową, transformatorową" do motorów i od lat doładowuje tym akumulatory samochodowe. Przystosowane jest tez do żelowych. Prąd ładowania to max 1A. Wszystko jest automatycznie. Wszystkie fazy przechodza same zaleznie od parametrów aku w danym momencie, łącznie z odsiarczaniem. Co ciekawe, potrafi odgruzować prawie każde aku jeśli nie ma zwarcia bo testowałem wiele razy różne trupy. Kwestia tylko ile to potrwa. Najdłużej odgruzowywało aku 44Ah który 3 razy w krótkim czasie umarł i miał 3V. 3 dni trwało zanim pokazało się ready. Akumulator jezdził pozniej przez kolejne lata bez najmniejszego problemu.

Rozmawiałem kiedyś z kimś kto buduje prostowniki i te wszystkie cteki, Lidle Aldi i inne to podładują ale nie naładują. To uratuje na chwile i nic poza tym. I tak jak ktoś wyżej pisał, trzeba podłaczać 2-3 razy bo to nie ogarnia stanu akumulatora i często przestaje ładować jak do końca naładowania jeszcze długa droga i nigdy nie wiadomo czy jest ok jak pokazuje OK. Trzeba kupić porządny ale niekoniecznie ogromny (bo do aku samochodowych nie musi byc duży) prostownik transformatorowy. Niski prąd również nie stanowi problemu bo to nie natężenie jest istotne. Owszem, to wydłuża czas ładowania ale prowadzi do nienadmiernego gazowania. Ważne żeby wtłoczyć taki ładunek aby zrobić gęstość a transformator zapewnia wysokie stabilne napięcie, najczęściej 14,4-15V przez długi czas i to czas tu gra rolę. Nie da się zrobić gęstości w 12h ani nawet w 24h w rozładowanym aku a  jak oferowałem zabranie aku na podładowanie na 2 dni, to zawsze słysze, co tak długo, podłacze gdzie indziej u kolegi na parw godzin i bedzie ok. A potem za kilka dni sprawny niedoładowany aku idzie "do smieci" bo znowu sie rozładował i ludzie jadą po nowy.

I zaznaczam, ja się nei znam, nie jestem fachowcem, stosuje sie do tego co mi powiedziano i jak do tej pory to się sprawdza. Można się nie zgadzać :)
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2025, 07:48:54 wysłana przez Bigbluee »

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #376 dnia: 05 Marca 2025, 08:23:27 »
Podaj typ i producenta tego cuda :-)
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #377 dnia: 05 Marca 2025, 09:22:08 »
Tym 1A przy napięciu 14,4-15V to nie bardzo widzę ładowanie. Może jeszcze te mikrusy 45Ah w trzy dni podładuje ale 80 czy 100Ah to co najwyżej "pogłaska". CTEK nie ma nic wspólnego z tymi biedronkowymi czy lidlowymi śmietnikami. Pracuje na tych sprzętach codziennie, kilkanaście lat.

Wysłane z mojego SM-S916B przy użyciu Tapatalka

Offline MrG

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Sedan
« Odpowiedź #378 dnia: 05 Marca 2025, 11:58:19 »
Podaj typ i producenta tego cuda :-)
Też bym chciał wiedziec
| Corolla Sedan Hybrid | 1.8 | E211 | Tokyo Red | 79000 | Warszawa |

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #379 dnia: 05 Marca 2025, 18:33:35 »

Nowe testery nie sprawdzają się, pomimo tego że miały prawidłowo oceniać to dalej pokazują wadliwe aku jako "Dobre" więc należy /trzeba oszukiwać i wpisywać inną (wyższą) wartość znamionową, by pokazało, że jest do wymiany...
Problem dotyczy Toyoty i Lexusów przy czym w Lexie by nie było kręcenia afer i pozwów Klienci częściej mają je wymienianie i nie są zbywani.

Masz rację Colin , moje kolejne problemy z AKU 12 opisywałem na forum , tym razem ASO mnie pozytywnie zaskoczyło /zresztą nie pierwszy raz / i po badaniu stwierdzili z uśmiechem  konieczność wymiany na nowy.
Zapytałem jeszcze jakiej firmy ten nowy , odpowiedź że  to Toyoty akumulator ?
pozdrawiam

zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #380 dnia: 05 Marca 2025, 20:14:00 »
moje kolejne problemy z AKU 12 opisywałem na forum , tym razem ASO mnie pozytywnie zaskoczyło /zresztą nie pierwszy raz / i po badaniu stwierdzili z uśmiechem�  konieczność wymiany na nowy.
Zapytałem jeszcze jakiej firmy ten nowy , odpowiedź że�  to Toyoty akumulator ?
Miałem podobnie z C-HR. Wydruk pokazuje, że akumulator do wymiany. Zaraz założą...a jaki...no Toyoty....czyli taki sam...tak....Po chwili, nie wymienimy bo zabrakło....a jaka cena....podali kwotę około 600 zł.
Wymieniłem w serwisie akumulatorów, na Yuasa, cena 350 zł.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #381 dnia: 24 Marca 2025, 08:40:27 »
Dzisiaj dowiedziałem się, że niektórzy odpinają  z minusowej klemy akumulatora  wtyczkę od systemu IBS. W ten sposób algorytm ładowania jest ślepy i ładuje ciągle akumulator napięciem 14,5 V.  To podobno załatwia sprawę niedoładowania w naszych hybrydach 12V akumulatora.

Ktoś tu na forum próbował ten "knif" ?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #382 dnia: 24 Marca 2025, 11:19:53 »
A Ty dalej ufasz temu monitorkowi pokazującemu nie wiadomo co i martwisz się SOC 30%, które zapewne bliższe jest 70-80%?

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #383 dnia: 24 Marca 2025, 11:43:40 »
Fakt -  SOC może nie być w 100 % trafiony, ale głównie patrzę na stan napięcia akumulatora - zakładam, że jak pokazuje powyżej 12,0 V to jest ok, a jak spada do tej granicy to doładuje i trudno.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #384 dnia: 24 Marca 2025, 11:53:43 »
Spadło kiedyś do 12V? Ile masz obecnie? 12,6V? Jeśli tak to nie stresuj się.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #385 dnia: 24 Marca 2025, 13:44:40 »
Spoko  - jeszcze tyle nie spadło. Najmniej miałem 12,36 V

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #386 dnia: 24 Marca 2025, 13:46:58 »
Mi dość regularnie spada do 12V niemniej najlepiej napięciu przyglądać się co najmniej po ok 12h, wtedy opadanie napięcia wyraźnie zwalnia i faktycznie po długiej trasie mam okolice 12,4V a jak aku wyładuje króciutkimi trasami to mam okolice 12,0V.

To odpięcie systemu IBS brzmi ciekawie o ile faktycznie daje 14,5V, u mnie zimą akumulator stale ładuje napięciem 14,3V także bez szału ale to właśnie latem on regularnie trzyma napięcie na 12,5V nie ładując akumulatora w ogóle. Jak @czp znajdziesz konkretną instrukcję to w sumie mogę spróbować.

Offline atol

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR GR MY24
« Odpowiedź #387 dnia: 24 Marca 2025, 14:28:16 »
Ja rano zawsze mam pomiędzy 11,6 a 11,8 V, ale auto odpala. Co prawda codziennie kilka km przejeżdżam. Najdłużej stało nieużywane 3 dni i też odpaliło. Powyżej 12 V to mam jak z pół godziny pojeżdżę samochodem  :-)

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #388 dnia: 24 Marca 2025, 14:37:34 »
Mi dość regularnie spada do 12V niemniej najlepiej napięciu przyglądać się co najmniej po ok 12h, wtedy opadanie napięcia wyraźnie zwalnia i faktycznie po długiej trasie mam okolice 12,4V a jak aku wyładuje króciutkimi trasami to mam okolice 12,0V.

To odpięcie systemu IBS brzmi ciekawie o ile faktycznie daje 14,5V, u mnie zimą akumulator stale ładuje napięciem 14,3V także bez szału ale to właśnie latem on regularnie trzyma napięcie na 12,5V nie ładując akumulatora w ogóle. Jak @czp znajdziesz konkretną instrukcję to w sumie mogę spróbować.
Tu nie trzeba instrukcji. Odpinasz wtyczkę przy minusowej klemie i tyle

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #389 dnia: 26 Marca 2025, 18:31:40 »
No to odpiąłem, pojeździłem (trzeci dzień robię praktycznie dokładnie taiie same trasy) i... No jest nieco gorzej ale niekoniecznie to źle. A dlaczego? U mnie auto utrzymuje (przynajmniej jeszcze póki co) napięcie w okolicy 14,31-14,39V nie ważne czy +15C czy -5C natomiast po odpięciu tej wtyczki trzyma cały czas 14,02-14,07V czyli praktycznie 0,3V mniej co jest bez dyskusji złą opcją ale latem gdzie zwykle widywałem przez chwilę 14,2V a później utrzymywał 12,55V to może nie być najgorsza opcja chociaż jeszcze lepszą było by faktycznie wymuszenie tego 14,5V ;P

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl