Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 131002 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pavvulon

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: na baterie
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #600 dnia: 21 Stycznia 2026, 12:47:33 »
Ciekawe jak sie zachowuje AKU u osób, które odebrały nowy w ciagu roku...
Mam identycznie. Ravka 09.2024

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #601 dnia: 21 Stycznia 2026, 13:17:53 »
Czyli przy tych warunkach i trybie pracy Aku, to bez powerbanka nie ma szans na działanie kamerki w trybie parkingowym jesli jest ustawione odcinanie zasilania przy odpowiednim napieciu...

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #602 dnia: 21 Stycznia 2026, 13:17:59 »
No dzisiaj rano miałem 12,25 V. Następnie jeździłem trochę po mieście a , że nie było już mrozu minus 10 tylko minus 5 st C to algorytm zaczął ładować od 14,5 V, a po chwili spadł do 12,9 V i tak już zostało. Auto w garażu już ze 4 godziny  - teraz patrzę przez apkę Victrona,  a akumulator ma już tylko 12,15 V napięcia - czyli podąża w wiadomym kierunku. Auto październik 2025.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #603 dnia: 21 Stycznia 2026, 13:47:03 »
akumulator ma już tylko 12,15 V napięcia - czyli podąża w wiadomym kierunku. Auto październik 2025.
A jakie masz odbiorniki prądu aktywne? Ja odłączyłem teraz w zimie tryb parkingowy w kamerce, bo jednak sporo pobierał.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #604 dnia: 21 Stycznia 2026, 14:30:58 »
Bez kamerki jak, na razie. Mam tylko Ble.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #605 dnia: 21 Stycznia 2026, 19:46:46 »
A czy ktoś z Was robił taką próbę, żeby zmierzyć napięcie na podpiętym do auta AKU oraz zaraz po odpięciu go? Widzieliście różnicę?

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #606 dnia: 21 Stycznia 2026, 20:20:52 »
0,2V - 0,4V
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline blazejma

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #607 dnia: 22 Stycznia 2026, 10:00:55 »
Hej

Autko RAV4 4 GEN, 2017r. Akumulator fabryczny YUASA S46B24R - w pozycji POWER ON czyli na zapłonie, bez włączonego trybu READY, przy wielu odbiornikach z napięcia 11V gwałtownie spadało napięcie nawet do poniżej 10V, praktycznie po minucie-dwóch już był komunikat na desce że wysoka konsumpcja energii i praktycznie ratował już tylko booster. Proforma sprawdziłem stan u specjalisty pod obciążeniem, gwałtowne spadki, akumulator trup. Wytrzymał 8,5 roku od fabryki, można wybaczyć. Kupiłem i wymieniłem akumulator na dokładnie ten sam co fabryka dała i tu mam pytanie o prawidłowe wartości napięcia. Akumulator przed założeniem rzekomo był jeszcze podładowywany. Po założeniu i sprawdzeniu pod obciążeniem rzekomo zachowuje się tak jak powinien. Nie miałem jeszcze za bardzo czasu posprawdzać z odbiornikami i klemami, ale zapalniczka przed uruchomieniem auta, zanim przejdzie na 14,6V pokazuje mi 11,5V, więc prawdopodobnie takie natężenie jest na zapłonie. Porządnie napięcie na klemach sprawdzę dopiero w sobotę, bo tak lepiej po całej nocy i pewnie między klemami a zapalniczką też będzie różnica, ale czy takie napięcie można uznać za akceptowalne? Wydaje mi się że on wyjściowo może nie dociągnąć do tych sugerowanych książkowych 12,6V. A może naładować na full i wtedy sprawdzić po jednym dniu jeżdżenia, jeszcze kolejnej nocy? Ewentualnie jak jeszcze sprawdzić, czy wszystko ok i spać spokojnie?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #608 dnia: 22 Stycznia 2026, 10:28:56 »
Jedna z rzeczy której nie powinieneś robić to obciążanie akumulatora 12V na Power On. Siedzisz w aucie to na Ready. Sprzątasz auto to na Ready.

Offline blazejma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #609 dnia: 22 Stycznia 2026, 11:22:13 »
Oczywiście wiem, bo właśnie przez to odkryłem że stary już był śmietnik. A teraz sprawdzam tylko testowo, porównując nowy do starego. Ale też bez przesady z tym sprzątaniem, wtedy bez zapłonu, tylko lampki świecą. :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #610 dnia: 22 Stycznia 2026, 11:52:40 »
Twój samochód, Twoje zasady. Każdy robi jak uważa.

Offline blazejma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #611 dnia: 22 Stycznia 2026, 22:03:14 »
Nie popadajmy w paranoję. Przed otwarciem elektrycznej klapy bagażnika też mam odpalać auto?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #612 dnia: 23 Stycznia 2026, 00:38:55 »
Zapobiegać a nie leczyć. Jeśli już jesteś w aucie i np. sprzątasz to nie chodzi o świecące się lampki tylko o to, że jest okazja podładować akumulator na P w Ready. Tylko tyle albo aż tyle.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #613 dnia: 23 Stycznia 2026, 13:05:39 »
Jeśli już jesteś w aucie i np. sprzątasz to nie chodzi o świecące się lampki tylko o to, że jest okazja podładować akumulator na P w Ready. Tylko tyle albo aż tyle.
Jest to też okazja, do niepotrzebnego spalania benzyny, bo silnik spalinowy się włączy.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #614 dnia: 23 Stycznia 2026, 13:21:14 »
Nic się nie włączy, tylko trzeba być ogarniętym lub przynajmniej spostrzegawczym. Jak długo będzie stał to rzeczywiście się włączy na ok minutę, tyle spali tego paliwa że w kieliszku byś zmieścił.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl