Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 130467 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #840 dnia: 30 Marca 2026, 12:22:56 »
Ładowanie w trasie: w piątek zrobiłem trasę do Francji (niecałe 1100km w jedną stronę, temperatura do 10 stopni, bez mrozu rano, 11 godzin jazdy z krótkimi przerwami) - ładowanie w okolicach 14V do ok 400km , potem 12,6. Trasa w drugą stronę w niedzielę - 100 pierwszych km 14v, porem 12,6v. Odczyt z tego ustrojstwa w gnieździe zapalniczki.

Rozumiem że jeździsz z wpiętym czujnikiem na minusowej klemie akumulatora?

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #841 dnia: 30 Marca 2026, 12:33:56 »
nie, zgodnie z tym co napisałęm "ustrojstwem w gnieździe zapalniczki" ;) czyli  tak naprawdę "Bigstren 961 Woltomierz Voltomierz 12V 24V tester akumulatora" z Alledrogo za 25 złotych

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #842 dnia: 30 Marca 2026, 12:55:42 »
Mam takie same obserwacje z trasy. To 12,6 jest ok. Oznacza że samochód korzysta z prądu z przetwornicy i nie rozladowuje akumulatora. Komp uznał, że akumulator jest juz naładowany. Problemy z rozładowaniem IMHO wynikają z dwóch przyczyn:
- za duży pobór prądu na postoju
- akumulator w złej kondycji

Ta zła kondycja może wynikać z zarżnięcia akumulatora w trakcie transportu z fabryki ale też z pierwszej przyczyny czyli za dużego poboru prądu na postoju. I teraz - gdy akumulator jest zarżnięty czyli jego pojemność nie jest 40Ah a np. 10Ah to czas ładowania czyli gdy mamy >14V bedzie krótki bo się szybko te parę Ah doladuje. Prąd ładowania przy 14,5V spadnie do poziomu przy którym komp uzna że aku jest naładowany. No ale ta mała pojemnośc nie starcza na dłuższy - koło dwóch tygodni postój.
Tak więc moim zdaniem nie jest problemem algorytm ładowania ale zużycie prądu na postoju, które powoduje że w autach które jeżdżą głównie na krótkich trasach wokół komina akumulator jest permanentnie niedoladowany i ulega szybkiej degradacji.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #843 dnia: 30 Marca 2026, 13:32:11 »
nie, zgodnie z tym co napisałęm "ustrojstwem w gnieździe zapalniczki" ;) czyli  tak naprawdę "Bigstren 961 Woltomierz Voltomierz 12V 24V tester akumulatora" z Alledrogo za 25 złotych

Może troszkę doprecyzuje pytanie: chodzi mi o czujnik "inteligentnego" ładowania, wtyczka 3 pinowa którą dużo ludzi odpina. Nie chodziło mi o monitor napięcia :D

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #844 dnia: 30 Marca 2026, 13:35:56 »
Mam takie same obserwacje z trasy. To 12,6 jest ok. Oznacza że samochód korzysta z prądu z przetwornicy i nie rozladowuje akumulatora. Komp uznał, że akumulator jest juz naładowany. Problemy z rozładowaniem IMHO wynikają z dwóch przyczyn:
- za duży pobór prądu na postoju
- akumulator w złej kondycji

Ta zła kondycja może wynikać z zarżnięcia akumulatora w trakcie transportu z fabryki ale też z pierwszej przyczyny czyli za dużego poboru prądu na postoju. I teraz - gdy akumulator jest zarżnięty czyli jego pojemność nie jest 40Ah a np. 10Ah to czas ładowania czyli gdy mamy >14V bedzie krótki bo się szybko te parę Ah doladuje. Prąd ładowania przy 14,5V spadnie do poziomu przy którym komp uzna że aku jest naładowany. No ale ta mała pojemnośc nie starcza na dłuższy - koło dwóch tygodni postój.
Tak więc moim zdaniem nie jest problemem algorytm ładowania ale zużycie prądu na postoju, które powoduje że w autach które jeżdżą głównie na krótkich trasach wokół komina akumulator jest permanentnie niedoladowany i ulega szybkiej degradacji.

No właśnie 12.6V to za mało. W autach z alternatorem minimalne napięcie ładowania to 13.3V, poniżej wyskakuje błąd ładowania. A w pełni naładowany akumulator ma 12.8V w spoczynku.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #845 dnia: 30 Marca 2026, 15:32:38 »
Moja Rav4  stoi już tydzień w garażu w domu i wczoraj wieczorem apka MyToyota przysłała mi informację, że akumulator ma niski poziom naładowania i aby nim pojeździć przez 30 minut to się doładuje.  Akurat monitoruję akumulator przez " smart battery sense " Victrona  to w tym czasie miał on napięcie 11,97 V. Autem jadę jutro to pewnie  napięcie spadnie mu co najmniej  do 11,95 V - to zobaczymy czy jeszcze się uruchomi o własnych siłach.
Ach ta niezawodna Toyota i zastanawianie się czy nowe auto odpali tego dnia czy jednak nie, patologia naszych czasów. Ja na szczęście po wymianie aku mam na razie spokój, ale jeżdżę też trochę więcej tym autem, więc nie jest to do końca miarodajne.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #846 dnia: 30 Marca 2026, 15:58:23 »
Nie u każdego jest tak fatalnie. U mnie odpala codziennie od 5 lat na fabrycznym akumulatorze 12V.

Offline kbsucha

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2024
« Odpowiedź #847 dnia: 30 Marca 2026, 21:42:18 »
Moja Rav4  stoi już tydzień w garażu w domu i wczoraj wieczorem apka MyToyota przysłała mi informację, że akumulator ma niski poziom naładowania i aby nim pojeździć przez 30 minut to się doładuje.  Akurat monitoruję akumulator przez " smart battery sense " Victrona  to w tym czasie miał on napięcie 11,97 V. Autem jadę jutro to pewnie  napięcie spadnie mu co najmniej  do 11,95 V - to zobaczymy czy jeszcze się uruchomi o własnych siłach.

Dzisiaj byłem w ASO uzupełnić kampanie serwisowe i przy okazji zrobić test Akumulatora 12v bo dostawałem ostrzeżenia na apke. Serwisant rano powiedział mi że pewnie "false alarm" bo apka wysyła wiadomości jak aku spadnie poniżej 12V. Wiec po twoich pomiarach by się zgadzało z jego słowami.
Okazało się, że po magicznym teście w ASO akumulator został wymieniony ;).
Dodam, że auto ma 14 miesięcy. Ciekawe czy taka wymiana liczy się już do statystyk niezawodności ;)

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #848 dnia: 30 Marca 2026, 22:39:58 »
Nie u każdego jest tak fatalnie. U mnie odpala codziennie od 5 lat na fabrycznym akumulatorze 12V.
Tak to powinno wyglądać u każdego zasadniczo, ale normalność stała się w ostatnich latach chyba wyjątkiem.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #849 dnia: 30 Marca 2026, 23:30:02 »
Ładowanie w trasie: w piątek zrobiłem trasę do Francji (niecałe 1100km w jedną stronę, temperatura do 10 stopni, bez mrozu rano, 11 godzin jazdy z krótkimi przerwami) - ładowanie w okolicach 14V do ok 400km , potem 12,6. Trasa w drugą stronę w niedzielę - 100 pierwszych km 14v, porem 12,6v. Odczyt z tego ustrojstwa w gnieździe zapalniczki.
Przy takich trasach proponuję mieć odpiętą wtyczkę IBS i kłopotów z aku nie będzie.

Offline Cliff_96

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla GR 2.0
« Odpowiedź #850 dnia: 31 Marca 2026, 00:35:20 »
Przy takich trasach proponuję mieć odpiętą wtyczkę IBS i kłopotów z aku nie będzie.

A czy to nie jest tak, że wtyczkę IBS można odpinać w przypadku jazdy na krótkich trasach? Czytałem, że w przypadku dłuższych tras, kiedy wypniemy wtyczkę IBS, prąd ładowania utrzymuje się na tym samym (wyższym) poziomie, co może grozić "przeładowaniem" akumulatora, czyli jego zarżnięciem tylko w drugą stronę (ze skrajności w skrajność). Pytam, bo nie wiem - konfrontuję to, co przeczytałem wcześniej  :-)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #851 dnia: 31 Marca 2026, 09:10:42 »

Dzisiaj byłem w ASO uzupełnić kampanie serwisowe i przy okazji zrobić test Akumulatora 12v bo dostawałem ostrzeżenia na apke. Serwisant rano powiedział mi że pewnie "false alarm" bo apka wysyła wiadomości jak aku spadnie poniżej 12V. Wiec po twoich pomiarach by się zgadzało z jego słowami.
Okazało się, że po magicznym teście w ASO akumulator został wymieniony ;).
Dodam, że auto ma 14 miesięcy. Ciekawe czy taka wymiana liczy się już do statystyk niezawodności ;)

No dzisiaj rano po tym tygodniu stania Ravka miała napięcie na akumulatorze 11,94 V i normalnie odpaliła - jedynie lusterka jakoś wolniej się odmykały.  Czyli kolejna dolna granica ustalona (jak napięcie spada do 11,94 V ) to odpali :)

Offline kbsucha

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2024
« Odpowiedź #852 dnia: 31 Marca 2026, 09:27:15 »
No dzisiaj rano po tym tygodniu stania Ravka miała napięcie na akumulatorze 11,94 V i normalnie odpaliła - jedynie lusterka jakoś wolniej się odmykały.  Czyli kolejna dolna granica ustalona (jak napięcie spada do 11,94 V ) to odpali :)
Hybryda przez swoją nature pewnie odpali i z niższym napięciem. Ciekawe od jakiego progu jest drugi alert o "krytycznym poziomie baterii i kontakcie z serwisem".

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #853 dnia: 31 Marca 2026, 10:52:02 »
Zamiast akumulatora należałoby podłączyć regulowany zasilacz i stopniowo obniżać napięcie aby wykryć minimalne, przy którym napęd jeszcze się uruchamia. Tyle że w praktyce ta wiedza niewiele pomoże bo co z tego, że akumulator w uśpionym aucie będzie powyżej progu skoro po otwarciu auta duży pobór prądu to napięcie mocno obniży i napęd się nie uruchomi.
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2026, 11:00:31 wysłana przez przmor »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #854 dnia: 31 Marca 2026, 16:31:40 »
Moje kolejne obserwacje z napięcia w zapalniczce. Auto po 10-12km jazdy załącza mi zawsze 14.4V na 30-45 sekund. Sprawdza sobie napięcie i podładowuje. Mniej więcej raz na tydzień, niezależnie od tego czy temperatura jest 3 stopnie czy 12 stopni to odpala 14.3V na całą trasę do roboty i później jak wracam to jeszcze go trzyma trochę na 14.3V (kilka km), dopiero później się przełącza na 12.5V i przez kolejne dni załącza na jakieś 2 min od startu 14.3V a później przełącza od razu na 12.5V. Zmiana położenia dźwigni w P podbija napięcie na 14.3V. Także wygląda jakby ten algorytm jednak sprawdzał i dbał o odpowiednie naładowanie aku. Nie jest tak, że zawsze mi ładuje napięciem 12.5V zaraz po starcie. W zimie widocznie akumulator nie może się naładować odpowiednio i nawet jak się go naładuje ładowarką to auto i tak będzie podawało 14.3V. Po zimie miałem jedną dłuższą trasę (180km) gdzie ładował 14.3V całą trasę a było 16 stopni. Później zaczął już ładować 12.5V na następny dzień. Także musiał po zimie się naładować do fulla pewnie i raz na tydzień czy dwa musi to sobie powtórzyć i dłużej potrzymać na 14.3V. To co już pisałem kiedyś, po tych 10 km jak przełącza na chwilę na 14.3V to gdy zmieniam dźwignię na P to napięcie spada na 13.5V. Jak wrócę do "D" to wraca do 14.3V, jak później spadnie na 12.5V i przełączę na "P" to dalej jest 13.5V i pewnie po kilku minutach dopiero wraca do normalnego ładowania na 14.3V przy dźwigni na P. Póki co zawsze mi odpalił :) I jeszcze to co wiele osób pisze, że 11.2-11.4V przy odpalaniu na zapalniczce. U mnie też tak jest ale jak odpalam gdy załącza się pompa na początku. Jak już jej nie słyszę i wtedy odpalę auto to napięcię automatycznie ma 11.7-12.0V przy starcie. Także tą wartością nie ma co się sugerować w kontekście tego jak naładowane jest aku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl