Autor Wątek: Kupno nowego auta przez pośrednika leasingowego  (Przeczytany 7816 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Kupno nowego auta przez pośrednika leasingowego
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Października 2022, 14:18:48 »
Dziwne,  ale mnie zastanawia dlaczego są MB są te auta dostępne i tak chętnie je "dają" na tak super atrakcyjnych warunkach. (diabeł tkwi w szczegółach?)
Notabene jak rok temu chcieliśmy kupić we wrześniu   MB, to przywitała nas pustka do końca roku  i rozbawienie sprzedawców. Pustostan wśród modeli godnych  naszego zainteresowania, a nie były to wysokie progi.
Skończyło się X4 (przejęcie lease)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2022, 14:20:36 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Października 2022, 16:34:01 »
w programie Lease&Drive 1%.
To chyba oferta na samochody dostawcze. Zresztą sama oferta ubezpieczenia 1% w obecnych czasach nasuwa mi obowiązek przeczytania warunków umowy 3 razy.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Października 2022, 16:44:27 »
To chyba oferta na samochody dostawcze.
Nie. Dotyczy właśnie nowych samochodów osobowych Mercedes-Benz dostępnych od ręki u Autoryzowanych Dealerów z wyłączeniem Vanów - Klasy T, Klasy V, EQV
Zresztą sama oferta ubezpieczenia 1% w obecnych czasach nasuwa mi obowiązek przeczytania warunków umowy 3 razy.
W każdych czasach należy przeczytać warunki umowy. Ubezpieczycielem jest Allianz Polska S.A
Nawet w tej chwili oprocentowanie kredytu na samochód jest tam w miarę atrakcyjne tzn.10-11% Mi w zeszłym roku udało się załatwić kupno w kredycie w 2 ratach 50% na 50%  z zerowym oprocentowaniem.
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2022, 16:57:30 wysłana przez pireus »

Offline wojtasss

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Października 2022, 20:16:20 »
Zastanawiające że dysponują samochodami, których tak przecież brakuje. Szukaj w ofercie haka dotąd aż go znajdziesz, bo może mają samochody właśnie dlatego że nikt roztropny nie robi z nimi interesów.

Cały czas pojawiają się nowe Ravki np. na otomoto. Fakt, że przed liftem. Poza tym sprawdziłem w sieci firmę i ma kilkuletnią historię. No i dopóki nie zapłacę to mogę się dopytywać o wszystko :)

A zależy mi bardzo, bo jak nie wypali z Ravką, to zostaje CR-V prosto od dilera...

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Października 2022, 10:32:36 »
W roku 2000 też miałem leasing w dużej firmie. Aż tu nagle ze skarbowego przychodzi decyzja o zajęciu samochodu na poczet niezapłaconych podatków.
Także czuwaj :grin:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Października 2022, 15:21:45 »
W roku 2000 też miałem leasing w dużej firmie. Aż tu nagle ze skarbowego przychodzi decyzja o zajęciu samochodu na poczet niezapłaconych podatków.
Jak wiadomo "na tym świecie są tylko dwie pewne rzeczy ..." ;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Października 2022, 16:27:28 »
No to była ciekawa historia :) Przed fizycznym odebraniem uchronił mnie wypadek komunikacyjny i szkoda całkowita. Udało mi się uzyskać w leasingu zgodę na przejęcie odszkodowania. No ale odszkodowanie przechwycił bank finansujący leasing tego samochodu, bo kredytów również nie spłacali. Na szczęście w banku miałem znajomą i bank zajął jedynie 1/3 odszkodowania. Także leasing tylko w banku producenta albo w firmie o krajowym zasięgu typu EFL.

Offline wojtasss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Października 2022, 18:27:04 »
No to była ciekawa historia :) Przed fizycznym odebraniem uchronił mnie wypadek komunikacyjny i szkoda całkowita. Udało mi się uzyskać w leasingu zgodę na przejęcie odszkodowania. No ale odszkodowanie przechwycił bank finansujący leasing tego samochodu, bo kredytów również nie spłacali. Na szczęście w banku miałem znajomą i bank zajął jedynie 1/3 odszkodowania. Także leasing tylko w banku producenta albo w firmie o krajowym zasięgu typu EFL.

Kredyt jest Alior banku. Druga sprawa - to były dzikie czasy ;) Teraz prawo się zmieniło i można zatrzymać auto o ile się spłaca leasing nowegu właścicielowi/syndykowi.

Offline AdamHub

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Października 2022, 21:44:10 »
Podzielcie się informacja na temat kosztu leasingu , jaki dostaliście leasing np. na 5lat

Offline wojtasss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Października 2022, 22:15:06 »
Podzielcie się informacja na temat kosztu leasingu , jaki dostaliście leasing np. na 5lat
Ja wybrałem opcję 45% opłaty wstępnej, 24 raty i wykup 20% i dostałem około 111%

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Października 2022, 10:32:28 »
to były dzikie czasy  Teraz prawo się zmieniło
Zgadza się i wtedy nastał zapis w umowie o prawie pierwokupu, wcześniej wykup był pod stołem. Ale jak bank przechwyci wypłatę ubezpieczenia na podstawie cesji a leasing się nie wywiązuje, to nie będzie się Ciebie pytał (ten bank), bo dla niego to teraz albo nigdy. Upadek firmy leasingowej to zawsze jest problem, bo zostają wierzyciele którzy nie będą odpuszczać.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Października 2022, 17:57:08 »
Ja wybrałem opcję 45% opłaty wstępnej, 24 raty i wykup 20% i dostałem około 111%
Czyli koszt wychodzi ci ok 20% (bo bierzesz finansowanie na 55% wartości auta). Trochę masakra, z drugiej strony przy obecnej inflacji...

Offline wojtasss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Października 2022, 22:22:32 »
Czyli koszt wychodzi ci ok 20% (bo bierzesz finansowanie na 55% wartości auta). Trochę masakra, z drugiej strony przy obecnej inflacji...

No jest masakra - dlatego coraz więcej aut na otomoto :) A na horyzoncie kolejne podwyżki stóp. W salonie Toyoty mają oprocentowanie na podobnym poziomie (109%) - więc też szału nie ma.

Oprocentowanie - masakra to raz, a dwa to weryfikacja tego typu pośredników o których pytam. Od wczoraj drążę temat, czemu mam podawać dane do wniosku mailem - wysłanie nr dowodu i nr pesel jest jednak dla mnie niepokojące.
Dzwoniłem do banku o potwierdzenie czy dana osoba zajmuje się ich produktami i potwierdzili wszystko, jednak niepokój jakiś zawsze zostaje..

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Października 2022, 13:36:35 »
Wg mnie to drogo. Mi wychodzi przy tych samych parametrach 108,55 stopa zmienna, 109,98 stopa stała.

Offline Kruszyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4V Selection
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Października 2022, 17:19:24 »
Ja na Rav 4 mam wpłatę 45% umowę na 4 lata i wykup 25% koszt niecałe 111% ze stałym oprocentowaniem  ( trochę dużo ale wole mieć trochę mniejsza ratę i spokojniejsza głowę )z tym ze cena samochodu z marca po rabatach 163 000 za wersje Selection, odbiór raczej w przyszłym tygodniu. Poprzedni samochód kupiony w 2018 roku miałem właśnie przez pośrednika, człowiek ze szczecinka godny polecenia, konkretny i nie nawija makaronu na uszy,współpracuje z Mbankiem. Miałem brać u niego ale niestety skończyły się samochody którymi byłem zainteresowany i skorzystałem z oferty innego pośrednika który miał dostęp do samochodów. Umowa poszła tez przez mBank i wszystko było ok do czasu wykupu. Okazało się ze umowa była połączeniem leasingu z najmem. Była określona cena wykupu jak w leasingu ale z zastrzeżeniem ze nie może być niższa od wartości rynkowej. Pośrednika nie mogłem już dorwać ale mBank zachował się ok i wszystko zakończyło się na moja korzyść. Także można brać od pośredników ale trzeba zwracać uwagę na umowy i bank finansujący.
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2022, 17:22:28 wysłana przez Kruszyn »
Rav4 V Selection hybryda FWD i Aygo X Style CVT

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl