Autor Wątek: Montaż systemu tylnych czujników parkowania w RAV4 IV  (Przeczytany 3128 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TaTaR

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris i RAV4
Montaż systemu tylnych czujników parkowania w RAV4 IV
« dnia: 15 Września 2022, 13:22:38 »
Cześć koledzy
Mam od trochę więcej niż roku RAV4 2014 Premium z pakietem na 20-o lecie modelu czy jakoś tak. Kupiony jako używany z salonu. Auto ma sporo systemów ale w tym akurat wyposażeniu Toyota nie dodała czujników cofania i nawigacji. Komputer nawigacyjny dołożyłem i oprócz reakcji na przycisk "NAV" mam też sterowanie głosem i kilka innych ciekawostek. Ale fajnie jest jak oprócz kamerki cofania mam tez możliwość ostrzeżenia o ruchu w poprzek za autem a bez czujników to niemożliwe. Wiem, że do 4-ech czujników jest potrzebny jeszcze buzerek i "komputer", dzięki któremu będzie również podobno działał system sonarowy, który wykrywa ruch poprzeczny a i podobno jest jakaś informacja wyświetlana na ekranie. Wszystkie elementy są dostępne na popularnym serwisie aukcyjnym, zakup nie jest straszny ale czy to faktycznie tak działa? Czy już ktoś montował we własnym zakresie te czujniki i zadziałało to wszystko o czym słyszałem od razu?
Kto wierzy w siebie nie musi przekonywać innych.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Montaż systemu tylnych czujników parkowania w RAV4 IV
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Września 2022, 21:09:12 »
-a który to zestaw na necie ?
-producent tegoż twierdzi że wykrywa też ruch poprzeczny i pokazuje na oryginalnym monitorze?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline TaTaR

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Października 2022, 09:00:58 »
Nie chodzi o konkretny zestaw bo taki sobie sam skompletujesz kupując odpowiednie moduły fabryczne. Nie jestem zainteresowany szyciem obcych technologii do auta tylko uzupełnienie modułów, których brakuje do uruchomienia czujników cofania i, ewentualnie, sonarowego wykrywania ruchu poprzecznego.
W taki sposób podszedłem do dodania nawigacji, zakupiłem nawigację do tego modelu systemu audio i po włożeniu wszystko od razu działało, nie było potrzeby wykonywania jakichkolwiek prac konfiguracyjnych. Na forum ludzie często wykonują takie rzeczy a pytanie moje jest czy ktoś to robił już i jakie były wyniki?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Października 2022, 19:00:22 »
Nawigacja to prosty temat bo tak producent przewidział uzupełnienie Audio o navi.
A do oryginalnych czujnikow parkowania musisz mieć stworzona wiazke, sonary oraz zestaw wskaznikow z softem obsługującym Czujniki parkowania.
Do ruchu poprzecznego oczywiście oba radary, wiazke (albo tworzysz sam albo kupujesz z auta, które miało kompletna wiazke wnętrza), zestaw szkieł lusterek z funkcją BSM, wiązki drzwi z obsługą BSM lub dam dokładasz wiazke przez drzwi i lusterka oraz przepusty
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 , VERSO
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Października 2022, 23:25:35 »
To są dwa osobne byty:
1 - czujniki cofania i tutaj albo dowolne albo oryginalne - być może wiązka jest i wystarczy dołożyć tylko komputer + buzzer + czujniki z wiązką w zderzaku - trzeba sprawdzić. Są też dostępne w ASO zestawy, które integrowały się z wyświetlaczem i wyświetlały odległość od przeszkody na ekranie kamery.
2 - system monitorowania martwego pola w lusterkach (BSM) - oprócz funkcjonalności monitorowania martwego pola daje także monitorowanie ruchu poprzecznego.
Wszystko jest do dołożenia - pytanie tylko czy koszt poszczególnych elementów oraz czas poświęcony na rozbieranie samochodu jest tego wart.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Października 2022, 06:00:06 »
Mi w ASO powiedziano,  że nie ma możliwości założenia czujników które się integrują z wyświetlaczem.  Tylko buzzer.
I to potwierdzają relacje wszystkich tu na forum którzy mają dołożone akcesoryjne, że to " druciarstwo" i " paździerz"

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline TaTaR

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Października 2022, 08:57:14 »
Widzisz Colin, ja zdaję sobie sprawę, że może być różnie bo to nie jest moje pierwsze auto i nie pierwsza modyfikacja. Do tych skomplikowanych nie brałem się i nie będę się brał, szkoda czasu i nadmiaru zachodu. Tu też nie ma napinki i jeśli rozmiar robót przerośnie montaż wszystkiego do gotowych gniazd to mam to w nosie i nie biorę się za to. Kamerka cofania zadanie swoje spełnia.
Z dość oględnego podejrzenia wnętrza zderzaka kamerką rewizyjną wygląda, że jakieś wiązki istnieją w zderzaku, jednak nie mam pewności bo w aucie jest też hak. W przypadku navi były wszystkie wiązki i już zamontowana antena GPS. Tu liczę na obecność wiązek chociaż :D Co do sonaru to nie chodzi o monitorowanie martwych pól lusterek neevor tylko monitorowanie martwych pól za autem. W instrukcji jest napisane, że wymaga zamontowania czujników radarowych w bocznych strefach zderzaka tylnego ale mimo poszukiwań nie znalazłem konkretów dlatego zadaję pytanie tu czy ktoś już takie coś robił.
Sam system czujników cofania wymaga czujników (89341-42030), komputerka (89340-42030) i buzerka (89343-72010).I jeśli wiązki są to montaż wydaje się być trywialny. Ale monitorowanie i ostrzeganie o ruchu poprzecznym z tyłu pojazdu wymaga czujników radarowych i nie wiem czego jeszcze.

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 , VERSO
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Października 2022, 22:27:01 »
Mam w verso dokładane przez ASO i pokazują na ekranie kamery cofania w górnym lewym i prawym rogu odległość od przeszkody w metrach/centymetrach. Taki sam system proponowali mi kilka lat temu do avensis (w innym mieście), podejrzewam że jest to „standardowy” ich asortyment. Może trzeba zmienić ASO.

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Października 2022, 22:42:48 »
Mam w verso dokładane przez ASO i pokazują na ekranie kamery cofania w górnym lewym i prawym rogu odległość od przeszkody w metrach/centymetrach. Taki sam system proponowali mi kilka lat temu do avensis (w innym mieście), podejrzewam że jest to „standardowy” ich asortyment. Może trzeba zmienić ASO.
Chodzi o wyświetlacz na liczniku, a nie ekran nawigacji.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Października 2022, 19:47:01 »
A ASO też możesz zmienić :)

Offline TaTaR

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Listopada 2022, 16:46:27 »
Po tym jak się bardzo, bardzo mocno "przejechałem" na ASO w Wałbrzychu cały czas jeżdżę do ASO Lubin. Ale nie chcę żeby to robili ludzie z ASO. Chciałem spróbować sam. Zobaczymy co będzie dalej, będę Was informował, póki co dziękuję za odpowiedzi.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl