Zrobiłem dopiero 2500km hybrydą AWDi RAV4. Spalanie jest satysfakcjonujące. Zauważyłem kilka rzeczy. Spostrzeżenia odnoszą się do jazdy po dużym mieście.
Komputer w aucie zawyża spalanie.
Spalanie zależy bardzo od temp. otoczenia. Przy temp. około 0 st. spalanie wzrasta znacznie.
Spalanie zależne jest też od temp. silnika (od jego rozgrzania). Jazda na rozgrzanym silniku (wskazówka po środku skali temp. silnika) daje bardzo niskie spalanie (nawet poniżej 5l/100km). Rozgrzewanie silnika do tej temp. zwiększa spalanie. Stąd też ta sama trasa przejechana na raz daje spalanie 5.2l/10km. A przejechana z z dwoma przystankami po kilkanaście minut każdy daje spalanie 7,5l/100km. Chyba silnik się ochładza podczas postojów i rozgrzewanie go zwiększa spalanie? Z uwagi na powyższe krótkie trasy (3-4km) zwiększają spalanie na 10km
Jeżdżę normalnie, z prędkościami jak w poprzednim aucie. Jedynie na co zwracam uwagę to, żeby wcześniej zdjąć nogę z gazu przed światłami. Ponadto staram się jak najszybciej uzyskać pożądaną prędkość, a potem tylko ją utrzymuję. To daje 60-70% czasu i ok. 50% odległości na EV. Spalanie od początku mam 5,5l/100km.