Przeczytaj jeszcze raz co napisałem! (PUNKT 3 DEFINICJI) i sprawdź w instrukcji jaki rodzaj masz, bo tempomaty aktywne działają różnie w zależności od typu. Ja nie twierdzę, że nie masz działającego w pełnym zakresie prędkości bo tego nie wiem! Zwyczajnie próbuję Ci pomóc w prostym wyjaśnieniu dylematu. Dlatego proponuję Ci sprawdzić w swojej instrukcji co masz napisane.
Aktywny tempomat działający w określonych prędkościach - obsługuje prędkości np. od 30 km/h do 200 km/h. Dolna granica jest tutaj ważniejsza, bo oznacza, że nie skorzystasz z tempomatu w korku. Gdy prędkość spadnie poniżej 30 km/h, system po prostu wyłączy się i wyśle ci ostrzeżenie dźwiękowe. Zahamować musisz samodzielnie.
Aktywny tempomat z pełnym zakresem prędkości - Jako że nie ma ograniczeń, zatrzyma samochód, ale już nie ruszy. Wznowienie jazdy wymaga, aby kierowca „klepnął” pedał gazu. Taki mam w RAV4
Aktywny tempomat w systemie „Stop&Go” - Tempomat obsługuje pełen zakres prędkości, hamuje „do zera”, a także rusza i rozpędza się. Do ciebie należy jedynie kontrola kierownicy. Ten system sprawdzi się zarówno na autostradzie, jak i w ruchu miejskim czy w korku.