Widzisz Colin, ja zdaję sobie sprawę, że może być różnie bo to nie jest moje pierwsze auto i nie pierwsza modyfikacja. Do tych skomplikowanych nie brałem się i nie będę się brał, szkoda czasu i nadmiaru zachodu. Tu też nie ma napinki i jeśli rozmiar robót przerośnie montaż wszystkiego do gotowych gniazd to mam to w nosie i nie biorę się za to. Kamerka cofania zadanie swoje spełnia.
Z dość oględnego podejrzenia wnętrza zderzaka kamerką rewizyjną wygląda, że jakieś wiązki istnieją w zderzaku, jednak nie mam pewności bo w aucie jest też hak. W przypadku navi były wszystkie wiązki i już zamontowana antena GPS. Tu liczę na obecność wiązek chociaż :D Co do sonaru to nie chodzi o monitorowanie martwych pól lusterek neevor tylko monitorowanie martwych pól za autem. W instrukcji jest napisane, że wymaga zamontowania czujników radarowych w bocznych strefach zderzaka tylnego ale mimo poszukiwań nie znalazłem konkretów dlatego zadaję pytanie tu czy ktoś już takie coś robił.
Sam system czujników cofania wymaga czujników (89341-42030), komputerka (89340-42030) i buzerka (89343-72010).I jeśli wiązki są to montaż wydaje się być trywialny. Ale monitorowanie i ostrzeganie o ruchu poprzecznym z tyłu pojazdu wymaga czujników radarowych i nie wiem czego jeszcze.