Autor Wątek: Wymiana fabrycznych głośników oraz wygluszenia drzwi  (Przeczytany 65247 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maciej_ca

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Hyb Exe`23
Odp: Wymiana fabrycznych głośników oraz wygluszenia drzwi
« Odpowiedź #150 dnia: 09 Czerwca 2023, 12:11:09 »
Cześć.

Może ktoś już wykonywał samodzielnie wyciszenie drzwi i jest w stanie stwierdzić czy takie wykonanie jest ok. Robię sam, bez doświadczenia. Póki co dwoje tylnych drzwi. Nie wygląda to tak ładnie jak na YT :( Jest jeszcze czas na skorygowanie ewentualnych błędów przed robieniem przodu. Wszelkie sugestie mile widziane.

Materiał :
CTK Dominator 3.0 - część wewnętrzna i zewnętrzna
CTK TempoFix 8 - część zewnętrzna
CTK SilenceFix 10 - tapicerka

Pozdrawiam

Offline inf

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #151 dnia: 09 Czerwca 2023, 21:13:00 »
Cena z wycisz-auto.pl

Para drzwi: 1200zl.
Glosniki Gladen: 800zl.
Montaz 300zl.

@klaudiusz, montowałes u siebie Gladen?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #152 dnia: 10 Czerwca 2023, 04:18:39 »
Cena z wycisz-auto.pl

Para drzwi: 1200zl.
Glosniki Gladen: 800zl.
Montaz 300zl.

@klaudiusz, montowałes u siebie Gladen?
Nie. Focale.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #153 dnia: 10 Czerwca 2023, 04:19:52 »
Cześć.

Może ktoś już wykonywał samodzielnie wyciszenie drzwi i jest w stanie stwierdzić czy takie wykonanie jest ok. Robię sam, bez doświadczenia. Póki co dwoje tylnych drzwi. Nie wygląda to tak ładnie jak na YT :( Jest jeszcze czas na skorygowanie ewentualnych błędów przed robieniem przodu. Wszelkie sugestie mile widziane.

Materiał :

Pozdrawiam
Nieważne jak wyglada. Wazne ze dziala.

Nie znam tych pianek w ogole. To pierwsze zdjecie to nie wyglada jak pianka do wyciszania?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #154 dnia: 10 Czerwca 2023, 22:20:54 »
Cześć.

Materiał :

Pozdrawiam

Cześć.

Materiał :

Pozdrawiam

Mi też tak jak na filmach nie wyszło, ale starałem się jak najwięcej i dokładnie okleić. Efekt jest. I to się liczy.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #155 dnia: 12 Czerwca 2023, 09:13:07 »
Cieszę się, że się cieszycie z efektów, i że sami angażujecie pracę i czas. Wygląd pracy- sorki, druciarstwo pierwszej wody. Dlatego ja nie dotykam. Nie wiem, może Executive jest lepiej wyciszona, bo u mnie hałas nie jest dokuczliwy( przednia szyba podgrzewana, więc pewnie grubsza) oraz do JBL nie mam zastrzeżeń. Natomiast jakbym sam miał wygłuszać, zrobiłbym pewnie najpierw jakiś szablon z kartonu, a potem kroił te pianki. Może szablon z folii przeźroczystej, żeby łatwiej było rysować z omijaniem detali i mocowań. Ale cieszę się, że daje wam to satysfakcję i efekt co najważniejsze.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #156 dnia: 12 Czerwca 2023, 09:32:24 »
Problem z każdą skazą jest taki, że dopóki jej nie dostrzegamy, to nam nie przeszkadza, a jak już zauważymy to wtedy ciągle ją widzimy.  :| Ja też uważam, że w Exe jest przyzwoicie (ale powyżej 140 nie latam), nie zamierzam nic zmieniać. Jak ktoś podkreślał - w Ravce woda w drzwiach utrzymuje się bardzo długo. Jak umyję samochód, to nawet po 24 godzinach jak otwieram i zamykam okno, to szyba jest mokra (nawet w upale). Wiosną 2 dni. To między tymi szczelinami w matach nie wiem jak długo będzie się utrzymywać...
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwca 2023, 09:39:27 wysłana przez grubar »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #157 dnia: 12 Czerwca 2023, 09:55:43 »
w Ravce woda w drzwiach utrzymuje się bardzo długo.
Są filmiki z USA, gdzie pokazują, że uszczelka zasłania odpływy drzwiowe. Pokazują jak podciąć. Ja nie zauważyłem, żeby u mnie woda utrzymywała się długo w drzwiach, ale otwory przy myciu samochodu sprawdzam i czyszczę. 

Offline maciej_ca

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Hyb Exe`23
« Odpowiedź #158 dnia: 12 Czerwca 2023, 10:54:40 »
Nie wiem, może Executive jest lepiej wyciszona, bo u mnie hałas nie jest dokuczliwy

Dlatego przy mojej EXE grzebię, bo hałas przy 120 jednak mi trochę doskwiera :). Z szablonem wg mnie jeszcze więcej roboty, a i tak same drzwi to blisko 16h roboty. Nie wygląda wiem - stąd mój post, może przód zrobię ładniej :)

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #159 dnia: 12 Czerwca 2023, 11:00:38 »
Tak mi się trochę skojarzyło ;)

Jak by co to jest "Martwa natura z kieliszkiem i cytryną", autor P. Picasso.

Ale jak założysz boczki to i tak nic nie będzie widać ;)
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwca 2023, 11:09:32 wysłana przez Markid »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #160 dnia: 12 Czerwca 2023, 11:01:08 »
Nie wygląda wiem - stąd mój post, może przód zrobię ładniej
A nie ma do tego jakichś metod natryskowych?

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #161 dnia: 12 Czerwca 2023, 11:04:11 »
A nie ma do tego jakichś metod natryskowych?
Są - ja mam drzwi opryskane od środka woskiem - tyle, że to nie wiele zmienia jeśli chodzi o akustykę. ;)
ps. ale kanaliki na dole drożne, mimo oprysku

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #162 dnia: 12 Czerwca 2023, 16:44:02 »
moim zdaniem to jest zle zrobione; przecież chodzi o to, by zmniejszyć częstotliwość rezonansowa poszycia drzwi. taka lekka pianka nijak na nią nie wpływa, efekty mogą być wyłącznie subiektywne..

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #163 dnia: 12 Czerwca 2023, 20:29:14 »
Cieszę się, że się cieszycie z efektów, i że sami angażujecie pracę i czas. Wygląd pracy- sorki, druciarstwo pierwszej wody. Dlatego ja nie dotykam. Nie wiem, może Executive jest lepiej wyciszona, bo u mnie hałas nie jest dokuczliwy( przednia szyba podgrzewana, więc pewnie grubsza) oraz do JBL nie mam zastrzeżeń. Natomiast jakbym sam miał wygłuszać, zrobiłbym pewnie najpierw jakiś szablon z kartonu, a potem kroił te pianki. Może szablon z folii przeźroczystej, żeby łatwiej było rysować z omijaniem detali i mocowań. Ale cieszę się, że daje wam to satysfakcję i efekt co najważniejsze.

Witaj
Ja też mam executive, sky i JBL. W drzwiach zero wygluszenia, czyste blachy i plastik. Jak zdemontowałem głośniki jbl (mam je w pudełkach po focalach)  to byłem mocno zawiedziony. Jedynie Sub robi robotę i powiem szczerze, że nie zdemontowałem głośników w podszybiu. Tu się zdziwiłem bo wyglądają naprawdę dobrze. Też jbl, ale solidne i magnesy większe niż w tych głośnikach z drzwi. Wyglądają na średnio tonowe. Jeszcze nie wiem jak jest w komorze bagażnika, ale i tam się dobiorę.
Pozdrawiam :)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #164 dnia: 12 Czerwca 2023, 22:04:53 »
moim zdaniem to jest zle zrobione; przecież chodzi o to, by zmniejszyć częstotliwość rezonansowa poszycia drzwi. taka lekka pianka nijak na nią nie wpływa, efekty mogą być wyłącznie subiektywne..
Polemizowałbym :)
W biurze mam „ekrany akustyczne”. Są bardzo lekkie ale mają porowatą powierzchnię, ktora pochłania fale dźwiękowe.
Moim zdaniem to zadziała, a estetyka trzyma poziom montażu akcesoriów przez ASO, co widzieliśmy parę razy na przykładzie montażu haka.
Rzeźba jest, ale będzie schowana pod tapicerką drzwi, wiec po co to przeżywać.
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwca 2023, 22:07:01 wysłana przez KubaCamry »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl