Autor Wątek: RAV4 2022 - ktoś żałuje zakupu wersji z manualną przekładnią?  (Przeczytany 12141 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marek7

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Audi
RAV4 2022 - ktoś żałuje zakupu wersji z manualną przekładnią?
« dnia: 29 Października 2022, 19:45:11 »
Przy kupnie nowego samochodu biorę pod uwagę RAV4 ale na ten moment miałem testową jazdę z benzyną z CVT i....
było zbyt głośno.

Postanowiłem więc spróbować przejechać się RAV4 z manualną skrzynią biegów i zaskoczenie.
Dla mnie to inny samochód. Było cicho, żadnego wycia silnika, biegi zmieniały się bardzo precyzyjne i
lekko (choć przyznaje, że samochód testowy miał mały przebieg).

Spalanie w czasie jazdy po mieście oscylowało w przedziale 7-8 L/100km. Jedynym mankamentem
w tej wersji był dla mnie zdecydowanie zbyt krótki podłokietnik, którego nie można przesunąć.

Więc zaczynam zastanawiać się nad wersją z manualną skrzynią biegów. Tylko czy nie robię jakiegoś błędu?
Ktoś z Was kupił tą wersję RAV4 z manualną skrzynią biegów i teraz żałuje? Ja zdaję sobie sprawę, że
tą wersję i wersję hybrydową dzieli tylko kilkanaście tysięcy i to dla mnie nie problem ale różnica
w komforcie jazdy była dla mnie ogromna.

Do przetestowania mam jeszcze wersję 2.5 hybrydę ale spodziewam się po niej podobnego poziomu
hałasu jak w 2.0 CVT tylko inny dźwięk przy przyśpieszaniu.

Pozdrawiam,
Marek

PS. Czy spalanie, które odnotowałem jest realne przy dłuższej jeździe? (7-8 L/100km)
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2022, 19:51:12 wysłana przez marek7 »

Offline bogowrocpl

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 2022 - ktoś żałuje zakupu wersji z manualną przekładnią?
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Października 2022, 20:21:31 »
Nawet się nie zastanawiaj, bierz hybrydę. eCVT jest super. W mieście super cicho, w trasie jak się nie pałuje to też jest ok. A najlepsze to natychmiastowa reakcja na gaz, zero zawahania, zwłoki.

Wysłane z mojego Nokia X10 przy użyciu Tapatalka

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Października 2022, 20:48:14 »
Odradzam manual, haczy bierwszy bieg i wsteczny, wieczne piski podczas wciskania sprzęgła
Generalnie najgorsza skrzynia od wielu lat w wydaniu Toyoty
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Października 2022, 20:55:04 »
Powiem tak, było parę osób którym manuale sprawiały problemy (poczytaj choćby na auto centrum). Ja osobiście mam rav4 cvt awd i jestem ze skrzyni zadowolony, a spalanie z dwóch lat mam na kompie 7.9l Fakt, że jak chcesz gwałtownie przyspieszyć, to te skrzynie wyją i prawda jest taka, że te udawane 10 biegów niewiele w tym temacie zmieniają (zmieniają bardzo dużo, gdy gaz wciskamy nie do końca). Jeśli jednak "nauczysz się nią operować, to w zasadzie jest bezgłośna, jak i silnik. Gwałtowne wciśnięcie gazu to jednak efekt  "ślizgającego się sprzęgła". Auto ma maksymalne obroty a przyspiesza liniowo. Tu na pewno hybryda wymiata.
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2022, 20:59:22 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Października 2022, 21:03:30 »
Przejedź się hybrydą, może ci się odmienić dość gruntownie spojrzenie na to auto. Jeżeli hybryda AWD jest w twoim zakresie budżetowym, to wybór tego auta w rozwiązaniu manualnym wydaje się być ekscentryczny (archaiczny?).

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Października 2022, 21:07:51 »
Jeśli znaczna część Twoich tras jest po mieście lub są to trasy podmiejskie, to automat (czy to benzyna czy hybryda) daje ogromny komfort użytkowania.
Poza miastem zresztą też masz komfort, a ponadto tempomat adaptacyjny przy automacie naprawdę ma sens.
Gdy nauczysz się łagodnie operować gazem to zauważysz, że przyspieszanie jest całkowicie płynne i praca jest cicha.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Października 2022, 21:13:14 »
Do przetestowania mam jeszcze wersję 2.5 hybrydę ale spodziewam się po niej podobnego poziomu
hałasu jak w 2.0 CVT tylko inny dźwięk przy przyśpieszaniu.
Tylko jak dasz pedał w podłogę. Dużo miałem do czynienia z corollą 1.8 hybrydą, więc byłem sceptycznie nastawiony, bo tam jazda 150km/h w 4 osoby, równała się silnikowi rozpędzonemu do 4500-5500rpm, przez 90% czasu, więc bardzo nieprzyjemna jazda. Ale w rav4 jest całe 100KM więcej, więc nie ma kompletnie tego efektu, co więcej, w normalnym ruchu miejskim, tak dużo pomaga silnik elektryczny, że zanim silnik się rozkręci, to już osiągasz wybraną prędkość i odpuszczasz gaz. Najgorzej jest np. przy wjeździe na autostradę, zanim się napędzisz od zera, to chwilę silnik po warkocze na wysokich. Ale ogólnie pomimo, że byłem sceptycznie nastawiony, po jeździe próbnej zamówiłem to auto.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Października 2022, 21:19:19 »
Generalnie cvt czy e-cvt odpuszczenie gazu i po hałasie silnika, a obroty maleją do śmiesznych wartości. Oczywiście przy wysokich prędkościach robi się głośno, oj  głośno, ale tu już inny rodzaj hałasu - opony, buda i brak wyciszenia.
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2022, 21:21:49 wysłana przez Krisman »

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Października 2022, 22:50:04 »
Zapomnij o manualu, bierz pod uwagę tylko RAV4 z hybryda. Dostaniesz fajny silnik spalinowy z pancerna skrzynia biegów e-cvt = przekładnia planetarna, reakcja na gaz natychmiastowa w całym zakresie prędkości. Płynność ruchu / przyspieszania rewelacja, spalanie w mieście symboliczne, na trasie tragedii nie ma……a hałas pojęcie względne, w manualu jak dasz gaz w podłogę tez silnik wyje.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Października 2022, 07:52:24 »
uważam, że jak ma się wybór automat/manual to zawsze automat.
Moje stare auto VW z DSG... przed zakupem nigdy nie jeździłem tą skrzynią, ale wiedziałem że jest dobra. Nie żałuje i mając wybór zawsze automat.

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Października 2022, 08:22:25 »
Najlepsza rzecz w mojej ravce to hybrydowy automat.
Przy wyprzedzaniu zbiera się szybciej nawet od DSG w VW.
Nawet z EV, kiedy musi uruchomić spalinówkę.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Października 2022, 10:55:25 »
A ja napiszę tak: e-cvt wyje w 2 sytuacjach:
- przy bardzo ostrym przyspieszaniu (np. rozpędzanie się przy wjeździe na autostradę)
- na jeździe testowej (bo każdy wciska pedał w podłogę, żeby sprawdzić czy wyje)

Przez całą resztę użytkownika jest bardzo przyjemnie

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Października 2022, 11:14:37 »
Marek, z tego co pamiętam, to już w czerwcu pytałeś o to wszystko i pisałeś, że głównie miasto. Już wtedy pisałem, że w takim razie bież hybrydę. Na pewno będziesz zadowolony i nie przejmuj się serwisem czy cenami części, to bardzo mało problematyczne auto. Lać i jeździć.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Października 2022, 18:02:37 »
Co by tu koledzy nie wychwalali, to wiadomo że cvt nie jest super szczęśliwym rozwiązaniem wśród automatów niezależnie czy to jest Toyota czy inne Audi. W markach europejskich od lat nie stosowana, a jej cechy rozpoznawcze to hałas i w perspektywie kłopotliwy i bardzo kosztowny serwis. No ale japońskie marki się tego rozwiązania trzymają. E-cvt jak dla mnie jest wynalazkiem godnym porównania np. z wynalezieniem koła :cool:.

Offline bogowrocpl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Października 2022, 18:06:00 »
eCVT to nie to samo co cvt.

Wysłane z mojego Nokia X10 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 30 Października 2022, 18:07:43 wysłana przez bogowrocpl »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl