Autor Wątek: Spostrzeżenia odnośnie spalania RAV4 hybrid AWDi  (Przeczytany 31820 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
Spostrzeżenia odnośnie spalania RAV4 hybrid AWDi
« dnia: 07 Listopada 2022, 13:00:12 »
Zrobiłem dopiero 2500km hybrydą AWDi RAV4. Spalanie jest satysfakcjonujące. Zauważyłem kilka rzeczy. Spostrzeżenia odnoszą się do jazdy po dużym mieście.
Komputer w aucie zawyża spalanie.
Spalanie zależy bardzo od temp. otoczenia. Przy temp. około 0 st. spalanie wzrasta znacznie.
Spalanie zależne jest też od temp. silnika (od jego rozgrzania). Jazda na rozgrzanym silniku (wskazówka po środku skali temp. silnika) daje bardzo niskie spalanie (nawet poniżej 5l/100km). Rozgrzewanie silnika do tej temp. zwiększa spalanie. Stąd też ta sama trasa przejechana na raz daje spalanie 5.2l/10km. A przejechana z z dwoma przystankami po kilkanaście minut każdy daje spalanie 7,5l/100km. Chyba silnik się ochładza podczas postojów i rozgrzewanie go zwiększa spalanie? Z uwagi na powyższe krótkie trasy (3-4km) zwiększają spalanie na 10km
Jeżdżę normalnie, z prędkościami jak w poprzednim aucie. Jedynie na co zwracam uwagę to, żeby wcześniej zdjąć nogę z gazu przed światłami. Ponadto staram się jak najszybciej uzyskać pożądaną prędkość, a potem tylko ją utrzymuję. To daje 60-70% czasu i ok. 50% odległości na EV. Spalanie od początku mam 5,5l/100km.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: Spostrzeżenia odnośnie spalania RAV4 hybrid AWDi
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Listopada 2022, 13:09:47 »
Średnie spalanie w zimie 8,5L w lecie 6,2L. Dużo krótkich odcinków po 4km.

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Listopada 2022, 14:21:03 »
U mnie spalanie od połowy stycznia do teraz (przejechane 16000) jest 6.9 (widać w stopce). Sporo z tej jazdy to autostrady lub krótkie odcinki w mieście. Rozgrzewanie silnika jest oczywiscie kosztowne więc w zimie krótkie trasy to i powyżej 10 potrafią być. Co do wskazań z kompa to są najdokladniejsze z dotychczasowych moich aut. Zwykle troszkę zaniżone ale max jakieś 0.3/100km a a często wychodzi to samo co z dystrybutora.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Listopada 2022, 14:36:16 »
Wyższe spalanie w zimnych miesiącach wiąże się z tym, z czym w każdym samochodzie. Silnik dłużej łapie temperaturę, potrzebuje więcej energii na ogrzewanie wnętrza, podgrzewanie szyb, lusterek, kierownicy. A bateria słabiej utrzymuje energię.

Offline rydz124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Listopada 2022, 16:23:07 »
Nie wiem czy ktoś ma jeszcze takie obserwacje ale przy niskiej temperaturze dobrą chwilę trwa zanim układ zaczyna pracować hybrydowo.
Mam wrażenie, że ten czas to podgrzewanie akumulatorów do ich temperatury roboczej.
Zapewne inaczej to wygląda gdy się rusza z ciepłego garażu, ale moje obserwacje są "z garażu pod chmurką".

A spalanie ma się tak:
zimą 8.5 l./100,  latem 5.5 l./100 a średnia z 22tys - 6,62 l./100 km

Offline Techniczny

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 2.0 2022
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Listopada 2022, 16:53:16 »
 RAV 4 AWD CVT  2.0 Benzyna  Przejechane  15 000 km . Średnie spalanie 7 litrów. Trasa ekspresowa max 7,3  minimalnie na drogach krajowych 6,5 litra .  Jest super zwłaszcza że to spory samochód . Można jeszcze urwać parę procent korzystając z funkcji Auto start ale ja  tego nie załączam . :-)
RAV 4 2.0 AWD CVT Comfort  2022

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Listopada 2022, 17:57:08 »
Też mam awd cvt 2.0, ale wynik sporo wyższy (choć dla mnie rewelacyjny) musnieicie 7.9 od początku ( dwadzieścia kilka kkm.)
Ale wątek o hybrydzie, więc sorki.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2022, 17:58:42 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Listopada 2022, 18:02:14 »
Skąd bierzecie spalanie z całego okresu? Notujecie sobie w jakiejś osobnej apce, czy da się jakoś wyciągnąć z samochodu/MyT?

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Listopada 2022, 18:08:26 »
Skąd bierzecie spalanie z całego okresu? Notujecie sobie w jakiejś osobnej apce, czy da się jakoś wyciągnąć z samochodu/MyT?
Są apki np. spritmonitor, fuelio. W aucie da się chyba ustawić żeby licznk pokazywał srednią za całą eksploatację ale jak chcesz mieć rzeczywiste dane to trzeba po prostu przy tankowaniu pisac stan licznika i ile literków weszło.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Listopada 2022, 18:31:05 »
W appce wchodzisz w przewodnik jazdy hybrydowej i zaznaczasz "rocznie". Pokazuje ci średnią roczną na dole ekranu. Czy można z kilku lat, nie wiem.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Listopada 2022, 18:51:17 »
eż mam awd cvt 2.0, ale wynik sporo wyższy (choć dla mnie rewelacyjny) musnieicie 7.9 od początku
Wynik bardzo dobry jak na taki samochód i silnik. To pokazuje tylko, że hybryda z silnikiem 2,5 litra i o mocy 222 km spala naprawdę mało. Ja mam teraz 6,0 po 7 tys km. Zimą pewnie podskoczy, ale latem myślę, że uda się osiągnąć ok 5,8 jeżdżąc bez specjalnej obserwacji spalania.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Listopada 2022, 19:17:45 »
W appce wchodzisz w przewodnik jazdy hybrydowej i zaznaczasz "rocznie". Pokazuje ci średnią roczną na dole ekranu. Czy można z kilku lat, nie wiem.
Niedawno pisaliście, że coś się skopało w aplikacji - naprawili? Wyniki dla roku są wiarygodne?
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Listopada 2022, 20:19:34 »

No właśnie po pierwsze tam chyba można max roczne, a po drugie te statystyki są przeklamane. W moim odczuciu on ma zapisane średnie spalanie z każdego miesiąca, później to sumuje i dzieli przez 12. To by było prawdziwe, gdybyśmy w każdym miesiącu przejechali dokładnie tyle samo km, ale w moim przypadku wygląda tak, że odbierałem auto jakoś 2 dni przed końcem stycznia, zrobiłem nim w styczniu może ze 20km i spalanie mialem na poziomie 8l. W kolejnych miesiącach miałem dużo niższe spalanie, a średnia nie do końca to uwzględnia...

Natomiast jeśli chodzi o dane z komputera w aucie - one chyba są kasowane jak kasuje spalanie z bolca? U mnie dane od początku i od ostatniego tankowania pokazują to samo

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Listopada 2022, 20:33:46 »
W aucie można ustawić na kilka sposobów (ja nie kasuję od początku) Dodatkowo aplikacja i różnica jest minimalna (czapki z głów, bo to pierwsze auto z tak dokładnym wskazaniem jakie miałem) MyT zaś "oszukuje" ale nie zawsze. Generalnie z tej apki wskazania raczej poglądowo ale te z tras kilkunasto/kilkuset km już są dobre.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Listopada 2022, 21:42:44 »
A jak ustawie, że chcę wskazania od tankowania, to ravka sama je sobie żeruje przy tankowaniu?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl