Autor Wątek: Stuki poczas ruszania kierownica  (Przeczytany 14444 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Stuki poczas ruszania kierownica
« Odpowiedź #60 dnia: 27 Listopada 2025, 14:33:10 »
Ja z tą przekładnią miałem tak, że to był taki głuchy stuk, na początku obracania (pierwszy raz ruszenie kiery) - dzisiaj tez to jest ale nie zawsze, i podczas jazdy przy małej prędkości. Wałek sprawdzali, dokręcali na dole krzyzak czy cos i nic. Musiałem im palcem pokazać, Serwisant pytał mnie kiedy, jak bo oni nic nie widzą. Trząchali samochodem bo moze to mocowania amortyzatorów. Dopiero po jakimś czasie przyszedł i oznajmił, "tak coś stwierdzono, musimy dalej diagnozować" umówiony zostałem bodaj na kolejny jakiś dzień, bo główny majster miał byc. Została zamówiona przekładnia i wymienili. 4 godziny to to nie trwało, ale dość długo bo jeszcze geometrię robili. Stuki miałem przy ok 20 tys (?) teraz jest 73k i na początku obracania tez cos jest. Nie jest to mocno dokuczliwe, innych objawów nie stwierdzono (tfu, tfu)

Offline JakubM83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 31 Stycznia 2026, 22:50:04 »
Pierwsza wymiana przekładni przy około 40 tys km teraz przy około 90 tys km to samo- stuk przy pierwszym ruchu kierownica nawet po krótkim postoju na światłach.
Przegląd w stacji kontroli przeszedł bez problemu.
Nie znam się na mechanice, ale jeździć z tym i nie zwracać uwagi? Byłem z tym u mechanika kt na corollach i lexusie zna się dobrze i mówi że po regeneracji może być tak samo.
Co Wy myślicie?

Offline Mastdont

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8
« Odpowiedź #62 dnia: 01 Lutego 2026, 00:52:58 »
Po prostu teraz robią wszystko z gównianych za przeproszeniem materiałów. Kupisz nawet nową przekładnię i wytrzyma tyle samo albo mniej ...

Offline JakubM83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 01 Lutego 2026, 13:33:58 »
Chodzi mi bardziej o to czy można to zlekceważyć i sobie będzie stukać bez wpływu na bezpieczeństwo.

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 16 Marca 2026, 12:21:26 »
Chodzi mi bardziej o to czy można to zlekceważyć i sobie będzie stukać bez wpływu na bezpieczeństwo.

A diagnosta na stacji nie widzi problemu? W sensie czy ujawnił, ze cos jest? Mam wrażenie ze toyota wrzuca te same maglownice na wymiane co były na pierwszy montaz.

Offline deb

• Prawie Toyot
  • Samochód:: E21-2.0-HB-2024
« Odpowiedź #65 dnia: 07 Maja 2026, 09:11:23 »
Podłączę się pod temat, co wywołuje takie dźwięki wg Waszej wiedzy? https://www.facebook.com/share/p/1CaYhs4NGT/ Mam podobny problem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl