Autor Wątek: Pierwszy Zakup Toyoty Corolla 2.0 Hyb 2019 vs 2020  (Przeczytany 3748 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bond.jaca

• Toyot Leżący
  • *
Pierwszy Zakup Toyoty Corolla 2.0 Hyb 2019 vs 2020
« dnia: 15 Października 2022, 11:23:10 »
Witam wszytskich  użytkowników forum Toyota Klub
Przychodzę do was z kilkoma pytaniami ponieważ zdecydowałem się na zakup pierwszej w życiu Hybrydy.
Po sprzedaży Volvo  V60 chcieliśmy z żoną kupić nowa wersje z rocznika 2018 lub 2019 ale sytuacja z cena benzyny zaczęła mocno weryfikować nasze nastawienie.
Użytkujemy samochodu można powiedzieć na wsi mieszkamy nad morzem i głównie poruszamy się na małych dystansach od 6km np trasa do przedkoszla  synka do 20-30km wyjazd do Kamienia Pomorskiego gdzie robimy zakupy czy załatwiamy jakieś sprawy urzędowe. No i powiedzmy raz na dwa tygodnie trasa do Szczecina  w dwie strony ok. 250km. Pojedyncze wyjazdy w Polskę ale to już wsumie bez znaczenia.
Szukając Volvo przypadkiem wpadłem na ogłoszenie Toyoty Corolli  wersja kombi. No i tak mi się spodobała linia nadwozia, że zacząłem drążący temat i tak drążę od ok tygodnia szukając ciekawego egzemplarza i przeglądam filmy na YouTube. Są jednak pytania na które odpowiedzieć mogą mi tylko użytkownicy lub osoby znające  te samochody.

Żeby już nie  udzic to może wypunktuje:

1. Instalacja gazowa w silniku 2.0 czy są może osoby które mogą napisać klika słów lub podzielić się swoim doświadczeniem pracy i eksploatacji takiego zestawienia.

2. Różnice między modelami z poszczególnych lat. Na początku nie zastanawiałem się nad rocznikiem. Szukałem modelu 2.0 z dobrym wyposażaniem ( w standardzie i tak już jest syto)
Teraz jednak zastanawiam się co mogło zostać zmienione lub poprawione. Na filmikach w modelu z 2019 narzekają na stację multimedialna i wspominają  coś o car play itp. Możne ktoś wyjaśnić?

3. Na filmach mówią o możliwości jechania na silniku elektrycznym nawet powyżej 100km/h ale tylko mówią nie pokazują.

4. Hamowanie z odzyskiwaniem Energi. Czy używacie tego zawsze? I czy to wygląda tak że te dźwignie przesuwa się z dołu do góry żeby hamować a następnie trzeba nią wrócić do pozycji drive?

5. Czy kupilibyscie jeszcze raz swoją Corolla?

Jak.mi się coś przypomni to będę kontynuował wątek.
Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Pierwszy Zakup Toyoty Corolla 2.0 Hyb 2019 vs 2020
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Października 2022, 12:03:38 »
Jeśli do LPG to szukaj 1.8 bo to silnik z pośrednim wtryskiem. Hamowanie z odzyskiwaniem energii jest zawsze po zdjęciu nogi z gazu jak i podczas hamowania, trzeba jednak nauczyć się hamować tak aby jak najmniej zaciskać klocki a odzyskać najwięcej energii (dłuższe i łagodniejsze hamowanie). Wajchę w położenie B przełącza się przy długich zjazdach np. w górach kiedy bateria jest już pełna i nie ma gdzie przekazać odzyskanej energii, wtedy dołączany jest silnik spalinowy jako obciążenie. Coś jak jazda z górki na niskim biegu w klasycznym aucie. Podczas jazdy po płaskim trybu B nie używa się w ogóle.

Offline bond.jaca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Października 2022, 12:39:09 »
Dzięki za info odnośnie gazu tak właśnie myślem że 1.8 lepiej się tu sprawdzi. Teraz na co się zdecydować jeśli faktycznie myślę na poważnie o lpg. Jak widać poruszam się głównie po drogach gminnych i małych miasteczkach gdzie światła nie występują.

Co do dźwigni B kompletnie źle zrozumiałem z recencji  jej przeznaczenie. Wydawało mi się że właśnie możemy jej użyć w celu odzyskania Energi np hamując z 80km/h dojeżdżając np. Do skrzyżowania.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Października 2022, 13:08:59 »
Czy potrzebujesz ładować się w gaz w tak oszczędnym aucie ( no chyba że duże przebiegi) bo wtedy rozsądnie jsk kolega wyżej - 1.8.
P.S. wczoraj byłem w Twoich okolicach? Kamień Pom. Dziwnówek, Świerzno  ;)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Października 2022, 13:47:33 »
zdecydowałem się na zakup pierwszej w życiu Hybrydy.
Po sprzedaży Volvo  V60
To przesiadka może być bolesna z wielu względów
mieszkamy nad morzem i głównie poruszamy się na małych dystansach
To po co gaz?

Offline bond.jaca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Października 2022, 14:03:15 »
No to byłem w moim miasteczku jesteśmy właśnie z Dziwnówka.

Odpaliłem Excela i zrobiłem sobie kilka symulacji czy faktycznie ten gaz ma sens. I wchodzi to tak średnio więcej jednak z gazu zrezygnuje chyba że w grę będzie wchodził egzemplarz już wyposażony w gaz tylko że wtedy trzeba się liczyć z przebiegiem od 180tys w górę no i duże prawdopodobieństwo że będzie to jakaś taksówka.

Z tym że przesiadka z v60 będzie bolesna to zdaje sobie sprawę. Ale może nie będzie aż tak źle. To już nie to samo volvo co kiedyś

Offline bond.jaca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Października 2022, 15:41:59 »
Co sądzicie o tym egzemplarzu. Cena jest jak na 2.0 bardzo niska. Opis skompy zakładam że wyposażenie musi być średnie skoro nawet lampy na żarówkach zamiast zoczewek.
https://www.olx.pl/d/oferta/toyota-corolla-2-0-hybrid-salon-polska-CID5-IDQtpM5.html

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Października 2022, 17:36:48 »
Podejrzanie tanio jak na 2.0. W 3 lata prawie 100k może być taksówka albo po dzwonie.
Trzeba by się dokładnie przyjrzeć.
Gdyby się okazało że bezwypadkowy serwisowany to można brać.

Nie napisałeś przebiegu ale jak do 15K rocznie to LPG nie ma sensu.
Tryb B to taki bajer o którym się po miesiącu zapomina a samo hamowanie silnikiem można mieć bez przełączania się w tryb B jeżdżąc na aktywnym tempomacie nawet na krótkich odcinkach i w mieście i nawet w korkach (polecam).

Na silniku elektrycznym można jechać i 115/h ale to rzadko i to bardziej automatycznie się wyłącza silnik spalinowy czyli tym też nie ma sobie co głowy zawracać.

Tak kupił bym ponownie Corollę Hybrydę a gdybym miał w zasięgu finansowym wersję 2.0 to bym wolał zamiast 1.8. Ale i 1.8 w moim przypadku wystarczy.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline bond.jaca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Października 2022, 19:50:34 »
No właśnie mieć w zasięgu
Różnica w cenie jest znacząca. Boję się że przesiadka z 2.0 t 240KM na 1.8 okaże się dla mnie za dużym "przeskokiem". Będę podrzucał oferty które mnie zainteresują do waszej oceny

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Października 2022, 14:09:02 »
Ocena przez neta nie jest warta nic, no dla kompletnego laika to trochę  tak, o ile ma się dane auta VIN itp.

Offline bond.jaca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Października 2022, 17:43:52 »
Nie zgodzę się za płatne raporty. Zdecydowanie wolę wydać 50zl na raport jak marnować cenny czas i jeszcxe więcej pieniędzy. Dziś np wytypowałem ten egzemplarz https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-corolla-2-0-hybryda-comfort-style-tech-ID6ENpxe.html
Po rozmowie tel informacja ze samochód miał szkodę z przodu ale nic poważnego tak jasne 12k przebiegu i nic poważnego. Koleś mówi że ma zdjęcia z lakierowanych elementów ale nie z całego auta. Głowa już mówi odpuść sobie ale serce nie słucha. Wykupiłem raport. Dwie szkody jedna jakiś nie wielka na 3k € a druga 40k-60k €
Serce zamilkło szukam dalej.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Października 2022, 17:52:23 »
Szkoda 40-60k€? O jakim aucie mowa, bo chyba nie o corolli

Offline bond.jaca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Października 2022, 19:06:32 »
Tak podaje raport. Dla mnie znak że musiała być całka bo nikt nie oddałbym za psie pieniądze samochodu z takim przebiegiem

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS1,8
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Października 2022, 23:56:18 »
Użytkujemy samochodu można powiedzieć na wsi  mieszkamy nad morzem i głównie poruszamy się na małych dystansach od 6km np trasa do przedszkola�  synka do 20-30km wyjazd do Kamienia Pomorskiego gdzie robimy zakupy czy załatwiamy jakieś sprawy urzędowe. No i powiedzmy raz na dwa tygodnie trasa do Szczecina�  w dwie strony ok. 250km. Pojedyncze wyjazdy w Polskę ale to już w sumie bez znaczenia.
Cześć, mam podobną sytuację i w zupełności moim zdaniem wystarczyć Tobie powinna 1,8 :-) tym bardziej jeśli zwracasz uwagę na spalanie bo chciałeś z lpg. Jest też to moja pierwsza hybryda 1.8 bez gazu a mam ją od roku i jestem bardzo zadowolony. Przy takich dystansach jak pokonujesz powinieneś zmieścić się w spalaniu w granicach 4 L/100. Raz na miesiąc jadę do rodziców i w weekend robię ok 700 km autostradą i mieszczę się w 5-5,5 L/100 Samochód jest pakowny, wygodny a po wyciszeniu cichy i komfortowy na dłuższych trasach. Kupiłem ją używaną prawie półtoraroczną w systemie Toyota pewne auto w sieci Toyoty. Roczny raport zużycia paliwa z aplikacji Toyoty pokazuje mi zużycie paliwa 4,5 L/100 a moc silnika 1.8 jak do tej pory jest zupełnie wystarczający jak dla mnie. W razie pytań pisz i pytaj :-)
3miasto duże i małe :-)

Offline bond.jaca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Października 2022, 01:24:17 »
Jakie wyciszenie stosowałeś?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl