Autor Wątek: Spostrzeżenia odnośnie spalania RAV4 hybrid AWDi  (Przeczytany 31870 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Spostrzeżenia odnośnie spalania RAV4 hybrid AWDi
« Odpowiedź #90 dnia: 16 Grudnia 2022, 17:23:50 »
Zawsze do odbicia. Tak, pod korek nie jest "zdrowe".

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #91 dnia: 16 Grudnia 2022, 17:39:22 »
Po odbiciu do pełnego litra

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #92 dnia: 17 Grudnia 2022, 11:54:40 »
Po 24 godz. stania na dworze (w nocy minus 6 st. C) RAV4 spaliła na trasie 17km (tej co zawsze, z włączoną klimatyzacją , podgrzewanym fotelem i grzaniem kierownicy) 8,4l/100km. Czyli około nieco ponad litr więcej. Temperatura ma na to wpływ, jak mi się wydaje, bo nie znalazłem innych czynników. Ciekawe dlaczego?
Może chodzi o baterię , której pojemność maleje w niskiej temperaturze i przez to musi być częściej doładowywana?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #93 dnia: 17 Grudnia 2022, 12:38:26 »
Przede wszystkim cały układ musi się rozgrzać - zarówno silnik spalinowy, jak i bateria. W lecie można w zasadzie ruszyć na baterii i tak jechać, w zimie bateria zacznie w ogóle działać po 2-3km.
Druga rzecz to szybkie wychładzanie się silnika spalinowego kiedy jest wyłączony, stąd częstsze włączanie nawet jeśli w baterii jest prąd, żeby podtrzymać odpowiednią temperaturę. Do tego dochodzi inne wykorzystanie prądu przez ciebie (grzanie szyb/foteli/w.etrza auta). Też pytanie czy odsniezasz na włączonym silniku, bo jeśli tak, to dodatkowe kilka minut pracy na spalinowce bez ruchu.

Każdy z tych elementów dodaje trochę do spalania. U mnie na mojej trasie do pracy w zimie to 1.5-2l więcej

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #94 dnia: 17 Grudnia 2022, 16:18:32 »
Absolutnie każdy silnik bez względu na rodzaj, zimą zużyje więcej energii. To norma.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

pireus

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 17 Grudnia 2022, 16:37:20 »
RAV4 spaliła na trasie 17km (tej co zawsze, z włączoną klimatyzacją , podgrzewanym fotelem i grzaniem kierownicy) 8,4l/100km
To chyba trochę dużo, bo mój samochód z ostatniego miesiąca też ma dokładnie takie samo spalanie. Co prawda trasa kilka kilometrów dłuższa, ale nie jest to hybryda.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #96 dnia: 17 Grudnia 2022, 19:10:48 »
Przede wszystkim cały układ musi się rozgrzać - zarówno silnik spalinowy, jak i bateria. W lecie można w zasadzie ruszyć na baterii i tak jechać, w zimie bateria zacznie w ogóle działać po 2-3km.
Druga rzecz to szybkie wychładzanie się silnika spalinowego kiedy jest wyłączony, stąd częstsze włączanie nawet jeśli w baterii jest prąd, żeby podtrzymać odpowiednią temperaturę. Do tego dochodzi inne wykorzystanie prądu przez ciebie (grzanie szyb/foteli/w.etrza auta). Też pytanie czy odsniezasz na włączonym silniku, bo jeśli tak, to dodatkowe kilka minut pracy na spalinowce bez ruchu.

Każdy z tych elementów dodaje trochę do spalania. U mnie na mojej trasie do pracy w zimie to 1.5-2l więcej

Przy takich mrozach jakie mamy i warunkach prawdziwej zimy ,najwięcej zabiera ogrzewanie kabiny, tzn ciepło z układu chłodzenia silnika jest bardzo szybko oddawane do ogrzania kabiny ,a wtedy motor spalinowy nadrabia i cały czas pracuje, stąd większe spalanie.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #97 dnia: 17 Grudnia 2022, 19:54:11 »
Absolutnie każdy silnik bez względu na rodzaj, zimą zużyje więcej energii. To norma.
Oczywiście prawda, ale w przypadku hybrydy ta różnica jest zauważalnie większa.

To chyba trochę dużo, bo mój samochód z ostatniego miesiąca też ma dokładnie takie samo spalanie. Co prawda trasa kilka kilometrów dłuższa, ale nie jest to hybryda.
Nie porównuj średniej miesięcznej do jednej trasy. Ja mam obecnie pojedyncze trasy po kilka km na poziomie blisko 10l, a średnia wychodzi 7 z małym hakiem
Przy takich mrozach jakie mamy i warunkach prawdziwej zimy ,najwięcej zabiera ogrzewanie kabiny, tzn ciepło z układu chłodzenia silnika jest bardzo szybko oddawane do ogrzania kabiny ,a wtedy motor spalinowy nadrabia i cały czas pracuje, stąd większe spalanie.
Ja w zimie mam klimę ustawioną na 15 stopni :D mniej się niestety nie da...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #98 dnia: 17 Grudnia 2022, 20:05:45 »
Jak jest mróz i krótkie odcinki to jeździsz w zasadzie na spalinowym "targając" baterie, do tego większa pojemność i moc i stąd takie subiektywne różnice w stosunku do benzyny.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #99 dnia: 17 Grudnia 2022, 20:20:21 »
Jak jest mróz i krótkie odcinki to jeździsz w zasadzie na spalinowym "targając" baterie, do tego większa pojemność i moc i stąd takie subiektywne różnice w stosunku do benzyny.

Dokładnie tak - zimą na baterii jeździ się procentowo dużo rzadziej, więc różnica w spalaniu wychodzi większa

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #100 dnia: 17 Grudnia 2022, 22:30:09 »
Może się mylę , ale hybryda jest dużo bardziej wrażliwa na temperaturę zewn. niż zwykły silnik benzynowy jeśli chodzi o zużycie paliwa? Czy ktoś orientuje się , ile spaliłby podobnej wielkości SUV z silnikiem benzynowym w takich warunkach pogodowych?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 17 Grudnia 2022, 23:24:22 »
Nie porównuj średniej miesięcznej do jednej trasy. Ja mam obecnie pojedyncze trasy po kilka km na poziomie blisko 10l, a średnia wychodzi 7 z małym hakiem
To chyba też dużo, pewnie jeździsz 90km/h i  jeszcze oszczędzasz na klimatyzacji.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #102 dnia: 17 Grudnia 2022, 23:48:50 »

Bynajmniej nie robię tego, żeby zaoszczędzić te 0.2l na 100km.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 18 Grudnia 2022, 00:11:42 »
A w jakim celu ustawiasz tak niską temperaturę wewnątrz samochodu? I to aż 15 stopni, tylko dlatego że niżej się nie da? Nie zapewnia to komfortu cieplnego.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #104 dnia: 18 Grudnia 2022, 09:44:39 »
Może się mylę , ale hybryda jest dużo bardziej wrażliwa na temperaturę zewn. niż zwykły silnik benzynowy jeśli chodzi o zużycie paliwa? Czy ktoś orientuje się , ile spaliłby podobnej wielkości SUV z silnikiem benzynowym w takich warunkach pogodowych?

U mnie przy takich temperaturach jak teraz na odcinku około 20 km spalanie od 7,4 do 8,8 w zależności od warunków na drodze. Przy prędkościach do 120 km/h i na odcinku autostrady 100km spalanie z tempomatem na poziomie 7.5. Przy czym mam włączoną klimę na 23 stopnie, podgrzewanie przedniej i tylnej szyby oraz podgrzewanie kierownicy. Jak odcinki np 3 km to spalanie na poziomie 16 l.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl