Autor Wątek: Wymiana fabrycznych głośników oraz wygluszenia drzwi  (Przeczytany 65372 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Wymiana fabrycznych głośników oraz wygluszenia drzwi
« Odpowiedź #90 dnia: 24 Marca 2023, 18:19:22 »
No to w sumie ciekawe co zmienili w samym wzmacniaczu, że ta tektura zaczęła grać....  Ciekawe czy w drzwiach też to samo i czy są wygłuszone.
Wystarczyla wymiana radia. Tesciu wymienil ori w chr na chinczyka i roznica w dzwieku niesamowita

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #91 dnia: 24 Marca 2023, 19:26:15 »
w tak złym akustycznie środowisku to wzmacniacz jest kluczowy, zwłaszcza jego szczegółowość w środkowym paśmie. co z tego ze zamontujesz sześć porządnych głośników, skoro potrzeba ich szesnastu oraz 100 kg dywanów by uzyskać coś godnego wydanych pieniędzy? dźwięk ma być przyjemny oraz niemęczący, bez nadmiernych sopranow. tak zrobili w 2023 i to jest dobre dla tego auta. przy wszystkich korekcjach na zero naprawdę da się tego słuchać z dobrego źródła..

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #92 dnia: 26 Marca 2023, 14:46:20 »
Pewnie dlatego jest tak (jakby paradoks), że niektórzy na forum wymieniali radio i była duża poprawa, a niektórzy głośniki i też była duża poprawa.
Co by się stało gdyby wymienić to i to ? ;)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #93 dnia: 26 Marca 2023, 14:54:49 »
wiesz jak jest z odbiorem takich subiektywnych doznań: jeden lubi jak mu bas flaki wywraca i sopran syczy, inny docenia łagodny oraz zrównoważony dźwięk, bo słucha o czym jest piosenka lub delektuje się kunsztem wokalistki. dla każdego coś innego..

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #94 dnia: 26 Marca 2023, 15:06:23 »
Niecały rok temu wymieniłem te kokpitowe na JBLe i była duża poprawa dźwięku, choć tak jak pisali tu koledzy - scena się przesunęła do przodu.
Teraz będę wymieniał głośniki w drzwiach przednich i tylnych na FOCALe (IS / IC 165 TOY) + przy okazji wyciszenie drzwi (być może jeszcze wymienię te kokpitowe na tweetery FOCAL) - mam nadzieję, że po tym już moje potrzeby muzyczne zostaną zaspokojone. ;)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #95 dnia: 26 Marca 2023, 15:24:25 »
ja tez wymieniłem wszystkie głośniki w czwórce, jednak nie byłem zadowolony. tzn. wszystko się zmieniło, jednak w niskim zakresie głośności na niekorzyść. dlatego w obecnym aucie doceniam to w jaki sposób zrównoważyli dźwięk, rollsa z tego i tak nie zrobię..

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #96 dnia: 27 Marca 2023, 04:59:46 »
ja tez wymieniłem wszystkie głośniki w czwórce, jednak nie byłem zadowolony. tzn. wszystko się zmieniło, jednak w niskim zakresie głośności na niekorzyść. dlatego w obecnym aucie doceniam to w jaki sposób zrównoważyli dźwięk, rollsa z tego i tak nie zrobię..

A na jakie głośniki, czy też wyciszyłeś drzwi no i czy radio też zostało zmienione? Sorki za tyle pytań i dziękuję za odpowiedź :)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #97 dnia: 27 Marca 2023, 17:01:05 »
nie pamietam na jakie wymieniłem, zestaw kosztował koło tysiaka, może 1100. miały znacznie mocniejsze oraz cięższe magnesy niż te fabryczne, jednak membrany niestety nie były już papierowe, za to znacznie cięższe. i chyba mniej sztywne, bo ten parametr moim zdaniem determinuje szczegółowość dźwięku. nie wygłuszyłem drzwi oraz nie wymieniłem wzmacniacza.
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2023, 17:05:58 wysłana przez compucar »

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #98 dnia: 27 Marca 2023, 17:25:35 »
nie pamietam na jakie wymieniłem, zestaw kosztował koło tysiaka, może 1100. miały znacznie mocniejsze oraz cięższe magnesy niż te fabryczne, jednak membrany niestety nie były już papierowe, za to znacznie cięższe. i chyba mniej sztywne, bo ten parametr moim zdaniem determinuje szczegółowość dźwięku. nie wygłuszyłem drzwi oraz nie wymieniłem wzmacniacza.

Dziękuję za info

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #99 dnia: 27 Marca 2023, 18:15:52 »
z ciekawości sięgnąłem do historii: jbl serii club, 2019, nie polecam..

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #100 dnia: 27 Marca 2023, 21:35:06 »
Jak pisałem niecały rok temu wymieniłem głośniczki z podszybia na JBL CLUB 322 i powiem tak - może to nie jest całkiem dobre, bo przesuwa scenę do przodu - ale w porównaniu do fabrycznych nagle słychać przyjemne dźwięki, a do tego wymiana nie jest kosztowana. Może trzeba było od razu wymienić komplet ale widać do tego trzeba dojrzeć. ;)

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #101 dnia: 27 Marca 2023, 23:10:02 »
a tak spytam z ciekawości, wymiana głośników z tyłu ma sens? mam wrażenie, że te fabryczne to w ogóle nie grają  :|

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #102 dnia: 27 Marca 2023, 23:22:51 »
a tak spytam z ciekawości, wymiana głośników z tyłu ma sens? mam wrażenie, że te fabryczne to w ogóle nie grają  :|
Chyba właśnie dlatego ;)
ale niech się wypowiedzą, Ci co wymienili - u mnie dopiero paczki z głośnikami i maty stoją pod biurkiem w pracy - ciepłe dni przybywajcie ;)
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2023, 23:24:29 wysłana przez Markid »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #103 dnia: 27 Marca 2023, 23:35:59 »
Było już o tym wiele razy. Tylne głośniki grają dużo ciszej bo scena ma być z przodu ale to nie wina głośników tylko takiego a nie innego ustawienia poziomów we wzmacniaczu.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #104 dnia: 27 Marca 2023, 23:38:24 »
Było już o tym wiele razy. Tylne głośniki grają dużo ciszej bo scena ma być z przodu ale to nie wina głośników tylko takiego a nie innego ustawienia poziomów we wzmacniaczu.
A jeeli mam wlasny 4kanalowy wzmacniacz?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl