Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 149774 razy)

Offline rostomasz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #405 dnia: 15 Kwietnia 2025, 20:41:20 »
Zauważyłem u siebie, że od okolicy walentynek, że woltomierz w gnieździe zapalniczki pokazuje 14.4-14.5V niezależnie od tego czy stoję czy jadę. Podczas jazdy 300km autostradą w jedną stronę - 14.4V, z powrotem 14.4V i w trakcie jazdy na mieście. Zarówno przy -5C na zewnątrz w lutym i 20C przez weekend.
Dopiero dzisiaj podczas jazdy mi spadło do 12.9V i wskoczyło na 14.4V podczas postoju na P.
Zastanawiam się czy po cichu była jakaś aktualizacja OTA czy po prostu akumulator zaczął marnie wyglądać i się sterownik ulitował (a podładowywałem aku ładowarką przez zimą).

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #406 dnia: 15 Kwietnia 2025, 20:48:31 »
OTA dotyczy tylko multimediow, DCM oraz w nowych safety sense. Działa jaknchce, w większości przypadków nie działa. Napędu nie dotyczy. I nigdy nie będzie dotyczyć.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #407 dnia: 09 Czerwca 2025, 11:16:52 »
Mam zamontowany na akumulatorze Battery monitor. Dzisiaj w nocy o 3.30 miałem dziwny przypadek napięcie spadło do 11,9 V jak przy uruchamianiu auta i skoczyło na chwilę na 17V. Przy ravce nie stwierdziłem żadnej próby otwarcia czy manipulacji, BLE nie sygnalizował próby uruchomienia nieautoryzowanego. Ktoś spotkał się może z tak z taką sytuacją? Błąd battery monitora czy jakiś układ samochodu mógł spowodować samoistnie spadek a później skok napięcia?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #408 dnia: 09 Czerwca 2025, 12:35:13 »
Takich skoków napięcia w środku nocy w mojej RAVce nie zaobserwowałem.
Co najwyżej przy otwieraniu i uruchamianiu auta chwilowe spadki do 11,6V
Nie zauważyłem również skoków napięcia powyżej 14,6V.
Przeglądałem ponad miesiąc zapisów.
Mój moduł to BM2.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #409 dnia: 09 Czerwca 2025, 13:35:41 »
Moduł mam przypięty do akumulatora od 2 lat, nigdy wcześniej nie było takiej sytuacji nagłego spadku napięcia o 0,4 V a co jeszcze dziwniejsze to chwilowy skok do 17V.
Zrobiłem krótką trasę i wszystko działa ok.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #410 dnia: 10 Czerwca 2025, 10:54:25 »
Skontroluj poprawność (dobry mocny kontakt) zamocowanych klem na akumulatorze.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #411 dnia: 22 Czerwca 2025, 12:47:46 »
Widziałem na YT że to da się zrobić ale trzeba ładować odpięty aku, żeby nie zrobić kuku elektronice auta.

Po ostatnim ładowaniu aku naładowany na 100%. Napięcie końcowe 15,8V prąd 0,4A. Aku ładowałem od napięcia 14,8V prądem 0,4A. Trwało to dość długo ale miałem na to czas. Aku podłączyłem i zrobiłem trasy po 300 km. Przy temperaturze 26-28 stopni ładowanie ciągłe 14,28-14,31. Także stwierdzam, że jak aku jest naładowany to przyjmuje prąd i ładuje się przy takim napięciu - niezależnie czy jest zima czy lato czy zimno czy gorąco. Jak aku jest niedoładowany to napięcie to spada nawet do 12,8V  trasa 1000km nic nie daje i to jest pierwsza oznaka, że trzeba naładować akumulator a nie tylko zamieszać elektrolitem przy napięciu 14,4-14,7V.

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #412 dnia: 24 Czerwca 2025, 11:51:48 »
W mojej PHEV od pewnego czasu pojaiwa sie po wcisnieciu przycisku Start komunikat o niskim poziomie naladowania baterii 12V. Wczoraj bawilem sie przez pare minut nawigacja bez wlacznaia zaplonu. Po paru minutach mi sie ten komunikat pojawil. Jezdze dosc regularnie i mam gora jednodniowe przerwy. Nie mam nic dodatkowego podlaczonego do samochodu. Chyba sie przejade jutro do serwsiu po poltora roku jazdy i przejechaniu pod 20 tysiecy kilometroe akumulator powinie trzymac swoja pojemnosc.
Czy jesøi ten 12V akumulator sie rozladuje to bede mogl ruszyc z napedem elektrycznym na baterii glownej (zakladajac, ze bedzie naladowana)?

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #413 dnia: 24 Czerwca 2025, 12:08:47 »
W mojej PHEV od pewnego czasu pojaiwa sie po wcisnieciu przycisku Start komunikat o niskim poziomie naladowania baterii 12V. Wczoraj bawilem sie przez pare minut nawigacja bez wlacznaia zaplonu. Po paru minutach mi sie ten komunikat pojawil. Jezdze dosc regularnie i mam gora jednodniowe przerwy. Nie mam nic dodatkowego podlaczonego do samochodu. Chyba sie przejade jutro do serwsiu po poltora roku jazdy i przejechaniu pod 20 tysiecy kilometroe akumulator powinie trzymac swoja pojemnosc.
Czy jesøi ten 12V akumulator sie rozladuje to bede mogl ruszyc z napedem elektrycznym na baterii glownej (zakladajac, ze bedzie naladowana)?
Mam taki komunikat w HEV 2024 od początku. Wygląda ten komunikat na zabezpieczenie przed rozładowaniem akumulatora. Auto ani razu nie miało problemu z uruchomieniem.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #414 dnia: 24 Czerwca 2025, 12:12:51 »
Podładujcie se te akumulatory. W końcu nie pojedzie. 
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #415 dnia: 24 Czerwca 2025, 12:14:07 »
Mam taki komunikat w HEV 2024 od początku. Wygląda ten komunikat na zabezpieczenie przed rozładowaniem akumulatora. Auto ani razu nie miało problemu z uruchomieniem.

U mnie to sie pojawilo dopiero niedawno. Nie mialem tez problemow z uruchomieniem. Pytam sie tak na wszelki wypadek. Jade w przyszlym tygodniu w dluga trase i chce sie w razie czego wczesniej zabezpieczyc.
Chyba jednak podajde do serwisu. Tydzien temu przejechalem w trybie hybrydowem ponad 1600 km. Akumulator powinien sie naladowac.
Zastanawiam sie, czy nie zainwestowac w starter, ale one maja wszystkie bardzo krotkie kable, ktore sa dobre do podlaczania do akumulatora, a nie do Hybrydy i jej podlaczen do ladownaia.

« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2025, 12:53:20 wysłana przez Gregoriuss »

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #416 dnia: 24 Czerwca 2025, 13:14:52 »
Podładujcie se te akumulatory. W końcu nie pojedzie.
Właśnie sprawdziłem, już dłuższą chwilę słucham muzyki bez zapłonu i nie pojawia się ten komunikat. Chyba akumulator się naładował wreszcie gdy stałem przed przejazdem kolejowym ostatnio kilkanaście minut na uruchomionym napędzie z pozycją skrzyni na P. Po dłuższych jazdach ten komunikat wyskakiwał już po 1-2 minutach.

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #417 dnia: 24 Czerwca 2025, 15:21:54 »
Podlaczylem akumulator do ladowania. Mial 12.3 V i jedna kreske na piec naladowania.

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #418 dnia: 27 Czerwca 2025, 08:58:14 »
Bylem wczoraj w serwisie. Sprawdzili akumulator i powiedzieli, ze jest doby tylko wymaga naladowania. Naldowalem go przez noc do pelna wg. wskazan  ladowarki. Wlaczylem nawigacje po 10-15 minutach dostalem informacje, ze akumulator jest bliski rozladowania.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #419 dnia: 27 Czerwca 2025, 10:11:41 »
Bylem wczoraj w serwisie. Sprawdzili akumulator i powiedzieli, ze jest doby tylko wymaga naladowania. Naldowalem go przez noc do pelna wg. wskazan  ladowarki. Wlaczylem nawigacje po 10-15 minutach dostalem informacje, ze akumulator jest bliski rozladowania.
Spróbuj tak jak tu wielokrotnie opisano: na włączonym zapłonie, READY i P na skrzyni. Kilka razy przy okazji jakiegoś postoju i powinien się doładować.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl