Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 149621 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #420 dnia: 27 Czerwca 2025, 12:00:33 »
Spróbuj tak jak tu wielokrotnie opisano: na włączonym zapłonie, READY i P na skrzyni. Kilka razy przy okazji jakiegoś postoju i powinien się doładować.
Sprobuje. Dziekuje za pomoc.

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #421 dnia: 27 Czerwca 2025, 13:22:57 »
Swoja droga czy akumulator w PHEV jest olowiowo-kwasowy czy tez AGM?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #422 dnia: 27 Czerwca 2025, 13:25:53 »
Zwykły kwasowy "bezobslugowy" (tak twierdzi producent) hehe
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #423 dnia: 27 Czerwca 2025, 13:44:55 »
Zwykły kwasowy "bezobslugowy" (tak twierdzi producent) hehe
Tak mi sie tez zdawalo.
Ladowalem ten akumulator cala noc i niewiele to dalo. Wprawdzie ma magicznym oku mam niebieska kropke, czyli akulator teoretyczne jest w porzadku, ale po doladowaniu napiecie szybko spada do lekko powyzej 12 V. Wystarczy, ze odlacze ladowarke i ja podlacze znowu pokazuje mi, ze akumulator jest rozladowany. Moze ladowarka jest walnieta. Kiedys ladowalem nia akumulator w Subaru i bylo w porzadku.
Co ciekawe napiecia nie spada ponizej 12 V. Mierzylem napiecie tez miernikiem i zgadza sie ze wskazaniami ladowarki.
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwca 2025, 13:47:25 wysłana przez Gregoriuss »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #424 dnia: 29 Czerwca 2025, 07:58:06 »
Tak więc naładowałem swój akumulatora przed wyjazdem na wczasy dwa razy pod rząd w samochodzie  ładowarką  CTEK do 100 % . Następnego dnia pojechałem na lotnisko i tam zostawiłem swoją RAV4  na otwartym parkingu na pełne 7 dni. W międzyczasie sprawdzałem jedynie przez apkę czy moje auto stoi tam gdzie go pozostawiłem. Po powrocie najpierw odczytałem przez monitor, że akumulator ma napięcie 12,35 V i stan naładowania 59%.  Auto uruchomiło się bez problemu.

Wniosek mam taki, że po takim podwójnym doładowaniu RAV4 pewnie by i z 14 dni wytrzymała na parkingu i odpaliła.   Bez doładowania szans by na to nie było.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #425 dnia: 02 Lipca 2025, 14:52:59 »
https://youtu.be/hf8lRjKNwFI?si=pzD_-wqXK3C65s93

Ciekaw jestem waszych opinii na temat tego filmu

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #426 dnia: 02 Lipca 2025, 16:56:11 »
https://youtu.be/hf8lRjKNwFI?si=pzD_-wqXK3C65s93

Ciekaw jestem waszych opinii na temat tego filmu

A nie ma to związku z systemem hamowania, np hamulec postojowy musi szybko rozłączyć w przejściu z P na D lub R. Silniki postojowego potrzebują dużej energii więc akumulator musi być w gotowości i mieć wysokie napięcie. Chyba też musi pracować pompa hamulcowa by zadziałać gdyby się okazało że auto stoi z górki i po odpuszczeniu hamulców postojowych zaczyna się cofać. Wg mnie w trybie P po prostu jest większy pobór energii z instalacji 12V lub system musi być przygotowany na chwilowo duży pobór przy przejściu do trybu jazdy. Wg mnie system działa dobrze i nie sposób wykryć algorytmu tak prostą obserwacją. Ładowanie na pewno nie jest zero jedynkowe lecz prąd ładowania może mieć kilka poziomów lub w ogóle liniowo się zmieniać. Być może system nie jest idealny, może coś inżynierom poszło nie tak, a Japończykom strasznie trudno przyznać się do błędu. To problem ich mentalności, trochę mam z tym styczność. Z reguły są perfekcjonistami ale jak to w życiu czasami coś się nie uda. Wtedy masakra żeby ich przekonać do poprawienia.

Offline RAV4EVER

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GEN5 222KM
« Odpowiedź #427 dnia: 15 Sierpnia 2025, 13:02:19 »
    Ja tu tak o tej wiekszej Baterii , nalalem na Aralu 102ke 27 litrow do pelna ,po 8 kilometrach wszystko przestało działać masa błędów i xhuj .Jeden warsztat Toyoty "naprawil" że niby czujnik mas powietrza.
Oczywiscie wyjechalismy na trase i znowu caly cyrk od nowa , zawiazlem do mojego warsztatu powiedzialem im zeby paliwo wywalic i nowe dac .
Dzwonili ze raczej paliwo jest felerne (sprawa dla Adwokata) Warsztat powiedzieli ze glowna Bateria jest zupelnie pusta i musza sprawdzic czy jest w porzadku , jak nie to musza jakis specjalny sprzet zalatwic zeby regenerowac .Auto ma 3 lata i 32000 km .Co sadzicie o tej regeneracji? Czy mam tym szmatom z Arala sprawe o nowa baterie robic bo ta regenerowana BEDZIE TAK SAMO DOBRA JAK PRZED REGENERACJA ?? pozdrawiam Daniel
Moja pierwsza Toyota...
Corolla AE 82 GT 16 V Twin cam

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #428 dnia: 15 Sierpnia 2025, 13:25:51 »
Za dużo niewiadomych,
Gdy bateria HV ma niski poziom to można wymusić uruchomienie silnika spalinowego (pod warunkiem że już problem z paliwem rozwiązany)
Żadnych regeneracji, żadnych cudów, strach to czytać co piszesz wogóle
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #429 dnia: 15 Sierpnia 2025, 14:21:30 »
Wlałeś niewłaściwe paliwo - do którego silnik nie jest przystosowany i dziwisz się że masz problem?
Odradzam występowanie na drogę prawną w stosunku do Aral. Nie masz żadnych podstaw. Ty wlałeś niewłaściwe paliwo.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline RAV4EVER

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GEN5 222KM
« Odpowiedź #430 dnia: 15 Sierpnia 2025, 16:05:22 »
Ale jakie niewlasciwe Paliwo ? Juz nie raz wlewalem do lexa zony i do Ravki i nic nie bylo . 102 to tak naprawde Super plus ktorego nigdzie juz prawie nie ma , 102ka ma co najwyzej 98-99 Okt. w baku mialem jeszcze 95 E5 kolo 20-25 litrów wiec to nie jest problem oktanowy tylko jakosci ze mieli jakies bagno a nie paliwo .Z ta pusta bateria główną ze trzeba niby sprowadzac z Kolonni jakas spiecjalna ladowarke to mechanicy Toyoty tu w Berlinie mi jako jakas tam Opcje podali jakby cos bylo nie tak z ta bateria
Moja pierwsza Toyota...
Corolla AE 82 GT 16 V Twin cam

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #431 dnia: 15 Sierpnia 2025, 16:07:38 »
Poproś o wydruk ze wszystkich obecnych kodów błędów, wklej + opisz co dokładnie się teraz dzieje z autem i przy rozruchu

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #432 dnia: 15 Sierpnia 2025, 16:10:19 »
Czy instrukcja obsługi RAV4 dopuszcza paliwo 102 oktanów?

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #433 dnia: 15 Sierpnia 2025, 16:44:16 »
Czy instrukcja obsługi RAV4 dopuszcza paliwo 102 oktanów?
topoll nie przesadzaj z tą liczbą oktanową. Przecież kolega napisał, że dolał do baku gdzie było 20/25l 95 e5. Ja przy odbiorze swojego auta zalałem Shell 100 bo czekali na cysterkę i nie mieli ani 95 i 98 i nic się nie stało. O ile dobrze kojarzę to Rav ma 55l. bak więc z tej 102 to po wymieszaniu to z 97/98 oktanów

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #434 dnia: 15 Sierpnia 2025, 16:59:06 »
Tu chodzi o formalną stronę. Jeżeli chcesz firmę paliwową skarżyć o złe paliwo a lejesz paliwo nie zalecane przez producenta samochodu to jesteś na straconej pozycji.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl