Autor Wątek: układ hybrydowy nie przełącza się prawidłowo  (Przeczytany 31716 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Astra

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Hybrid
układ hybrydowy nie przełącza się prawidłowo
« dnia: 11 Września 2022, 12:51:15 »
Cześć, mam nową hybryde yaris (kwiecień 2022), przez pierwsze miesiące układ hybrydowy funkcjonował bez zarzutu, podczas jazdy co chwile silnik spalinowy przełączał się na elektryczny, poziom naładowania baterii oscylował w okolicach połowy (przy jeździe po mieście). Od jakiegoś miesiąca zauważyłam zmianę, podczas jazdy w mieście silnik spalinowy nie chce się wyłączyć pomimo baterii naładowanej na full, wolnej jeździe lub wręcz hamowaniu, dopiero jak stanę na światłach silnik gaśnie i dalej jak ruszam to jadę na baterii aż poziom spadnie do połowy, po czym silnik spalinowy znów zaczyna pracować, ładuje do pełna i dopiero wtedy albo się sam przełączy na elektryczny podczas jazdy, albo jak stanę na światłach to silnik gaśnie i dalej ruszam już na hybrydzie. W serwisie nic mądrego mi nie powiedzieli, podpieli do kompa i powiedzieli że wszystko ok, a moim zdaniem nie jest ok. Nie jeździ tak cały czas, raz jest dobrze a raz jest źle. Czy ktoś z was też zauważył taką pracę układu hybrydowego? Skutkuje to większym zużyciem paliwa oraz krótszą pracą na silniku elektrycznym. Dodam że jeżdżę po Wrocławiu po tych samych trasach, praca-dom, więc łatwo zauważyć różnicę.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: układ hybrydowy nie przełącza się prawidłowo
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Września 2022, 15:54:48 »
Wyłącz ogrzewa i sprawdź jeszcze raz.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Września 2022, 16:30:45 »
Nie wiem jak inne modele hybryd, ale Yaris nie ma grzałki. Ciepło do grzania kabiny jest tylko uzyskiwane z silnika spalinowego. Jesienią i zimą jeszcze rzadziej będzie włączać się EV. Dziwne, że w ASO tak oczywistej rzeczy nie powiedzieli...

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Września 2022, 18:47:48 »
To jeszcze nie te temperatury, aby ogrzewanie miało wpływ.
A rozwiązanie jest inne: GPF.

Offline Astra

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Września 2022, 19:42:03 »
to na pewno nie kwestia temperatury, zachowywał się tak zarówno jak było ciepło i 30 stopni jak i przy 15 stopniach na zewnątrz. Yarisy hybrydy mają filtr GPF? czytałam gdzieś, że nie mają....

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Września 2022, 19:56:12 »
Yarisy hybrydy mają filtr GPF? czytałam gdzieś, że nie mają....

Owszem, mają.
Zajrzyj pod maskę. Widać go w układzie wydechowym.

https://toyota-club.net/files/faq/20-08-01_faq_df_r3_en.htm

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Września 2022, 20:56:22 »
Musi być GPF od 2017 roku. To jest chyba wymagane prawem w EU.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Września 2022, 16:32:43 »
...tylko w nowohomologowanych silnikach, więc nie musi.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Września 2022, 18:39:03 »

Ten akurat jest nowy i ma nową homologację.

Offline Astra

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Września 2022, 20:49:43 »

Ten akurat jest nowy i ma nową homologację.

Jutro zadzwonię do serwisu i się dowiem czy ma GPF:) Ale jeśli ma to jest możliwe aby przy 8 tys przebiegu już był przypchany? Czy można to jakoś sprawdzić? Wymusić na ASO żeby się temu przyjrzeli? Zauważyłam też, że w trasie jakby lepiej się przełącza, na drogach krajowych gdzie nie ma wielkiej prędkości. W mieście natomiast ma problemy.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Września 2022, 09:43:05 »
A spalanie air zmienilo?

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Września 2022, 10:01:02 »
Cześć, mam od półtora roku Corollę 1.8 hybrydę i też widzę, że samochód wykazuje zmienną chęć do jazdy w trybie EV. Czasem tak jak piszesz, praktycznie cały czas pracuje silnik benzynowy. I nie jest to kwestia ogrzewania, bo zdarza się to nawet latem. Wtedy też jest podwyższone spalanie. Przypuszczam, że to wypalanie GPFa. Co ciekawe, taki tryb uruchamiał się głównie w pierwszych kilku miesiącach eksploatacji. Teraz auto ma 16 tys. i zachowuje się inaczej, tzn. zdarza się, że benzyna pracuje przez dłuższy czas, ale dzieje się to sporadycznie. U mnie w tym czasie nastąpiła zmiana typu jazdy. Przeprowadziłem się pół roku temu i teraz praktycznie nie jeżdżę w korkach. Głównie równa jazda kilkanaście km do pracy. Wcześniej codziennie przebijałem się przez Warszawę. Może jeździsz na krótkich odcinkach, w korkach, zbiera się sądza i to jest przyczyna? Tak czy inaczej, jeśli Cię to niepokoi, jedź do ASO.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline Astra

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Listopada 2022, 18:25:18 »
Cześć, chciałam wrócić do tematu bo od 2,5 miesiąca problem jest nierozwiązany, 5 wizyt w serwisie ASO nie pomogło. W dalszym ciągu jest problem w
 przełączaniem się z silnika spalinowego na elektryczny. Problem wygląda następująco: przy każdej jeździe przez pierwsze 5-7 km auto cały czas chodzi na silniku spalinowym, pomimo już dawno naładowanej baterii trakcyjnej na full czyli na 8 kresek (na grafice), pomimo wolnej jazdy, hamowania, pełnej baterii, auto nie chce podczas jazdy przełączyć się na EV, przełącza sie jedynie jak staje na światłach i potem rusza albo na elektryku albo włącza się spalinowy w zależności od dynamiki przyśpieszania. Po tych 5-7 km auto nagle zaskakuje i jedzie już tak jak powinno, poziom baterii spada do mniej więcej połowy i przełącza się raz w lewo raz w prawo. Ale wystarczy że stanę i wyłączę silnik na 30 sekund, kluczyk wyjmę ze stacyjki, i po 30 sekundach odpale auto i znów muszę przejechać te 5-7 km żeby zaczęło się przełączać. Do tej pory pomagało naładowanie akumulatora 12V (w jednym serwisie stwierdzili że to może byc przyczyna i rzeczywiście po naładowaniu auto jezdzilo dobrze przez tydzień, po czym wróciło do swojego schematu 5-7 km bez przełączania i potem zaskakuje) lub też długie trasy 200-400 km po ktorych auto zawsze przez parę dni chodziło dobrze. Po wymianie akumulatora 12V na nowy nic się nie zmieniło i cały czas auto jeździ tak jak opisałam. Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł co może być przyczyną?

Offline Sebastian 127

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Maja 2023, 21:21:43 »
Cześć,
Udało Ci się znaleźć rozwiązanie bo mam tak samo w Corolli. Nie wyłącza się silnik spalinowy.

Offline S.A.

• Początkujący
  • Samochód:: Yaris 4 Hybrid
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Lipca 2023, 07:41:37 »
Cześć, mam przejechane 9tys (yaris z 22r.) i od przedwczoraj identyczny problem. Silnik łaskawie zgaśnie na światłach albo po dobrych paru km.
Mogę dodać, że większość jazd mam po mieście i to dość spokojnie, bo spalanie na baku spadło do 2,8 l (prawie zawsze tylko kierowca, bez pośpiechu, trasy w większości po ok. 10 km).
Tak właściwie można by dodać, że bawiłem się, na ile się da się zejść ze spalaniem. I teraz koniec zabawy :cheesy: Może przymulasta jazda ma wpływ?
Dajcie znać, gdyby komuś coś się wyjaśniło.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl