Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 130812 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #660 dnia: 02 Lutego 2026, 21:38:00 »
Pobiłem chyba nowy rekord, auto było ostatnio ruszane tydzień temu w sobotę, a dzisiaj nie reaguje nawet na kluczyk, stoi też w garażu podziemnym... Ładowe było na początku października niby inteligentnym OSRAMem i później normalne eksploatowane, nie było problemów z aku. Rozładowane było raz wcześniej we wrześniu, po 2 tyg. urlopu też nie reagował nawet na pilot, musiałem otwierać auto grotem. Zapowiada się kolejna super przygoda otwierania awaryjnego, odpalania boosterem (oby się udało) i podjeżdżania w inne miejsce w celu podpięcia do prostownika. Generalnie jestem z tego auta zadowolony, ale te jazdy z aku to jest jakaś patologia i chyba zrobię o to lekką awanturę w ASO, bo przecież tak być nie może.

Jak chcesz żeby ASO cokolwiek zrobiło to najlepiej wzywaj assistance i każ im zabrać auto właśnie do ASO, inaczej zbagatelizują problem, mówię z własnego doświadczenia kiedy zgłosiłem problem na przeglądzie a doradca mówi mi że według ich testera wszystko jest w normie i pewnie za mało jeżdżę autem
Wybaczcie może głupie pytanie, natomiast nie miałem nigdy okazji wzywać assistance jeszcze. Jak się ich wezwie to się ma jakiś wybór? Mam na myśli, że można odmówić np. odpalenia z boostera i kazać się zawieźć do ASO? U mnie w ogóle jest przypał trochę z lawetą, bo garaż podziemny, wjazd wąski i jeszcze po łuku :) niełatwa sprawa żeby wyjąć auto.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #661 dnia: 02 Lutego 2026, 22:03:37 »
IMHO jak na chwilkę odpali z boostera żeby wyjechać o własnych siłach i potem zapakuje na lawetę to ten aku za chwilę i tak bedzie znowu zdechnnięty. Przez te 2-3 minuty nie naładuje się.
A w ASO mają zrobić pomiar po przyjechaniu i na drugi dzień rano.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #662 dnia: 02 Lutego 2026, 22:19:11 »
Pobiłem chyba nowy rekord, auto było ostatnio ruszane tydzień temu w sobotę, a dzisiaj nie reaguje nawet na kluczyk, stoi też w garażu podziemnym... Ładowe było na początku października niby inteligentnym OSRAMem i później normalne eksploatowane, nie było problemów z aku. Rozładowane było raz wcześniej we wrześniu, po 2 tyg. urlopu też nie reagował nawet na pilot, musiałem otwierać auto grotem. Zapowiada się kolejna super przygoda otwierania awaryjnego, odpalania boosterem (oby się udało) i podjeżdżania w inne miejsce w celu podpięcia do prostownika. Generalnie jestem z tego auta zadowolony, ale te jazdy z aku to jest jakaś patologia i chyba zrobię o to lekką awanturę w ASO, bo przecież tak być nie może.
Ale Ty masz przeciez całkiem nowe auto - chyba nawet roku nie ma. Tak jak koledzy napisali. Na lawetę i do ASO. I oprócz g...testu akumulatora niech sprawdzają jaki jest pobór prądu na postoju. Może błysnęli montażem BLE/Cobry?
Dokładnie tak, auto jest z kwietnia, więc moim zdaniem to jest jakiś żart, Volvo V70 z 99 roku było bardziej niezawodne. Nie wiem co tam się podziało, ale ja czegoś takiego tolerował nie będę, zwlaszcza, że nie mam na tym parkingu nawet gniazdka i muszę ładować auto gdzieś indziej, więc tym bardziej słabo. Zadzwonię jutro do ASO i zobaczymy co powiedzą, ale nie zamierzać dać się zbyć. Co do BLE to mam, ale nie wiem czy jakoś spartaczone, może po prostu od początku ten akumulator był felerny, ale to powinni wymienić na nowe przed wydaniem, a nie odwalać taki szajs.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #663 dnia: 03 Lutego 2026, 08:11:28 »
IMHO jak na chwilkę odpali z boostera żeby wyjechać o własnych siłach i potem zapakuje na lawetę to ten aku za chwilę i tak bedzie znowu zdechnnięty. Przez te 2-3 minuty nie naładuje się.
A w ASO mają zrobić pomiar po przyjechaniu i na drugi dzień rano.
No tak, tylko pytanie czy jak auto odpali to ja mogę tak po prostu powiedzieć, że teraz na lawecie ma jechać do ASO i oni bez gadania go zawiozą? Bo jak auto odpali to póki go nie zgaszę to chyba nic nie stoi na przeszkodzie by do ASO dojechać. Tak to rozumiem :) To, że po odpaleniu boosterem powinienem jednak pojeździć lub potrzymać go na P jest raczej oczywiste, jak po każdym odpaleniu z kabli.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #664 dnia: 03 Lutego 2026, 16:32:02 »
Auto odstawiłem sam do ASO, bo obawiałem się jakichś przygód na lawecie, mają jutro o 14 sprawdzać, tak że pewnie też nie będą mogli uruchomić i mam nadzieję, że wymienią to cholerne aku. Beka, bo początkowo zaproponowali mi termin na za tydzień, ale ich trochę wyjaśniłem i nagle się znalazł termin an jutro. Mają przy okazji zrobić kampanię na system wspomagania parkowania i poprosiłem ich też o włączenie wyłączania RSA ikonką na tablecie, czy u kogoś z Was z 2025 to działa poprawnie?

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #665 dnia: 03 Lutego 2026, 16:45:30 »
Auto odstawiłem sam do ASO, bo obawiałem się jakichś przygód na lawecie, mają jutro o 14 sprawdzać, tak że pewnie też nie będą mogli uruchomić i mam nadzieję, że wymienią to cholerne aku. Beka, bo początkowo zaproponowali mi termin na za tydzień, ale ich trochę wyjaśniłem i nagle się znalazł termin an jutro. Mają przy okazji zrobić kampanię na system wspomagania parkowania i poprosiłem ich też o włączenie wyłączania RSA ikonką na tablecie, czy u kogoś z Was z 2025 to działa poprawnie?
Życzę sukcesu w wymianie AKU 12 , mi pierwszy wymienili już po 4 miesiącach , mam
już trzeci który już był reanimowany przez asistante , ale napięcie już spada przy odpalaniu do 10,8 V , to długo nie pożyje , a gwarancja tylko do września 26 r .
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #666 dnia: 03 Lutego 2026, 17:26:49 »
Życzę sukcesu w wymianie AKU 12 , mi pierwszy wymienili już po 4 miesiącach , mam
już trzeci który już był reanimowany przez asistante , ale napięcie już spada przy odpalaniu do 10,8 V , to długo nie pożyje , a gwarancja tylko do września 26 r .
To jest jakaś patologia, 2 nowe aku Ci tak szybko zdechły? Zastanawiam się czy można ich poprosić o sprawdzenie tego DCMa albo zrobienie czegokolwiek, żeby jakoś poprawić sytuację na przyszłość, bo przecież to jest chore, czy ktoś coś może wie?

Offline Martoy

• Początkujący
  • Samochód:: yaris cross
« Odpowiedź #667 dnia: 03 Lutego 2026, 17:54:16 »
Podobna sytuacja. Samochód ma 5 miesiący, normalnie jeżdżony, ale przez tydzień stał i potem nie odpalił. Absolutnny blackout, nic. Wezwałam assistance. Odpalił boosterem i pojechałam do ASO. Umówiłam się na sprawdzenie aku. W garażu podziemnym niczego sie nie zdziała.Też mi się wydaje dziwne, że takie rzeczy się dzieją w nowym samochodzie.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #668 dnia: 03 Lutego 2026, 18:16:44 »
Podobna sytuacja. Samochód ma 5 miesiący, normalnie jeżdżony, ale przez tydzień stał i potem nie odpalił. Absolutnny blackout, nic. Wezwałam assistance. Odpalił boosterem i pojechałam do ASO. Umówiłam się na sprawdzenie aku. W garażu podziemnym niczego sie nie zdziała.Też mi się wydaje dziwne, że takie rzeczy się dzieją w nowym samochodzie.
No nieźle, ciekawe jaki będzie rekord najmłodszego auta z takimi problemami. Ciekawe też czy garaże podziemne i często gorszy zasięg sieci komórkowej tam mogą jakoś bardziej drenować telemetrię i przez to szybciej rozładowywać aku.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #669 dnia: 03 Lutego 2026, 18:19:24 »
Może to być dobry trop, w końcu co jakiś czas auto się melduje do serwerów.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #670 dnia: 03 Lutego 2026, 18:30:59 »
Pytanie czy jak się nie może dobić to czy próbuje jakoś częściej czy nie i czy ew. można w ostateczności wyłączyć telemetrię na rzecz sprawnie działającego aku.
LEBIK, mogę spytać czy Ty też trzymasz w miejscu ze słabym zasięgiem?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #671 dnia: 03 Lutego 2026, 18:55:59 »
Witaj na forum. Widzę w opisie, że yariss cross. niedawo przymierzaliśmy sie do zakupu tego autka jako drugie ale ostatecznie wygrała C-HR. Pamiętam jednak, że sprzedawca w salonie z rozbrajającą szczerością powiedział, że to auto musi jeżdzić, bo akumulator pada po 4 dniach. Nie bardzo chciałem mu wierzyć ale nie ukrywam, że był to jeden z czynników, które wpłynęły na wybór innego auta. Ogólnie YC bardzo fajne. Jeździłem nim kilka dni na Sardynii i bardzo pozytywnie w jego kategorii je oceniam.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #672 dnia: 03 Lutego 2026, 19:02:00 »
Szczerze.... kurde. Ja rozumiem, że DCM to taki smartfon ale ileż to może tego prądu żreć? BTW. Mój oryginalny akumulator wyzionął ducha dwa razy w środku lata stojąc na otwartej przestrzeni (raz 16, a potem 11 dni).
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #673 dnia: 03 Lutego 2026, 19:06:19 »
Szczerze.... kurde. Ja rozumiem, że DCM to taki smartfon ale ileż to może tego prądu żreć? BTW. Mój oryginalny akumulator wyzionął ducha dwa razy w środku lata stojąc na otwartej przestrzeni (raz 16, a potem 11 dni).
No ciekawe ile pobiera prądu, jak się zachowuje jak brakuje zasięgu i czy faktycznie można to jakoś aktualizować w ASO. U mnie wcześniej we wrześniu padło też na podziemnym po 2 tyg. i byłem wyrozumiały, ale tydzień to są już jakieś jaja i mam nadzieję, że uda się coś z tym zrobić.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #674 dnia: 03 Lutego 2026, 19:57:49 »
C-HR. Pamiętam jednak, że sprzedawca w salonie z rozbrajającą szczerością powiedział, że to auto musi jeżdzić, bo akumulator pada po 4 dniach
To są urban legends. Mój stał na lotnisku 14 dni, 11 , zimą 8. Odpalal bez żadnego stresu. A mam mutlu. Kupiłem z autem  booster ani raz go nie użyłem, a przejechałem 30 tys km
Chyba nie do końca urban legends skoro masz przykład 2 aut, które nie mają roku, jedno nawet pół i oba siadły po tygodniu i to w garażach podziemnych. To jest śmieszne dopóki Ci się nie przydarzy i jasne, można sobie odpalić boosterem, co też dzisiaj zrobiłem przed zawiezieniem do ASO, ale to w ogóle nie rozwiązuje długofalowo problemu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl