Autor Wątek: Wymiana fabrycznych głośników oraz wygluszenia drzwi  (Przeczytany 65195 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Wymiana fabrycznych głośników oraz wygluszenia drzwi
« Odpowiedź #165 dnia: 12 Czerwca 2023, 23:26:52 »
Ale czy mata jest tez naklejona na wewnętrzną (rzecz jasna) stronę blachy drzwi? Na zdjęciu widzę tylko oblepione blachy wewnętrzne. Cóż, mi się to nie podoba wizualnie ale zgadzam się że tego nie widać natomiast jeśli blacha wewnątrz dzwi nie jest wyklejona to słabo.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #166 dnia: 13 Czerwca 2023, 09:38:15 »
Na filmikach z YT i w tutejszych relacjach na TK w drzwiach obklejano:
- blacha zewnętrzna (wewnątrz drzwi) i blacha wewnętrzna (od strony kabiny) - mata butylowa,
- boczek plastikowy (wewnątrz) - pianka.
Też tak mam zamiar zrobić, choć zastanawiam się, czy usuwać wosk z wewnątrz drzwi (bo mam tam nałożony) i dawać matę, czy tylko dać matę na blachę wewnętrzną i piankę na boczki.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #167 dnia: 13 Czerwca 2023, 10:10:46 »
zastanawiam się, czy usuwać wosk z wewnątrz drzwi (bo mam tam nałożony) i dawać matę
Ja bym nie usuwał wosku, każda naklejka na blachę powoduje ryzyko, że będzie się tam dostawać woda i nie odpływać swobodnie. Wosk zabezpieczy od korozji.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #168 dnia: 13 Czerwca 2023, 10:23:09 »
Czy mata bedzie sie trzymac wosku? Imho jak mata dobrze przyklejona to nie ma opcji zeby woda pod nia podeszla.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #169 dnia: 13 Czerwca 2023, 10:44:51 »
Klaudiusz. Ja z przyklejaniem mam takie doświadczenia, że woda zawsze znajdzie sobie miejsce. Zwróć uwagę na slilikon przy brodziku w łazience. Niby jak nowy, wszystko szczelne, ładne, białe. A po kilku latach jednak woda dostaje się pod spód i trzeba usuwać silikon i kłaść od nowa. Moje zdanie jest takie: Fabryka tam tych mat nie przewidziała, nie poprawiamy inżynierów, którzy to projektowali.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #170 dnia: 13 Czerwca 2023, 10:50:32 »
Czy mata bedzie sie trzymac wosku?
Nie będzie się dobrze trzymać - dlatego przed przyklejeniem maty musiał bym usunąć wosk - stad dylemat czy to robić ?
Co ważniejsze - lepsze wytłumienie, czy lepsze zabezpieczenie antykoryzyjne ?
Miałem sugestię by zostawić kilkucentymetrowy pasek wosku w dolnej części (bo tam spływa woda), powyżej usunąć i nakleić matę.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #171 dnia: 13 Czerwca 2023, 10:55:40 »
Markid. A może sprzedaj Ravkę. Ceny są teraz dobre i zamów sobie coś, co ma fabrycznie zrobione wygłuszenie. Mniej pracy, efekt nieporównanie lepszy:)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #172 dnia: 13 Czerwca 2023, 11:16:07 »
Ale ja nie chcę sprzedawać RAVki ani jej kompleksowo wygłuszać, a jedynie wymienić głośniki na lepsze.
Zaś przy tej okazji wiele osób sugeruje wygłuszenie drzwi aby brzmiały lepiej - stąd te dywagacje.

Hałas w RAVce aż tak bardzo mi nie dokucza, natomiast jakość fabrycznego dźwięku mocno poniżej oczekiwań - jednym zdaniem: poziom taniego radia tranzystorowego z lat 70.
Może dlatego, że w poprzednim aucie (Mondek) jak i w aucie żony (Mokka) jakość dźwięku była (jest) lepsza - mimo że tam były (są) standardowe głośniki i audio.
Rok temu wymieniłem głośniki w podszybiu na JBL Club 322 - po tym było lepiej ale nie do końca, dlatego teraz wymienię komplet na Focale - myślę, że to mi wystarczy.
Przy okazji lubię majsterkować, a RAVka daje tu duże pole do popisu.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #173 dnia: 13 Czerwca 2023, 11:21:22 »
Jeżeli lubisz majsterkować, to rzeczywiście, można się z tym pobawić. Jeżeli maty będziesz wyklejał kawałkami, bo pewnie ze względów konstrukcyjnych nie włożysz dużych połaci wygłuszenia do wnętrza drzwi, logiczne byłoby wyklejanie od dołu do góry tak, aby każda wyższa mata zachodziła na niższą. Wtedy woda nie powinna podciekać. Mi hałas w Ravce w ogóle nie dokucza, a fabryczny JBL zadowala mnie w więcej niż 100%. Jak puszczę fajną muzę z Youtube na full, to na skrzyżowaniu wszyscy odwracają głowy, a w środku aż szyby drżą:))

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #174 dnia: 13 Czerwca 2023, 11:41:28 »
Hmm, generalnie to kwestia wpływania wody pod matę nie jest do końca do zlekceważenia. Na filmach na YT widać, że maty są bardzo dokładnie wklejane, wałkowane itd. Ich przyleganie powinno być więc 100% ale... "woda zawsze znajdzie miejsce". Pomysł robienia zakladki a'la dachówka jest sensowny ale zawsze zostaje górna krawędź. Pytanie jak te drzwi są skonstruowane? Czy woda wplywająca obok szyby istotnie ma szansę ściekać po blasze drzwi od samej góry, czy raczej będzie skapywać na dół po dolnej krawędzi szyby. Nie ma tam jakiegoś rantu czy coś? W takiej sytuacji jeśli podjedziemy z matą precyzyjnie do samej góry to szansa, że coś tam przecieknie pod matę i spowoduje dziurę w drzwiach zanim je sprzedamy jest zerowa. Można tez przyjąć taktykę, że nie wyklejamy precyzyjnie do krawędzi, a tylko z grubsza część środkową i górną krawędź maty dodatkowo spryskujemy woskiem aby ograniczyć do minimum wpływanie wody.

BTW Ostatnio chwilę jechałem z wyłączoną muzyką i moja obserwacja jest taka, że największy hałas przychodzi od tylnych kół. Szum słychać przy dużo niższych prędkościach niż magiczne 120 km/h. Zastanawiam się czy nie zacznę od wyklejenia matą tylnych nadkoli i generalnie podłogi bagażnika. Nie wiem tylko ile roboty i potencjalnych uszkodzeń jest związanych z demontażem plastików no ale to znajdę na YT :D
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwca 2023, 11:43:15 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline maciej_ca

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Hyb Exe`23
« Odpowiedź #175 dnia: 13 Czerwca 2023, 12:19:11 »
Ale czy mata jest tez naklejona na wewnętrzną (rzecz jasna) stronę blachy drzwi? Na zdjęciu widzę tylko oblepione blachy wewnętrzne. Cóż, mi się to nie podoba wizualnie ale zgadzam się że tego nie widać natomiast jeśli blacha wewnątrz dzwi nie jest wyklejona to słabo.

Nie widać ale jest.
Drzwi środek - mata butylowa, drzwi od strony boczka - mata butylowa + pianka, boczek pianka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #176 dnia: 13 Czerwca 2023, 12:39:55 »
Powiem tak: W tamtym roku wymieniałem zamek z siłownikiem w drzwiach kierowcy  w starym 15 letnim aucie i byłem zmuszony usunąć częściowo maty (auto było wygaszane pod audio).Blachy od środka były jak nowe. To tyle z moich spostrzeżeń, ale to był nissan Micra k12 żony.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #177 dnia: 13 Czerwca 2023, 13:07:17 »
choć zastanawiam się, czy usuwać wosk z wewnątrz drzwi (bo mam tam nałożony) i dawać matę, czy tylko dać matę na blachę wewnętrzną i piankę na boczki.
usunięcie wosku też nie będzie takie proste

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #178 dnia: 13 Czerwca 2023, 13:14:30 »
Benzyna ekstrakcyjna, szmatka i trochę czasu.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #179 dnia: 13 Czerwca 2023, 13:17:20 »
Dużo szmatek, dużo benzyny i dużo czasu :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl