Autor Wątek: [avensis T27] dymi w mieście  (Przeczytany 2583 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Malak

• Prawie Toyot
  • Samochód:: avensis T27
[avensis T27] dymi w mieście
« dnia: 18 Września 2022, 20:22:31 »
Mam mały problem z moją toyotą , mianowicie strasznie dymi podczas jazdy w mieście tylko jak sie zagrzeje zaczyna dymić . Gdy wyjadę na  trasę dymienia nie ma , najgorzej jest gdy wrzucę 3 i 4 bieg. Silnik jest suchy płynów nie ubywa . jeśli taki temat istnieje to przepraszam ale nie mam czasu przeszukiwać całego forum

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: [avensis T27] dymi w mieście
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Września 2022, 21:50:40 »
Zabawię sie w wróżke. DPF do wymiany.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Września 2022, 23:29:45 »
A może dymi na czarno? A może na biało? A może podczas gwałtownego przyspieszania? A może tylko podczas ruszania?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Malak

• Prawie Toyot
  • Samochód:: avensis T27
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Października 2022, 09:13:34 »
Doprecyzuje. Dymi na biało dopiero jak rozgrzeje się silnikw czasie spokojnej jazdy  najczęściej na 3 i 4 biegu

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Października 2022, 15:10:36 »
Czyli objaw sporej ilości ropy w wydechu w celu regeneracji dpfa. Tutaj trzeba szukać problemu (kontrola rurek pomiaru ciśnienia, stan katalizatora przed dpf, stan samego filtra, drożność kanału piątego wtryskiwcza)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline LCS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Avensis + Aygo
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lutego 2023, 14:55:22 »
Temat przerabiałem. Jeśli dymi w momencie osiągnięcia normalnej temperatury pracy, w szczególnie przy dodawaniu gazu, po czym przestaje i jest OK (trudno określić po jakim czasie, dajmy 5 min), to nie jest dobrze.

Dzieje się to w chwili aktywacji wypalania DPF. U mnie auto poszło z tym do serwisu. Do regeneracji były wszystkie 4 wtryski oraz cały kolektor dolotowy (+ DPF bo są zespolone), w którym wypalona była dziura na wylot!

Po naprawie od wielu już lat jeżdżę bez jakiegokolwiek dymienia... tylko że naprawa wyszła około 9 tyś  :|

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl