Autor Wątek: Wymiana fabrycznych głośników oraz wygluszenia drzwi  (Przeczytany 65186 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Wymiana fabrycznych głośników oraz wygluszenia drzwi
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Września 2022, 08:59:26 »
Kilka tygodni temu wymieniłem głośniki w podszybiu na JBL CLUB 322F (koszt ok 300 zł) - różnica na plus jest znaczna.
Oczywiście źródło dźwięku ma duże znaczenie.
Teraz zastanawiam się na głośnikami i wytłumieniem w drzwiach - czy uważacie, że warto ? bo tu koszt wyniesie ok 1k.

Offline viorafa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Września 2022, 10:11:14 »
Kilka tygodni temu wymieniłem głośniki w podszybiu na JBL CLUB 322F (koszt ok 300 zł) - różnica na plus jest znaczna.
Teraz zastanawiam się na głośnikami i wytłumieniem w drzwiach - czy uważacie, że warto ? bo tu koszt wyniesie ok 1k.
Masz już na oku jakieś głośniki?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Września 2022, 10:29:34 »
czy uważacie, że warto ? bo tu koszt wyniesie ok 1k.
Markid. Jeżeli lubisz mieć dźwięk w samochodzie jak w studio nagrań- warto. Tysiąc złotych to nie majątek. Spędzasz w aucie dużo czasu, irytuje Cię słaby dźwięk, popraw to. Ja mam JBL, wiem, że to może nie jest zestaw najwyższych lotów, ale mi wystarcza. Ale jakbym np. nie miał w Multimediach Android Auto, też bym zmienił multimedia, bo to na pewno by mnie irytowało.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Września 2022, 11:02:04 »

...
Masz już na oku jakieś głośniki?

Pewnie podążę drogą szanownych kolegów - pionierów tego forum tzn. JBL lub Audison ... było kilka propozycji tu podawanych.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Września 2022, 11:19:58 »
Ja dostałem propozycję montażu glosnikow STEG/ Ampire plus wzmacniacz i oczywiście wygluszenie 4 drzwi w firmie zajmujacej sie Car audio. Koszt usługi 5400 zł.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Września 2022, 13:36:43 »
Ja dostałem propozycję montażu glosnikow STEG/ Ampire plus wzmacniacz i oczywiście wygluszenie 4 drzwi w firmie zajmujacej sie Car audio. Koszt usługi 5400 zł.
Orientujesz się czy w jakiejś opcji "minimum" nie potrzeba dokładać wzmacniacza?
Co on u Ciebie ma dźwignąć?
Chciał bym bez wzmacniacza coś zmienić i zobaczyć jakie będą odczucia.
Mam też nadzieję, że te nowe multimedia może również lepiej zagrają....

Offline scotch123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 1,8
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Września 2022, 14:21:42 »
Jeżeli ktoś jest z okolic Warszawy to chętnie mogę zademonstrować co można zrobić w aucie inwestując w polskie glośniki firmy STX (koszt ok 60 zł za szt) + wygłuszenie  drzwi we własnym zakresie + mały wzmacniacz dobrej jakości z chinskiego allegro z kostką umożliwiające bezpośrednie wpięcie do fabrycznego systemu audio Toyoty. Instalacja pozostaje fabryczna. Ja mam akurat zamontowany taki zestaw w Corolli.
Kontakt na priv.

Offline viorafa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Września 2022, 14:24:57 »
Jeżeli ktoś jest z okolic Warszawy to chętnie mogę zademonstrować co można zrobić w aucie inwestując w polskie glośniki firmy STX (koszt ok 60 zł za szt) + wygłuszenie  drzwi we własnym zakresie + mały wzmacniacz dobrej jakości z chinskiego allegro z kostką umożliwiające bezpośrednie wpięcie do fabrycznego systemu audio Toyoty. Instalacja pozostaje fabryczna. Ja mam akurat zamontowany taki zestaw w Corolli.
Kontakt na priv.
Czyli jesteś zadowolony z inwestycji? mogę prosić link do wzmacniacza o którym piszesz?

Offline scotch123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 1,8
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Września 2022, 06:44:23 »

Offline gambler

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Września 2022, 14:35:01 »
macie może gdzieś namiary na wtyczki które należy użyć przy wymianie głośników ?
--tak aby nie naruszać org. instalacji

Offline seamon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Września 2022, 12:15:58 »

daj please znać co zrobiłeś z głośniczkiem od systemu alarmowego. da się upchać czy trzeba rozbierać deskę?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Września 2022, 14:05:23 »
daj please znać co zrobiłeś z głośniczkiem od systemu alarmowego. da się upchać czy trzeba rozbierać deskę?
Głośniczek od e-calla odczepiłem od (wspólnej z głośniczkiem od audio) ramki - można podgrzać suszarką, dość łatwo odchodzi.
Musiałem jeszcze wypiąć białą plastikową prowadnicę wiązki i rozłączyć wiązkę głośnikową od tej do e-calla.
Nowy głośnik JBL podpiąłem przez chińską przejściówkę (w sumie to można było zrobić przejściówkę z oryginalnego głośnika - jak radził Kiełek, bo ta chińska i tak wymagała zmiany płaskich konektorów żeńskich na węższe, w głośniku JBL są trochę węższe i do tego różnią się szerokością) i na koniec po sprawdzeniu, że działa - przykręciłem w oryginale miejsce.

Wiązkę od e-calla przeciągnąłem w przestrzeń pod deską, a głośniczek od e-call przytwierdziłem trytkami (zaraz zbiorę zjeb... za użycie dziadowskich rozwiązań ;) ) do pionowego profilu widocznego po zdjęciu bocznej pokrywy deski od strony drzwi pasażera (trzeba wypiąć wtyczkę od przełącznika poduszki, napęd powinien być wyłączony, pokrywa łatwo wychodzi po zdjęciu kawałka uszczelki drzwi).
Dla ułatwienia operacji wcześniej warto zdemontować schowek pasażera (odpina się tłumik schowka, trochę nagina obudowę aby wyszła poza ograniczniki, potem już łatwo wyskakuje z zawiasów).

Po sprawdzeniu, że działa głośnik audio i ten od e-calla (wcisnąć przycisk SOS a gdy zgłosi się operator powiedzieć, że to próba działania urządzenia), można całość poskręcać i pozamykać.

Ogólnie to na podszybiu jest mało miejsca i dość ciężko jest tam cokolwiek robić, np. wypiąć głośnik, wyciągnąć wiązkę, itp. ale po głośniku po stronie kierowcy i wstępnym rozebraniu tego po stronie pasażera (taki rekonesans) drugim razem szło już w miarę gładko, nie miałem tylko odpowiednich śrubek do umocowania e-calla, dlatego skończyło się na trytkach.
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2022, 14:18:48 wysłana przez Markid »

Offline seamon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Września 2022, 10:58:37 »
Dzięki za dokładny opis. Cały czas się waham czy to zrobić żeby nic nie sknocić. Szkoda, że nie masz żadnych zdjęć :roll:

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Września 2022, 11:12:11 »
Dzięki za dokładny opis. Cały czas się waham czy to zrobić żeby nic nie sknocić. Szkoda, że nie masz żadnych zdjęć :roll:
Niestety, spieszyłem się bo wymianę robiłem po pracy (a mc temu dzień też już był krótki) i nie zrobiłem zdjęć - ale poszukaj na YT jest wiele filmików n/t tych głośników (choć raczej bez tematu e-call) oraz n/t rozbierania tych okolic kokpitu, tzn. zdejmowania schowka, osłon głośników (podważasz osłonę i wychodzi), boczna pokrywa kokpitu (od strony drzwi) też łatwo się odpina po podważeniu plastikowym narzędziem do tapicerki ale by ją łatwo wyjąć, a potem założyć - warto zdjąć kawałek uszczelki drzwi (uszczelka nie jest klejona - tylko siedzi na profilu), po zdjęciu pokrywy trzeba wypiąć wtyczkę od przełącznika poduszki (dlatego napęd powinien być wyłączony na czas tych prac) bo przeszkadza w pracach.

Po miesiącu nowe głośniczki chyba się wygrzały bo mam wrażenie, że jeszcze bardziej soczyście grają niż zaraz po wymianie.
Ogólnie moim zdaniem dobra inwestycja.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Września 2022, 12:39:34 »
Po miesiącu nowe głośniczki chyba się wygrzały bo mam wrażenie, że jeszcze bardziej soczyście grają niż zaraz po wymianie.
Ogólnie moim zdaniem dobra inwestycja.
Spodziewałem się że to są tylko gwizdki ale w opisie tych głośników jest też bas. Faktycznie poprawiają całe spectrum dźwięku? W sumie za 300 to bym nawet zaraz je kupił :D

A tego e-calla schowanego pod deską to wgl jakoś słychać?
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl