Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 149728 razy)

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #450 dnia: 27 Sierpnia 2025, 16:41:20 »
W "teorii", dobrze zauważyłeś. Akumulatory nie mają napięcia 13v, chyba że zaraz po wyłączeniu silnika lub skończonym ładowaniu. Normalny zakres to 12.5-12.8v.
Nie wiem czy w RAVce jest inny algorytm ładowania ale w corolli 2024---> minimum to 12.8v.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #451 dnia: 15 Września 2025, 12:42:50 »
Cześć, po 2 tygodniowym urlopie zastałem bez większego zaskoczenia swoją RAVkę (2025 z BLE) totalnie padniętą. Planuję ją dzisiaj cucić boosterem, ale jak wiadomo kable są bardzo krótkie i chciałbym się tylko upewnić czy podpięcie masy do jednej ze śrub nad skrzynką bezpieczników jest bezpieczne? Więkoszość filmików pokazuje takie rozwiązanie, ale chciałbym się tylko upewnić czy to jest OK, bo do dedykowanej masy nie sięgnę, a auto jest totalnie rozładowane i musiałbym robić mocną gimnastykę, żeby otworzyć bagażnik (o ile by się w ogóle udało).

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #452 dnia: 15 Września 2025, 12:44:55 »
Nie. Pod skrzynką można narobić bałaganu. Lepiej podepnij do śruby na kielichu.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #453 dnia: 15 Września 2025, 12:47:29 »
Dzięki, ale właśnie o tych śrubach nad skrzynką, czyli na kielichu pisałem, bo są tam chyba 2/3 z tego co pamiętam.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #454 dnia: 15 Września 2025, 18:50:13 »
Jak tak kiedyś podpinałem powerbanka pod lotniskiem bo oczywiscie kable za krótkie były. Czy przed postojem ładowałeś akumulator?
Tak pytam bo mi ostatnio wytrzymał 18 dni ale po pierwsze go ładowałem przed wyjazdem na lotnisko, a po drugie mam rok temu wymieniony na nowy
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #455 dnia: 15 Września 2025, 20:36:24 »
Moja  wytrzymała na lotnisku raz 8, a raz 10 dni ale zawsze wcześniej przed wyjazdem akumulator doładowywałem CTK-iem 2 pełne serie.
Po przylocie akumulator przed odpaleniem wskazywał jeszcze napięcie 12,26 V czyli jeszcze parę ładnych dni by postał.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #456 dnia: 16 Września 2025, 13:07:38 »
Niestety nie ładowałem. Udało mi się wczoraj odpalić z boostera, przejechałem autem koło 15/20 min. i po postoju 2h znowu zdechł, jeszcze raz odpaliłem z boostera i zostawiłem na 30 min. na P bez klimatyzacji, żeby podładować tym ciekawym patentem. Mam nadzieję, że dzisiaj odpali, bo średnio mi się chce zmieniać lokalizację, żeby podpiąć prostownik.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #457 dnia: 16 Września 2025, 14:10:30 »
30 min mało.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #458 dnia: 16 Września 2025, 14:31:32 »
Niekoniecznie
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #459 dnia: 16 Września 2025, 15:57:40 »
Sprawdzałem przed chwilą i odpalił, więc chyba faktycznie ta metoda z ładowaniem na P ma sens zamiast krótkiego przejazdu. Swoją drogą, czy wie ktoś z Was jak podglądać aktualne napięcie akumulatora z multimediów? Podobno jest opcja włączenia ukrytego menu, gdzie widać też napięcie.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #460 dnia: 16 Września 2025, 20:59:49 »
Ja stosuje dodatkowy monitor CTEK CTX BATTERY SENSE na Bluetooth  o tak zamontowany https://czp.pl/rav4/foto/ctek-monitor/index.html plus do tego apka na telefonie.

W domu łapie mi z pokoju do garażu, a na pustej przestrzeni to z kilkunastu metrów też łapie. Napięcie pokazuje ok ale stan naładowania to jak mu podleci.

:)

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #461 dnia: 23 Września 2025, 08:48:12 »
W sobotę zostawiłem samochód z uchylonymi oknami na kilka godzin i padł akumulator... Tzn. jeszcze działały ekrany, ale nie dał się odpalić i pokazywał komunikat, że nie może włączyć klimatyzacji, bo za duży pobór prądu (cos w tym stylu). Samochód był niezaryglowany, nie wiedziałem ze wtedy też jest jakiś pobór prądu.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #462 dnia: 26 Września 2025, 12:21:12 »
W sobotę zostawiłem samochód z uchylonymi oknami na kilka godzin i padł akumulator... Tzn. jeszcze działały ekrany, ale nie dał się odpalić i pokazywał komunikat, że nie może włączyć klimatyzacji, bo za duży pobór prądu (cos w tym stylu). Samochód był niezaryglowany, nie wiedziałem ze wtedy też jest jakiś pobór prądu.
coś jest u Ciebie nie tak z prądami. Ja często w niedziele gdy jadę na obiad do rodziców na wieś to zostawiam auto otwarte i wszystkie szyby trochę otwarte na jakieś 6h i nigdy aku nie padł. Ravka 2021r , nigdy nie ładowałem aku, bo jeszcze nie było takiej potrzeby. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2025, 12:27:47 wysłana przez radek2020 »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #463 dnia: 26 Września 2025, 14:40:41 »
U mnie też to nie drenuje akumulatora. jedyne co to auto się skarży na smartfonie, że jest otwarte lub szyby odsunięte.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #464 dnia: 26 Września 2025, 14:46:49 »
Przeciez to nie o to chodzi, że opuszczone szyby drenują akumulator. Myślenie przyczynowo-skutkowe się kłania. Przeczytajcie jeszcze raz co kolega napisał.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl