Autor Wątek: Spostrzeżenia odnośnie spalania RAV4 hybrid AWDi  (Przeczytany 31844 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline stalowy22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Slection
Odp: Spostrzeżenia odnośnie spalania RAV4 hybrid AWDi
« Odpowiedź #45 dnia: 21 Listopada 2022, 20:06:01 »
Ja dziś testowałem sobie jazdę na trybie NORMAL i stwierdzam, że auto w warunkach temperatur bliskich 0 stopni dużo lepiej się sprawuje i po prostu mniej spala...wcześniej w ECO było na trasie do pracy 9,9 litra, a dziś na trasie tej samej 7,9 litra (trasa 6,1 km po mieście - raczej dynamicznie bez większych przestojów).
RAV 4 Selection - 222 KM

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #46 dnia: 21 Listopada 2022, 20:47:08 »
Nie wyciągałbym tak szybko wniosków. Na takich krótkich trasach spalanie między pojedynczymi przejazdami może być bardzo różne. Trochę inne temperatury, ciut większy ruch (który być może spowoduje jazdę na baterii zamiast na benzynie) inny poziom naładowania baterii na starcie... Zmiennych jest bardzo dużo i sam widzę po wskazaniach apki, że spalanie wygląda dość różnie, mimo, że wydaje mi się, że jechałem podobnie

Musiałbyś pojeździć z 2-3 tyg na jednym i na drugim trybie i wtedy ocenić (a to z kolei nie wyjdzie, bo musiałbyś mieć w miarę stała pogodę przez 4-6 tygodni, a w hybrydach nawet kilka stopni potrafi zrobić sporą różnicę)

Offline stalowy22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Slection
« Odpowiedź #47 dnia: 22 Listopada 2022, 10:10:30 »
Nie wyciągałbym tak szybko wniosków. Na takich krótkich trasach spalanie między pojedynczymi przejazdami może być bardzo różne. Trochę inne temperatury, ciut większy ruch (który być może spowoduje jazdę na baterii zamiast na benzynie) inny poziom naładowania baterii na starcie... Zmiennych jest bardzo dużo i sam widzę po wskazaniach apki, że spalanie wygląda dość różnie, mimo, że wydaje mi się, że jechałem podobnie

Musiałbyś pojeździć z 2-3 tyg na jednym i na drugim trybie i wtedy ocenić (a to z kolei nie wyjdzie, bo musiałbyś mieć w miarę stała pogodę przez 4-6 tygodni, a w hybrydach nawet kilka stopni potrafi zrobić sporą różnicę)

Racja w 100%! Natomiast widzę, że w trybie normal chyba będzie mi się milej jeździć :)
RAV 4 Selection - 222 KM

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #48 dnia: 22 Listopada 2022, 18:33:40 »
A są może jakiś maskownice na wloty powietrza, jeżeli problemem jest szybsze wychładzanie silnika? Myślał ktoś o takim patencie?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #49 dnia: 22 Listopada 2022, 20:29:20 »
Są,  kartony ;) skuteczne na 100%.
Chyba na znanym chińskim portalu coś widziałem.
Nie tylko hybrydy jak jest zimniej, więcej palą. Moja wciąga z litr lub trochę więcej na zimówkach przy minusie na termometrze jak wracam po dyżurze.
Do pracy z garażu 10°C bez zmian ok.6.4l/100 odcinek 14km

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2022, 20:34:36 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #50 dnia: 23 Listopada 2022, 08:49:23 »
A są może jakiś maskownice na wloty powietrza, jeżeli problemem jest szybsze wychładzanie silnika? Myślał ktoś o takim patencie?
Coś mi się wydaje, że od wielu już lat producenci nie zalecają żadnych maskownic. Elektronika powinna zrobić sama maskownicę i zmniejszyć obieg płynu chłodzącego kiedy trzeba.

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #51 dnia: 23 Listopada 2022, 10:07:22 »
jak to mówili w kabarecie:
jak jest ciepło, ale wieje to jest zimno
ale jak jest zimno i nie wieje to jest ciepło :)

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #52 dnia: 24 Listopada 2022, 09:22:00 »
Dziś rano przejechane 16km po dużym mieście w temp. minus 1 st. C. Samochód całą dobę stał pod gołym niebem. Auto stało trochę z włączonym silnikiem w trakcie odśnieżania. Spalanie 7,5l/100km.
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2022, 09:26:05 wysłana przez janek_rav4 »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #53 dnia: 24 Listopada 2022, 10:23:45 »
Taka inna obserwacja związana nie tyle z temperaturami co z wyborem trasy z punktu A to B

z A do B pojechałem autostradą 37km - spalanie średnie 8/100km - czyli ok 3 l spaliłem
z B do A drogami lokalnymi 20km  - kilka świateł po drodze ale raczej płynna jazda - spalanie średnie 4.8/100 - spaliłem litr

Czas podrózy ten sam.

Ameryki nie odkryłem bo to w sumie w każdym aucie opcja druga wyszła by korzystniej nie mniej tak potężna dysproporcja to chyba tylko w hybrydzie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #54 dnia: 24 Listopada 2022, 11:27:13 »
Dokładnie tak, bo tylko w takim sposobie eksploatacji występuje możliwość znaczącego odzysku energii. W pierwszej sytuacji większość energii z paliwa jest tracona na opory powietrza. W drugim opory powietrza są zdecydowanie niższe, gro energii paliwa jest tracona na cykliczne rozpędzanie, z którego część jest odzyskiwana w cyklicznych wyhamowaniach. Ot i cała filozofia.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #55 dnia: 24 Listopada 2022, 14:22:04 »

Taka inna obserwacja...

Ameryki nie odkryłem bo to w sumie w każdym aucie opcja druga wyszła by korzystniej nie mniej tak potężna dysproporcja to chyba tylko w hybrydzie.
No ale to tylko świadczy dobrze o hybrydzie, bo o ile faktycznie w pierwszym przypadku spalanie bym miał podobne, to w powrotnej drodze co najmniej z 2 litry więcej ;) (nie znam średnich prędkości) i tu jest właśnie "oszczędność" hybrydy, nie przy prędkościach przelotowych, ale w takim mieszanym trybie +strat/stop co jakiś czas.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #56 dnia: 11 Grudnia 2022, 23:43:01 »
Temperatura minus trzy stopnie i śnieg. Jazda po dużym mieście wojewódzkim. Krótkie trasy z postojami tak długimi, że silnik wystygł. Spalanie z całego dnia 8,2l/100km.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #57 dnia: 11 Grudnia 2022, 23:53:18 »
No to w tych warunkach spala jak zwykłe benzyniaki.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #58 dnia: 12 Grudnia 2022, 00:38:26 »
No to w tych warunkach spala jak zwykłe benzyniaki.

Nie wiemy jak długie to były trasy (sądząc po spalaniu raczej krótkie), ale jakiekolwiek by nie były, to chyba ciężko byłoby osiągnąć 8.2l po mieście w silniku benzynowym. I to przy takich temperaturach

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #59 dnia: 12 Grudnia 2022, 06:52:43 »
Dokładnie, benzyna turbo kia, krótkie trasy (2-6km), ciężko zejść poniżej 10-12l. Te same rav - przeważnie jest poniżej 8-9

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl