Autor Wątek: Zawyżone spalanie.  (Przeczytany 4673 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
Zawyżone spalanie.
« dnia: 25 Października 2022, 05:45:24 »
Witam, mam problem od paru dni ciężko mi zejść później 6l ze spalaniem, muszę zrobić z 30-40km żeby wyszło na liczniku spalania 6l,gdzie wcześniej po ok 10km miałem spalanie ok 5.2—5.4l i nie przekraczałem 5.5l nigdy przy jeżdżę po mieście, gdzie teraz się kręcę cały czas ok 6-6.5l.
Jezdze na taxi i zdarzyło mi się ostatnio przeciągnąć auto na porządnym żydzie, czy to może mieć wpływ? Świece też będą do wymiany już, aczkolwiek z baterią wszystko jest ok, żadnych komunikatów i załącza się jak zawsze. Gdzie szukać przyczyny?

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Zawyżone spalanie.
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Października 2022, 08:56:30 »
Zrobiło się chłodniej więc silnik konwencjonalny włącza się cześciej a do tego żeby pracował - potrzebuje paliwa
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Października 2022, 09:05:00 »
Ale w zeszłum roku nawet w zimę tak nie miałem. Dla zobrazowania sytuacji wygląda to tak: rano jeździłem trasy ok 50km, wyszło spalanie nie całe 7l (do 110km,lekko deptałem, więc delikatnie i tak zawyżone). Potem zgasiłem auto na 20min, wróciłem, przejechałem 8km,spalanie pokazało 4,9l,czyli ok. Następnie stałem na elektryku z 20min i pojechałem jakieś 800m tu spalanie juz pokazało 6.7l i następnie jeżdżąc po mieście delikatnie przez ok 30km spadło tylko do 6.1l,gdzie tu nawet 5l nie powinno brać. U mnie jest 14st, więc jest ciepło, a auto garażuje. Nie wiem może go coś nie dogrzewa.
« Ostatnia zmiana: 25 Października 2022, 09:09:01 wysłana przez Browiec »

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Października 2022, 09:16:08 »
Odpal jakiś hybrid asistant i będziesz miał wszystkie dane o temperaturach i napięciu baterii i jej ładowaniu i rozładowaniu, i na bieżąco i na wykresach z całej jazdy. Bo teraz to można sobie tylko zgadywać, może mało powietrza w oponach, może hamulce zapieczone i trzymają, może rzeczywiście kiepskie grzanie silnika i częściej się włącza, może złe ładowanie baterii?

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Października 2022, 09:44:10 »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Października 2022, 10:50:19 »
U mnie również spalanie wzrosło. Powodem był trzymający hamulec z tyłu. Po regeneracji zacisków spalanie wróciło do normy. Sprawdź czy któraś z felg nie jest ciepła.

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Października 2022, 16:50:14 »
Mam ten obd2 może ktoś mi pomóc jak tego używać? Zrobiłem parę screenów niektóre opcje nie są na zielono jakby nie aktywny, o co chodzi? Daje test baterii to wyskakuje tylko ten wykres i pod nim wszystko na 0 pokazuje.,

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Października 2022, 09:04:04 »
Dlaczego nie ma żadnej wartości przy temperaturze baterii? Może problemem jest czujnik temperatury jej? Dlaczego nie ma żadnego poziomu naładowania baterii? Tak jakby wszystko co z baterią związane nie istniało. Widać tylko że wiatrak na auto jest na 3 poziomie tylko dlaczego jak temperatury nie ma?

Jak wyłączysz samochód to masz jeszcze pod ikonka klucza raporty z jazd jeśli był włączony cały czas w czasie jakiejś jazdy.

W tej chwili to wygląda jakby cały system elektryczny napędzania prądem był wyłączony, nawet temperatury silnika elektrycznego i inwertera nie pokazana, a i żadnej kreski na stronie ev przy jeździe nie ma.

« Ostatnia zmiana: 26 Października 2022, 09:09:32 wysłana przez cyklista »

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Października 2022, 18:06:17 »
Obd było jakieś lewe. Dziś odebrałem troszkę droższe i działa ok. Czy można coś  z tych danych wyczytać ? Przez pierwsze 30km jak jeżdżę to spalanie wychodzi 7l, jak wyzeruje potem licznik i jeżdżę dalej na rozgrzanym aucie to utrzymuje się na ok 6.1-6,3l i nie ma opcji żeby zeszło niżej. Można sprawdzić w jakiś sposób termostat? Za 50zł zrobię równo 100km jeżdząc po mieście na ECO nie deptając...

« Ostatnia zmiana: 27 Października 2022, 18:10:49 wysłana przez Browiec »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Października 2022, 18:11:42 »
Hamulce sprawdzales?

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Października 2022, 18:17:49 »
Przód mam do wymiany tarcze i klocki, tak przy okazji jakie klocki i tarcze powinienem kupić, ponieważ w skyview z panoramą są podobno jakieś inne?
Ale większym problemem jest te spalanie. Jak w ogóle czytać tą opcje "brakes" ?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Października 2022, 21:20:18 »
Pytałem czy nie masz zablokowanych hamulców. U mnie lewy tył nie odbijał do końca, felga się grzała i spalanie podskoczyło.

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Października 2022, 21:23:38 »
Sprawdzałem na podnośniku, wszystko ok. Czy 47st na baterii to coś złego?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Października 2022, 23:09:38 »
Stanowczo za dużo. Po przekroczeniu 44st. hybryda zaczyna działać na pół gwizdka (hamowanie klockami i często zalaczajacy się spalinowy). Czysciles sitko filtra powietrza chłodzącego baterie?

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Października 2022, 08:48:53 »
Teraz to widać co jest (bo przedtem rzeczywiście zera były), zobacz sobie na raport z całej jazdy będziesz tam widział wykresy spalania, mocy temperatur w czasie całej jazdy. Najistotniejsze to poziomy ładowania i rozładowania czy idzie tam pełny prąd (20A chyba) czy ograniczony jest do mniejszego np ze względu na temperaturę.

Tak jak ci radzili sprawdzaj kratki baterii czy jest swobodny przepływ powietrza, i hamulce ale nie na podnośniku tylko po jeździe czy gorące któreś czy wszystkie takie same zimne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl