Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023  (Przeczytany 28361 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023
« Odpowiedź #45 dnia: 03 Listopada 2022, 08:38:41 »
Nie wiem jakie jest podejście w toyocie, w hondzie wpłacona zaliczka zostaje zwrócona jeśli się rozmyslisz
Chyba zaliczka z samej definicji jest zwrotna, w przeciwieństwie do zadatku. Salony samochodowe pobierają zaliczkę w trosce o własne finanse, bo w razie nie wywiązania się z umowy nie ponoszą żadnych kosztów.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #46 dnia: 03 Listopada 2022, 08:43:49 »
Przyszedł mail od dealera - produkcja mojego auta wstrzymana ze względu na brak kamer 360...
nosz..... Jak nie kijem, to pałką. Mój też ma być w listopadzie produkowany. Mam dzwonić po 11 listopada, żeby się dowiedzieć co i jak (nie mam w apce zamówienia).

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #47 dnia: 03 Listopada 2022, 08:49:09 »
Przyszedł mail od dealera - produkcja mojego auta wstrzymana ze względu na brak kamer 360...
nosz..... Jak nie kijem, to pałką. Mój też ma być w listopadzie produkowany. Mam dzwonić po 11 listopada, żeby się dowiedzieć co i jak (nie mam w apce zamówienia).
Tak jak mówiłem, ja już szukam alternatyw, szkoda że przepadnie mi całkiem niezły zamrożony WIBOR ze stycznia, ale wolę płacić 300zl więcej i mieć auto, niż mieć umoczone 10k i nic nie mieć poza złudną nadzieją.
Zamówiłem auto, bo chciałem mieć jak wozić wózek, ale widzę, że zanim ta rav4 się wyprodukuje, to wózek już nie będzie potrzebny.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #48 dnia: 03 Listopada 2022, 09:02:23 »
Przy gwarancji ceny (Euro <5pln) ja będę czekał, wszędzie podobne kolejki, nie śpieszy mi się. Na otarcie łez - produkcja 2023 będzie, a nie 22 odbierany 2023. Oczywiście mam nadzieję, że jednak wyprodukują w listopadzie.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 03 Listopada 2022, 09:09:27 »
Oczywiście mam nadzieję, że jednak wyprodukują w listopadzie.
Znaczy nie wiem jak jest u ciebie, ale u mnie dealer jasno napisał, że auto w listopadzie na pewno nie zostanie wyprodukowane, a podczas rozmowy między słowami, że w tym roku w ogóle nie wejdzie do produkcji.

Offline maciej_ca

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Hyb Exe`23
« Odpowiedź #50 dnia: 03 Listopada 2022, 11:28:59 »
Chyba zaliczka z samej definicji jest zwrotna, w przeciwieństwie do zadatku.
Nie do końca. Jeżeli sprzedający rozmyśli się po wpłacie zaliczki, oddaje tylko zaliczkę. Jak sprzedający się rozmyśli po wpłacie zadatku musi oddać dwukrotność wpłaconego zadatku.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 03 Listopada 2022, 14:04:10 »
Nie do końca. Jeżeli sprzedający rozmyśli się po wpłacie zaliczki, oddaje tylko zaliczkę. Jak sprzedający się rozmyśli po wpłacie zadatku musi oddać dwukrotność wpłaconego zadatku.
Przecież napisałem. Sprzedający nie musi się rozmyślić, wystarczy, że nie dotrzyma terminu realizacji umowy i można żądać zwrot dwukrotności zadatku. Dlatego niechętnie teraz przyjmują zadatki, a jeżeli już to w symbolicznej kwocie, a nie tak jak kiedyś 10% wartości samochodu

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 03 Listopada 2022, 14:07:25 »
Przecież napisałem. Sprzedający nie musi się rozmyślić, wystarczy, że nie dotrzyma terminu realizacji umowy i można żądać zwrot dwukrotności zadatku. Dlatego niechętnie teraz przyjmują zadatki, a jeżeli już to w symbolicznej kwocie, a nie tak jak kiedyś 10% wartości samochodu
Od kilku lat nie przyjmują zadatków, tylko zaliczki.
Co nie zmienia faktu, że ja nie mam wiążącego terminu odbioru na umowie.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 03 Listopada 2022, 14:10:32 »
Od kilku lat nie przyjmują zadatków, tylko zaliczki.
Przyjmują, w MB wzięli 5 tys. zł. mimo że do tej pory brali 10% wartości samochodu

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #54 dnia: 03 Listopada 2022, 19:18:53 »
Sprzedający nie musi się rozmyślić, wystarczy, że nie dotrzyma terminu realizacji umowy i można żądać zwrot dwukrotności zadatku
Tyle, że w umowie nigdzie nie ma gwarancji terminu. Jest tylko "przewidywany termin", więc tym torem się nie wzbogacisz

Co do zaliczki/zadatku, to w moim przypadku była to "kaucja gwarancyjna" czy coś w tym stylu. Teoretycznie jakbym zrezygnował, to bym stracił, a jakby toyota "zrezygnowała", to oddałaby ta kwotę, ale nie podwojoną jak przy zadatku - takie życie, duże misie narzucają warunki...

pireus

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 03 Listopada 2022, 19:40:34 »
Co do zaliczki/zadatku, to w moim przypadku była to "kaucja gwarancyjna" czy coś w tym stylu
Ciekawe czy takie chwyty są dozwolone ? Rzecznik UOKiK mógłby dać na to odpowiedź. To w MB jednak są inne standardy. Mi za niewielkie opóźnienie zrobili powłokę ceramiczną gratis, dali dywaniki gumowe i kartę na pierwszy przegląd gratis.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 03 Listopada 2022, 21:12:50 »
Sprzedający nie musi się rozmyślić, wystarczy, że nie dotrzyma terminu realizacji umowy i można żądać zwrot dwukrotności zadatku
Tyle, że w umowie nigdzie nie ma gwarancji terminu. Jest tylko "przewidywany termin", więc tym torem się nie wzbogacisz

Co do zaliczki/zadatku, to w moim przypadku była to "kaucja gwarancyjna" czy coś w tym stylu. Teoretycznie jakbym zrezygnował, to bym stracił, a jakby toyota "zrezygnowała", to oddałaby ta kwotę, ale nie podwojoną jak przy zadatku - takie życie, duże misie narzucają warunki...
Mi pomóc zwrócą wszystko bez problemu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #57 dnia: 03 Listopada 2022, 21:39:03 »
W 2020  w toyocie miałem zadatek w umowie (10k) i oprocz przewidywanego, był też zapis o ostatecznym terminie, więc całkiem niedawno było normalnie

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marcin_online

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #58 dnia: 03 Listopada 2022, 21:42:59 »
Kolega zamówił kodiaq miał być na wiosnę 2023 ale pospieszyli się i będzie miał w listopadzie. Czyli z 7 miesięcy skróciło się do 2 oczekiwania.

A co do toyota jak jest ze zmiana ceny? Mój wskoczył na modelowy 2023 i sprzedawca zadzwonił ze cena do góry o 4 tys, teraz czytam ze nowy cennik od 02.11 i co znowu może podnieść o kolejne 5 czy już zostanie jak jest skoro auto jest wyprodukowane i jedzie do dealera?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #59 dnia: 03 Listopada 2022, 21:54:30 »
Zostanie.
Przeczytaj umowę kiedy może się zmienić. Jeśli brak zapisu (jednak pewnie jest o cenie €)
to nie może ot tak zmienić ceny.
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2022, 21:56:34 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl