Autor Wątek: układ hybrydowy nie przełącza się prawidłowo  (Przeczytany 31726 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
Odp: układ hybrydowy nie przełącza się prawidłowo
« Odpowiedź #30 dnia: 31 Marca 2024, 22:31:03 »
Dlatego osobiście w tym momencie traktuje to jako usterkę, a nawet poważną usterkę bo napęd hybrydowy nie spełnia swojego zadania do jakiego został stworzony.

Póki jeździ i spala rozsądne ilości paliwa, to spełnia swoje zadanie w 100%.
Pojeździsz dłużej hybrydą, to zrozumiesz, że ten napęd ma swoją "logikę", która dla nowicjusza jest co najmniej dziwna w pewnych sytuacjach ale w miarę "oswajania" napędu coraz mniej zwraca się uwagę na kolorowe kropki na ekranie, a na długoterminowe spalanie. A ono jest prawie zawsze mocno zadowalające przy odrobinie zaangażowania.

Oczywiście możesz być jednym z bardzo nielicznych właścicieli uszkodzonego auta, ale osobiście w to wątpię.

Offline Markos101

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TYC
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Kwietnia 2024, 13:28:37 »
Dlatego osobiście w tym momencie traktuje to jako usterkę, a nawet poważną usterkę bo napęd hybrydowy nie spełnia swojego zadania do jakiego został stworzony.

Póki jeździ i spala rozsądne ilości paliwa, to spełnia swoje zadanie w 100%.
Pojeździsz dłużej hybrydą, to zrozumiesz, że ten napęd ma swoją "logikę", która dla nowicjusza jest co najmniej dziwna w pewnych sytuacjach ale w miarę "oswajania" napędu coraz mniej zwraca się uwagę na kolorowe kropki na ekranie, a na długoterminowe spalanie. A ono jest prawie zawsze mocno zadowalające przy odrobinie zaangażowania.

Oczywiście możesz być jednym z bardzo nielicznych właścicieli uszkodzonego auta, ale osobiście w to wątpię.

Może tak być ale po tym jak auto chodziło idealnie nagle mamy zwrot o 180 stopni. Co do wypalania GPF to wątpię bo przed usterką zrobiłem kurs do serwisu w celu wymiany przedniej kamery i jechałem przez kilkadziesiąt km prędkością autostradową, a gdzieś za tydzień pojawił się problem z przeskakiwaniem silników. Spalanie po tym jak silnik ładuje w nieskończoność akumulator skoczyło lekko do góry ale to dopiero początek i przewiduję, że jak w takim stanie pojeżdżę miesiąc lub dwa to spalanie zrówna się z silnikiem spalinowym chyba, że będę się bawił w zatrzymywanie auta i wymuszanie jazdy na prądzie to jakoś będę ratował sytuację ale tak jak pisałem wyżej w innym poście z automatycznej zmiany zrobił się manual.

Dzisiaj też jechałem i w jedną stronę ładował w nieskończoność mimo 100% baterii, a w drodze powrotnej dobrze się zmienił. Tym bardziej mnie właśnie niepokoi takie zawieszanie się.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #32 dnia: 03 Kwietnia 2024, 13:40:24 »
Moim zdaniem wyznacznikiem będzie mimo wszystko spalanie. Jak pojawił się któryś z postów w tym temacie to spanikowałem i też zacząłem obserwować jak to u mnie wygląda. I od razu zauważyłem, że silnik spalinowy też mi się nie wyłącza. Ale średnia nie wzrosła a potem ogarnałem, że zauważam pracujący silnik spalinowy ponieważ jego zwyczajnie słychać :) i moment kiedy on pracuje (a zwykle nie powinien) jest dużo bardziej zauważalny niż to kiedy poprawnie zgaśnie w czasie jazdy czy też na postoju. Dlatego tak jak w marcu miałem już zjazd do 4.4 litra na 100 km to teraz w kwietniu średnia wskoczyła na 5.4 litra i też głównie na benzynie jeżdżę. Tylko ja robię dość krótkie odcinki więc mocno to wpływa na ostateczny wynik.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Kwietnia 2024, 15:10:17 »
jechałem przez kilkadziesiąt km prędkością autostradową, a gdzieś za tydzień pojawił się problem z przeskakiwaniem silników

Po tygodniu jazdy w zupełnie innych warunkach.....zastanów się nad tym.

Dzisiaj też jechałem i w jedną stronę ładował w nieskończoność mimo 100% baterii, a w drodze powrotnej dobrze się zmienił. Tym bardziej mnie właśnie niepokoi takie zawieszanie się.

Z ilu wypalonych zbiorników spalanie porównujesz?

Jeśli bardzo Ci się nudzi, to jeździj do ASO i diagnozuj.
Ale jestem gotów się założyć o batonik Prince Polo że nic nie znajdą i masz sprawne auto tylko nie chcesz tego przyjąć do wiadomości.

Offline Markos101

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TYC
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Kwietnia 2024, 21:11:34 »
Zrobiłem 2 zdjęcia czyli 1 to stan baterii naładowany w 100%, a zdjęcie nr 2 przedstawia moją prędkość około 40km/h, noga zdjęta całkowicie z gazu ale zostawiłem spalanie i tam koło spalania jest taka biała kreska z obrotami i była lekko podniesiona czyli silnik spalinowy pracował mimo, że hybryda powinna się już dawno załączyć. Zdjęcia zrobiłem do ASO jako dowód.

Druga kwestia w aplikacji gdzie mam pokazane ile jechałem na prądzie a ile na paliwie to mam wiele przejazdów gdzie na prądzie jechałem od 10 do 15% co jest katastrofalnym wynikiem. Spalanie mi pokazuje ponad 8l/100.

Trzecia kwestia średnie spalanie miałem 4,1-4,2 (skakało raz niżej raz wyżej) obecnie na początek tych problemów mam 4,5. Prawdopodobnie gdybym tym autem jeździł same dłuższe trasy to wystrzeliłoby grubo ponad 6, a może i jak pokazuje w aplikacji na 8l.

Na razie nie zgłaszałem tylko jeździłem i samochód cały czas chodzi kiepsko czy mamy temp 27C czy 15C to hybryda pracuje tak jak jej pasuje. Tak 2 na 10-15 przejazdów wszystko ładnie przeskakuje jak po wyjeździe z salonu. Później ponownie odpalam silnik i problem dalej występuje. Hybrydę załącza tylko wtedy gdy zatrzymam samochód w korku, na światłach czy przejeździe kolejowym. Jak jechałem w dalszą trasę bez zatrzymywania się (prędkość 50-60km/h) to silnik mielił cały czas, jak naładował 100% baterii to niby pokazywał, że jadę na prądzie ale silnik dalej pracował więc lekkie wciśniecie gazu i bum czerwone kreski. Zielone EV nie załącza na wyświetlaczu. Zielone EV załącza się tylko wtedy gdy zatrzymam samochód lub będę się bardzo wolno toczył.

Czwarta kwestia jaką zauważyłem to bardzo szybko załącza silnik. Mam naładowaną baterie na 90-100% i przy prędkości około 30-40km/h załącza mi silnik spalinowy. Obroty na ECO poniżej tej środkowej kreski czyli takie wolne rozpędzanie się.

Przycisk EV Mode jest niedostępny. Tak mi wyskakuje jak mam naładowaną baterię i chce wymusić jazdę na prądzie.

Jutro zgłaszam samochód do ASO i oczywiście napiszę co z tego wyszło. Dla mnie to też problem bo muszę teraz jechać ponad 150km na oględziny i przy zrobionych 1800km to już 3-cia wizyta.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2024, 21:35:03 wysłana przez Markos101 »

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Kwietnia 2024, 20:21:39 »
czy mamy temp 27C czy 15C to hybryda pracuje tak jak jej pasuje.

Dokładnie tak ma działać. Według swojego algorytmu.

jak naładował 100% baterii to niby pokazywał, że jadę na prądzie ale silnik dalej pracował więc lekkie wciśniecie gazu i bum czerwone kreski.

Wskaźnik EV pokazuje jazdę na prądzie. Jak się nie świeci, to jedziesz na benzynie

Zielone EV nie załącza na wyświetlaczu. Zielone EV załącza się tylko wtedy gdy zatrzymam samochód lub będę się bardzo wolno toczył.

To właśnie wskaźnik jazdy na prądzie.

Czwarta kwestia jaką zauważyłem to bardzo szybko załącza silnik. Mam naładowaną baterie na 90-100% i przy prędkości około 30-40km/h załącza mi silnik spalinowy. Obroty na ECO poniżej tej środkowej kreski czyli takie wolne rozpędzanie się.
Włączenie silnika spalinowego zależy od zapotrzebowania na moc. Skoro się włączył, to była potrzebna a silnik elektryczny nie mógł jej dostarczyć w odpowiedniej ilości.

Wypal z 5-6 zbiorników paliwa i podaj zużycie średnie i jakie odcinki były pokonywane.

Offline Taryfa

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Aygo X
« Odpowiedź #36 dnia: 27 Maja 2024, 19:26:13 »
Pewnie wiele nowego nie wniosę do poruszonego tematu ale opiszę swój przypadek leniwego przełączania się na tryb EV w czasie jazdy.
Samochód to Yaris Cross 23, mianowicie tydzień temu auto przestało przerzucać się na tryb EV w czasie jazdy po odpuszczeniu gazu, mimo sprzyjających okoliczności tzn, bateria naładowana na ful lub prawie, silnik osiągnął odpowiednią temperaturę roboczą, temperatura zewnętrzna w przedziale 22-24 stopni na plusie. Dodam że wymuszenie jazdy na EV przyciskiem było nie skuteczne, pojawiały się wtedy komunikaty typu że tryb jest niedostępny, że jest przekroczona prędkość (a na liczniku miałem w tym momencie np 50 km/godz !) , że za niski stopień naładowania baterii ( a było 6 czy 7 kafelków na grafice baterii).
Auto przełączało się na tryb EV tylko w sytuacji kompletnego zatrzymania się, po ponownym ruszeniu oraz nabieraniu prędkości, to po przekroczeniu kreski ECO oczywiste jest że tryb EV się wyłącza i jedziemy tylko na silniku spalinowym i wtedy odpuszczając gaz wskazówka ponownie opadała w pole ECO ale auto już się nie przerzucało się w tryb EV mimo spełnionych warunków.
Muszę tu jeszcze dodać że pokonuje najczęściej jednorazowo odcinki między 3 a 5 km w dużym mieście, sporadycznie w jakieś wekendy dwa razy po 27 km. Jeżdżąc cały czas tymi sami trasami nie miałem do tej pory zastrzeżeń do działania trybu EV a było przecież o wiele chłodniej.
Już do brzegu, w piąty dzień niedyspozycji tego EV przejechałem autem spokojnym tempem dwa odcinki po 27 km i od tego momentu tryb EV ożył i załącza się perfekcyjnie już trzeci dzień, po każdym odpuszczeniu gazu przechodzi na elektryka, rano jak ruszam to przełącza się na EV już po około 500 metrach i to przy czterech kafelkach naładowania baterii.
Może faktycznie jest coś tutaj na rzeczy tzn jeżdżenie tylko krótkich odcinków a filtr GPF.

« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2024, 19:29:41 wysłana przez Taryfa »
Yaris Cross Hybryda Comfort Tech Style

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl