Autor Wątek: Toyota Aygo II 2014 - p301, wypadanie zapłonu  (Przeczytany 5139 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cieplox

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Aygo 2014+
Toyota Aygo II 2014 - p301, wypadanie zapłonu
« dnia: 31 Października 2022, 18:56:58 »
Witam.
Mam dość ciekawy i w zasadzie mało przyjemny dla mnie temat związany z moją Toyotą Aygo II 2014, silnik 1.0.

Otóż problem tyczy się wypadania zapłonów na 1 cylindrze.
Przedstawie wam krótką historie problemu, bo być może znajdziecie użyteczne wskazówki.

Toyote kupili moi rodzice w salonie w 2014 roku i niewiele nią jeździli. W 2018 pojechałem do Holandii i kupiłem od nich ten samochód (18k przebiegu), ze względu na jego rozmiar i bardzo niski belasting - podatek drogowy. Tutaj trzeba zaznaczyć, iż w Holandii benzyna wystepuję najczęściej w wariancie e10 i e5. Pojeździłem przez ok rok czasu i pewnego dnia poczułem, że samochód zaczyna sporadycznie się dusić. Problem nie był zbyt nasilony - czasami szarpnęło pojazdem - nic wielkiego.
Jednak z czasem niepokój zaczął narastać, ponieważ szarpnięcia były coraz częstsze.
Co ciekawe (takie przynajmniej odniosłem wrażenie), że najbardziej odczuwalne były przy niskich obrotach. Na pierwszym biegu w obrotach 2-4k praktycznie nie występowały i nie występują.
W pierwszej kolejności myślałem, że to kwestia pompy paliwowej, jednak później wyskoczył pierwszy błąd silnika. Chwilę pojeździłem - zniknął. Samochód jeździł całkiem sprawnie. Po krótkim czasie problem zaczął się nasilać - w wyniku czego silnik znowu wyrzucił błąd. Tym razem komputer Toyoty "postanowił" wyłączyć jeden z cylindrów w wyniku czego, ukochana Aygo zaczęła pracować jak Fiat 126p :)
Pojechałem zatem do mechanika.
Szybka diagnoza:
1. Błąd p301 - cylinder 1.
2. Wymieniamy: Cewkę (Bosh), wszystkie 3 świece.
3. Udało się!

Problem został potencjalnie zażegnany. Ale z czasem powrócił. Trwało to ok rok czasu.
Potem dokładnie te same problemy - szarpanie, dławienie się, wyrzucanie błędu - jednak bez wyłączania cylindra.
Rozmawiałem z mechanikem z Amsterdamu, który zajmował się "ciężkimi przypadkami" i wspomniał, że miał kiedys klienta z Toyotą Yaris z podobnym problemem. Polecił mi sprawdzenie i tankowanie na Shellu V-powera - bez domieszki etanolu.
Najciekawsze jest to, że po przepaleniu całego baku nowym paliwem, problem znowu zniknął. Na długie miesiące.
Po pewnym czasie zatankowałem paliwo e10 i z ciekawościa sprawdziłem osiągi.
Po tankowaniu e10 - zasięg samochodu wynosił ok 530km
PO tankowaniu v-power - zasięg zwiększył się do 615km

Jednak po zalaniu e10, samochód przy końcu zaczął znowu szarpać i to dość agresywnie.
Po zalaniu v-power - znowu chodził jak młody bóg.
Jednak dobra passa dobiegła końca :) Aktualnie samochód jest jak kobieta - czasami szarpie mocniej, a czasami można przejechać 50km i szarpnie może raz, przy niskich obrotach (przy wyższych raczej nie czuje szarpania). Czasami zapala się lampka serwisowa, a czasami znika. Toyota ma teraz 91k przejechane, ostatnio zmieniłem świece i przełożyliśmy cewki z 1 na 2. Po zmianie odniosłem wrażenie, że obroty jakby się zmniejszyły. Silnik dziwnie pracuje - czasami regularnie a czasami asymetrycznie. Ciężko powiedzieć czy zależy to od temp czy wilgotności.
Nie chce oddawać samochodu znowu do mechaników i zastanawiałem się nad serwisem Toyoty, czy rozwiążą sprawę.

Czy ktoś z Was miał podobny przypadek? Bo jak dla mnie to jest kuriozalna sytuacja :)
Jako ciekawostke napiszę, że jeden z mechaników nawet był gorliwy zamawiać dla mnie rozrząd, a przecież mój samochód ma dopiero 90k :D I objawy zupełnie nie pasują do łańcucha...

I teraz pytanie za 10 pkt. Co to może być?

Pozdrawiam.

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
Odp: Toyota Aygo II 2014 - p301, wypadanie zapłonu
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Listopada 2022, 08:52:05 »
Po tankowaniu e10 - zasięg samochodu wynosił ok 530km
PO tankowaniu v-power - zasięg zwiększył się do 615km
Żaden samochód nie wskazuje po tankowaniu zasięgu po jakości paliwa tylko po ilości, wody byś wlał i też wskazałby podobnie, pomiar bierze z średniej przed tankowaniem.

Sprawdź kompresję na pierwszym cylindrze
« Ostatnia zmiana: 01 Listopada 2022, 09:12:31 wysłana przez Meett »

Offline Cieplox

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Aygo 2014+
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Listopada 2022, 19:36:10 »
Hej.
Dzięki za sugestie, ale jakiś czas temu było sprawdzane na każdym cylindrze i mechanik twierdził, że pomiar ok.
Zastanawiam się nad przekazaniem auta do holenderskiego serwisu autoryzowanego Toyoty (bo aktualnie mieszkam w Rotterdamie).
Ale trochę mnie przeraziło, jak powiedzieli mi, że godzina diagnozy to 100 eur. Więc de facto mam obawy, bo taką diagnozę pustą można prowadzić nawet i 5h na upartego - więc pytanie do osób, które pracują w serwisach - czy taki manewr się opłaca? Czy lepiej jechać do jakiegoś dobrego mechanika - aczkolwiek wtedy nie ma gwarancji, bo zakładam, że jak zapłacę w serwisie to takową zapłacę.

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Listopada 2022, 15:00:48 »
Czy lepiej jechać do jakiegoś dobrego mechanika - aczkolwiek wtedy nie ma gwarancji, bo zakładam, że jak zapłacę w serwisie to takową zapłacę.

O jakiej gwarancji piszesz w 8 letnim aucie? Każdy legalnie działający mechanik da ci paragon lub fakturę za usługę a na daną część masz paragon lub fakturę zakupu i to jest podstawa do gwarancji.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Listopada 2022, 22:04:48 »
Gwarancja relax, w Toyocie do 10lat i chyba 200kkm o ile pamiętam.
Ale to za przegląd,  nie naprawę.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Listopada 2022, 21:58:31 »
Gwarancja relax, w Toyocie do 10lat i chyba

A w "życiu Warszawy"

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Listopada 2022, 22:26:21 »
tak...185kjm
https://www.toyota.pl/swiat-toyoty/nowosci/2022/gwarancja-toyota-relax

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Listopada 2022, 22:49:42 »
Ale ja piszę o standardowej gwarancji a nie płatnej dodatkowo  za przegląd, poza tym to daje tylko gwarancję na 12 miesięcy lub 15 000 km
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2022, 22:51:13 wysłana przez Meett »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Listopada 2022, 00:01:14 »
Ale ja piszę o standardowej gwarancji

Czytaj ze zrozumieniem (poprzednie posty), to zrozumiesz o czym my piszemy :)
to daje tylko gwarancję na 12 miesięcy lub 15 000 km
Tu też się wczytaj skąd 10 lat :) Coś na zasadzie gwarancji na baterię hybrydy.
« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2022, 00:06:39 wysłana przez Krisman »

Offline Pawelinio85

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Listopada 2022, 12:03:57 »
Mam podobne problemy w swoim aucie 2007 rok 1.0 benzyna. Co jakies pol roku zaczyna szarpac . W moim przypadku wymieniam swiece ,ostatnio tez wymienilem cewki zaplonowe,problem zniknal ale prawdopodobnie znowu sie pojawi. Sona lambda jeszcze przy wejsciu do katalozatora moze sprawiac problemy oraz katalizator. Mi akurat nie szkoda auta bo jezdzi i sam naprawiam w swoim zakresie

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Listopada 2022, 07:31:10 »
To że co pół roku wymieniasz świece to nie jest normalne, coś powoduje ich przyspieszone zużycie o ile problem tkwi w ogóle w świecach a nie gdzie indziej. Możliwe że po wymianę cewek problem nie powróci po pół roku.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Listopada 2022, 09:02:32 »
Może trzeba wgrać inny soft w ASO w Holandii pod benzynę z dużą ilością Etanolu warto zapytać, lub dodawać do każdego tankowania dodatek do benzyny czyszczący wtryski poprawiający jakość paliwa. Może też trzeba stosować świece o innej ciepłocie jak do gazu.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2022, 09:32:14 wysłana przez piotr_the »
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Listopada 2022, 12:56:47 »
Etanol przyciąga wodę więc chyba trzeba regularnie stosować środki do czyszczenia i wiązania wody jest tani Holenderski u nas Xeramic ja 2 razy w roku na pół baku stosuję ten czerwony do czyszczenia wtrysków, jest też do każdego tankowania zielony do lpg żółty i do Hybryd. W Holandii to chyba tak się nazywa http://petromark.eu/en/products.html
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline Talar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Grudnia 2024, 15:48:51 »
Czy problem udało się ogarnąć?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl