Autor Wątek: Yaris HSD 2016r jakiej mocy jest przetwornica 12V?  (Przeczytany 5042 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
Yaris HSD 2016r jakiej mocy jest przetwornica 12V?
« dnia: 18 Października 2022, 13:11:13 »
Witam, jakiej mocy jest ta przetwornica lub inwerter 12V w Yarisie?

Myślę czy by nie dorzucić grzałki płynu chłodniczego bo zimą auto i tak głównie jeździ niedogrzane i z przeładowaną baterią bo nie ma kiedy jej nawet rozładować bo silnik cały czas o temperaturę walczy.
Przy nieco większych minusach nawet na trasie wjeżdżając do miejscowości z ograniczeniem prędkości która miała powiedzmy te 7km długości to już temp. płynu potrafiła opaść o prawie 30C przez wyłączanie się silnika spalinowego na niskich prędkościach.
Znowu rodzice mają Corollę 1.8 i tam gdzieś w wydechu jest wymiennik ciepła, auto zimą potrafi znaaacznie szybciej łapać temperaturę i imo lepiej radzi sobie z nadmiarem energii w akumulatorach w takich warunkach...

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Yaris HSD 2016r jakiej mocy jest przetwornica 12V?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Października 2022, 14:29:01 »
znajdź model grzałki jaką chcesz wrzcuić i wklej parametry
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Października 2022, 07:33:57 »
No to powiedzmy najmocniejsza:

MOC GRZEWCZA 4 GRZAŁEK (ŁĄCZNIE): 700W
PRĄD PRZEKAŹNIKÓW: 4X30A
NAPIĘCIE PRACY: 12-14,4V

Przy trzech grzałkach podane jest 530W. Z klimatyzacją auto potrafi "wciągnąć" pod 2kW ale zakładam że klima nie jest zasilana 12V tylko nieco bardziej "bezpośrednio" z baterii. Auto nie ma przecież normalnego rozrusznika, akumulator służy tylko do otwarcia drzwi i włączenia lampki w kabinie czy bagażniku także nie spodziewałbym się tu mocy "chociaż" 100A ale ta słabsza grzałka + światła, nawiew i zasilacz do kamerki i ładowarki telefonu chyba powinny jeszcze działać.
A no i w razie co chyba nic się nie stanie jak 1 czy dwie grzałki po prostu odłączę od prądu ;p

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Października 2022, 08:06:41 »
Powinno robić bez problemu.

Dołożenie grzałki to nie wszystko.
Do tego trzeba dorobić układ pomiarowy i sterowania, by to samo się wyłączało i włączało gdy silnik pracuje i ma odpowiednie zakresy temperatur pracy.
Grzałki są przeznaczone tylko do pracy czasowej, niedopuszczalne jest używanie urządzenia stale jak i w temperaturze płynu powyżej 60 stopni celcjusza.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Października 2022, 09:47:12 »
Tak tak, oczywiście. Tu oglądam cały taki zestaw z ręcznym podświetlanym włącznikiem informującym o działaniu instalacji + jest termostat wyłączający grzałki przy 50C.
A i druga sprawa; pod maską jest gdzieś linia 12V? Jak tak kiedyś z ciekawości szukałem to nie znalazłem a do akumulatora pod kanapą jednak jest kawałek drogi...

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Października 2022, 09:50:47 »
Przy takim natężeniu trzeba pociągnąć własny przewód zasilający prosto z klemy +, o sporym przekroju i dołożyć zabezpieczenie w postaci bezpiecznika 50A płytkowego

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Października 2022, 10:14:48 »
Dlatego myślałem o połączeniu bezpośrednio pod maską do tego inwertera, znacznie mniejsze straty i nieco bezpieczniej bo prąd nie będzie musi latać w tą i z powrotem przez pół auta... ale tu w sumie myślę że elektryk już ogarnie.
A jakiej mocy w ogóle jest ta przetwornica na 12V? Trochę przegrzebałem internetu ale nie potrafię znaleźć.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Października 2022, 10:21:39 »
Buforem dla tego układu, który chcesz zamontować, powinien być akumulator i to do niego powinna być podpięta wiązka zasilająca grzałki.

1,5 kW

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Października 2022, 10:31:42 »
W ogóle jest sens bawić się w takie rzeczy w takim wozidełku? Tam siedzi silnik od Priusa C. Te silniki robią po 1 mln km bez remontu, bez cudowania i dbania o niego. Ja bym bardziej się skupił, żeby częściej wymieniać olej np. co 5-6k km jak to są tylko krótkie trasy. Przejść z TGMO na coś lepszego o tej samej lepkości 0W-20 i najnowszymi normami API SP i ILSAC GF-6A. Nic więcej dla tego silnika nie trzeba imho. Prosty silnik jak budowa cepa, mocno odprężone 1.5, pracujący w cyklu Atkinsona.     

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Października 2022, 11:50:46 »
Doskonale wiem co tam siedzi ;) zimą spalanie było wysokie właśnie przez dość krótkie trasy, często zanim w ogóle silnik osiągnął 40C przy których w trybie eko zaczyna się wyłączać (bez eko jest to 50C ale ta temp. też zależy od tej na dworze, jak duży minus to znacznie powyżej 40C w eko) często auto dojechało już do celu w stylu sklep itp więc po drodze nie zdążył się wyłączyć ani razu cały czas ładując nadmiar energii w akumulator który w takich warunkach siłą rzeczy dość szybko się ładował do pełna po czym silnik tylko chodził bo chodził, wytwarzał ciepło. Bardzo dużo dawało całkowite wyłączenie nawiewu bo prędkość wychładzania wręcz drastycznie zwalniała ale mimo wszystko bez przesady, szczególnie żona nie zamierza jeździć w mrozie :P zamontowanie takiej grzałki do płynu przyniesie same korzyści bo ewentualną energię którą zużyje na nagrzanie silnika sam silnik szybko zacznie oszczędzać przez znacznie częstsze wyłączanie się.

Co do olejów to owszem, rok temu przy zakupie poprzedni właściciel chwalił się że auto świeżo po wymianie oleju, na bagnecie po powrocie do domu faktycznie był aż przeźroczysty więc zostawiłem temat i latem zmieniliśmy olej w skrzyni biegów po czym zauważyłem że ten silnikowy to 5w30... (gdzieś tu w sumie jest na forum). Po płukance zalany został PMO 0w20 + wstrzyknąłem mu ceramizera.
Co na pewno mogę powiedzieć to to, że moc wzrosła. Konkretnie moment obrotowy, porównując wcześniejsze wykresy mocy z HybridAssistanta do obecnych widać że w tych samych obrotach silnik generuje o ok 0,5kW większą moc ;P ale to temat na inny temat, musze dokładnie te dane jakoś w excelu przeanalizować i konkretne dane wyciągnąć a nie takie "na oko" ;)

Colin dziękuje za pomoc, jak tam siedzi aż 1,5kW czyli teoretycznie 125A to powinno spokojnie wystarczyć.

Co do grzania to jeszcze jest temat akumulatorów, w niskich temperaturach ich sprawność również drastycznie spada ale tu chyba dużo się nie da zrobić.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Października 2022, 12:12:00 »
Który PMO do tego silnika zalałeś? Professional Series? My też mamy Yarisa HSD z 2015, ale ten sam silnik co w 2016. W listopadzie pierwszy raz wleci Shell Helix HYBRID 0W-20 z SP i GF-6A.
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2022, 12:13:47 wysłana przez emigrant »

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Października 2022, 12:25:58 »
Dokładnie, z allegro PMO 0W20 GF5 - 4L za 140zł, teraz widzę ciut drożej.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Października 2022, 12:29:56 »
To tanio. Ja za Shella 4 litry dałem 230 zł. PMO znam, ale to chyba niszowy produkt w Polsce. Wracając do grzałki to moim zdaniem nie ma to kompletnego sensu. Silnikowi i tak nic się nie stanie nawet jak będzie jeździć zimny. Do tego przesadziłeś z tym dużym spalaniem. Dużo to palą V8 i wyżej, nawet nie V6. Jak 2 lata temu były te duże mrozy od 18 stycznia po -30 stopni w nocy to ten silnik nawet nie chciał przekroczyć średniej 6 litrów. Poza tym nie ma już zim. Teraz to tylko okres jesień-wiosna.
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2022, 12:35:00 wysłana przez emigrant »

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Października 2022, 12:44:45 »
No w sumie fakt, u nas nawet 5,5l nie przekroczył bo mimo wszystko żona nim do pracy jeździła po 25km w jedną stronę to tam nadrabiała ze spalaniem bo po mieście spalanie 7-9l w drodze do sklepu to nie był żaden problem jak auto cały czas pracowało jak "na ssaniu". No i olej teraz to 0w20 a nie 5w30 co powinno pomóc.
No nic, temat jeszcze do przemyślenia ;p

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Października 2022, 13:04:33 »
Tak jak pisałem, pilnować oleju na krótkich odcinkach i to wystarczy. Nie jeździć do 10k jak jeszcze nie minął rok czasu, tylko bym zmieniał olej przy 6k. Na krótkich odcinkach każdy olej szybko się degraduje. 

BTW, po co zmieniałeś płyn w przekładni planetarnej? Ten samochód nie ma skrzyni biegów. e-CVT != CVT. To nawet chyba nie jest olej, tylko specjalny płyn dielektryczny. Producent chyba w ogóle nie przewoduje jego wymiany przez cały okres eksploatacji samochodu. Tego przykładem są np. Priusy z tym silnikiem. Nikt tam tego oleju/płynu nie zmienia a mają przejechane grube setki tys. km. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl