Autor Wątek: Spostrzeżenia odnośnie spalania RAV4 hybrid AWDi  (Przeczytany 31855 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Spostrzeżenia odnośnie spalania RAV4 hybrid AWDi
« Odpowiedź #120 dnia: 27 Grudnia 2022, 16:07:12 »
Witam
Zastanawiam się nad kupnem Ravki.
Już prawie byłem przekonany, ale gdzieś przeczytałem, w necie, że na zbyt krótkich trasach się nie opłaca. Podobno po 3 km zaczyna się sens.
Ja do pracy mam 2,9 km w jedną stronę, czasem kursuję tam i spowrotem kilka razy dziennie.
nie no jak 2,9 to nie, ale jak 3,0 to już bym kupował :)

Nie róbmy jaj mówiąc poważnie.
Nie ma w specyfikacji auta jaka podróż musi być najkrótsza.
To tak jak byś nie mógł przestawić auta na parkingu w inne miejsce bo to nie jest zalecane.

Ale fakt faktem, że na takich krótkich trasach różnica będzie mało zauważalna, nawet latem... Czy opłaca się kupować hybrydę? Ciężko stwierdzić. Sytuację ratuje fakt, że @ludwich pisze, że czasem to kilka razy dziennie, więc pewnie będą zdarzały się sytuacje, że wsiądzie do auta z ciepłym silnikiem i wtedy hybryda da spore oszczędności

pireus

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 27 Grudnia 2022, 16:22:38 »
że wsiądzie do auta z ciepłym silnikiem i wtedy hybryda da spore oszczędności
Chyba słowo spore jest dosyć dużą nadinterpretacją tych oszczędności, przy takim przebiegu.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #122 dnia: 27 Grudnia 2022, 16:36:44 »
że wsiądzie do auta z ciepłym silnikiem i wtedy hybryda da spore oszczędności
Chyba słowo spore jest dosyć dużą nadinterpretacją tych oszczędności, przy takim przebiegu.

Spore procentowo. Wiadomo, że jeśli ktoś liczy czy zwróci mu się różnica w cenie, to na pewno nie, ale hybrydą to też inny komfort jazdy i pewnie wyższa cena przy odsprzedaży

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #123 dnia: 27 Grudnia 2022, 16:49:09 »

Witam
Podobno po 3 km zaczyna się sens.
Ja do pracy mam 2,9 km w jedną stronę, czasem kursuję tam i spowrotem kilka razy dziennie.

Zdecydowanie rower, spacery, a zimą taxi. Zdrowo i taniej.
Można też dla opłacalności zmienić trasę na taką 3.1km.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: 27 Grudnia 2022, 17:29:00 »
pewnie wyższa cena przy odsprzedaży
To jeszcze okaże się w przyszłości i będzie uzależnione od wieku sprzedawanego samochodu i sprawności akumulatora. W samochodach +10 lat, może się okazać, że będzie odwrotnie.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #125 dnia: 27 Grudnia 2022, 17:51:55 »
Bez problemu na odcinki rzędu 3 km kilkukrotnego przejazdu hybryda sprawdzi się w sezonie pozazimowym a w sezonie zimowym będzie jak zwykła benzyna. A zapytam czy może zwykły silnik spalinowy w takim zastosowaniu będzie oszczędniejszy?  Nigdy nie będzie a więc niby skąd porady, że jak na taki profil jazdy hybryda się nie nadaje? Otóż nadaje się. Sam robię trasy 2x4km dojazdowe do i z pracy, weekendowe dłuższe wojaże i mam roczne zużycie paliwa na poziomie 6,8L/100. Pokażcie mi inne auto niehybrydowe o takim gabarycie z napędem na 4 koła i mocy 220KM potrafiące w takich warunkach eksploatacji osiągnąć podobny wynik.

Jak widać przebieg roczny marny.
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2022, 18:05:48 wysłana przez wszim »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #126 dnia: 27 Grudnia 2022, 17:57:24 »
Ja nie twierdzę, że się nie nadaje, tylko, że oszczędności będą znikome. Hybrydą zaczyna tak naprawdę działać dopiero jak spalinowka się nagrzeje. Wcześniej - owszem - można chwilę jechać na baterii, ale tak czy siak spalinowy się odpali

pireus

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: 27 Grudnia 2022, 18:00:45 »
mam roczne zużycie paliwa na poziomie 6,9L/100. Pokażcie mi inne auto niehybrydowe o takim gabarycie z napędem na 4 koła i mocy 220KM potrafiące w takich warunkach eksploatacji osiągnąć podobny wynik.
Mój samochód ma aktualnie spalanie z ponad 9 tys km 8,3l/100km , a mieszkam w w Warszawie, i jeżdżę w korkach. Też ma napęd na 4 koła i 306 KM. Dlatego nie ma co demonizować bo mniej o 1,5 l/100km chyba nikogo nie zbawiło, przy kwotach jakie musimy płacić za auta. A w trasie przy prędkości 100-120km/h nie pali więcej niż 7l.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #128 dnia: 27 Grudnia 2022, 18:05:14 »
Bez problemu na odcinki rzędu 3 km kilkukrotnego przejazdu hybryda sprawdzi się w sezonie pozazimowym a w sezonie zimowym będzie jak zwykła benzyna. A zapytam czy może zwykły silnik spalinowy w takim zastosowaniu będzie oszczędniejszy?  Nigdy nie będzie a więc niby skąd porady, że jak na taki profil jazdy hybryda się nie nadaje? Otóż nadaje się. Sam robię trasy 2x4km dojazdowe do i z pracy, weekendowe dłuższe wojaże i mam roczne zużycie paliwa na poziomie 6,8L/100. Pokażcie mi inne auto niehybrydowe o takim gabarycie z napędem na 4 koła i mocy 220KM potrafiące w takich warunkach eksploatacji osiągnąć podobny wynik.
Ja mam samochód 4x4 zbliżony gabarytami. W moich warunkach pali około 17 litrów LPG…

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #129 dnia: 27 Grudnia 2022, 18:09:53 »
mam roczne zużycie paliwa na poziomie 6,9L/100. Pokażcie mi inne auto niehybrydowe o takim gabarycie z napędem na 4 koła i mocy 220KM potrafiące w takich warunkach eksploatacji osiągnąć podobny wynik.
Mój samochód ma aktualnie spalanie z ponad 9 tys km 8,3l/100km , a mieszkam w w Warszawie, i jeżdżę w korkach. Też ma napęd na 4 koła i 306 KM. Dlatego nie ma co demonizować bo mniej o 1,5 l/100km chyba nikogo nie zbawiło, przy kwotach jakie musimy płacić za auta. A w trasie przy prędkości 100-120km/h nie pali więcej niż 7l.
Czyli o 1,5L/100 więcej a te 9 tysięcy to masz z jakiego okresu i jaki profil eksploatacji?

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #130 dnia: 27 Grudnia 2022, 18:38:29 »
Ja nie twierdzę, że się nie nadaje, tylko, że oszczędności będą znikome. Hybrydą zaczyna tak naprawdę działać dopiero jak spalinowka się nagrzeje. Wcześniej - owszem - można chwilę jechać na baterii, ale tak czy siak spalinowy się odpali
Co ty wiesz, w nogach śpisz. :)
Nie masz hybrydy i tyle.
Jeżdżę 5 lat hybrydą i nie zamieniłbym na nic innego, roczne zużycie paliwa na poziomie 6,7L/100.
Hybryda działa od razu, akumulator trakcyjny oddaje prąd a benzyniak by musiał cały czas kręcić.
To, że często zaraz po rozruchu włącza się silnik nie oznacza, że hybryda nie działa.
Zobacz sobie, że od razu ładuje trakcyjne aku, normalny benzyniak by stał na luzie i smrodził a ty byś odśnieżał, ten prąd będzie wykorzystany, czy to na małym odcinku 2km, albo na drugi dzień.
Czasami nie da się zauważyć pracy hybrydy, zlewa się to w jeden układ.
Gdyby nie jazdy autostradowe hybryda by więcej oszczędziła, pokazuje na odcinkach 20-30km średnio 5,5 litra i tu nie chodzi o moje 5zł, ale w korkach hybrydy nie smrodzą, pod światłami też, przez wiochy jedziesz wyłącznie na trakcyjnym, gdyby było więcej takich aut na pewno powietrze byłoby lepsze.     

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #131 dnia: 27 Grudnia 2022, 19:03:55 »
Zobacz sobie, że od razu ładuje trakcyjne aku, normalny benzyniak by stał na luzie i smrodził a ty byś odśnieżał, ten prąd będzie wykorzystany, czy to na małym odcinku 2km, albo na drugi dzień.
Ja wiem, że ładuje. Problem w tym, że na odcinkach 2-3 km nie bardzo będzie miał jak to zużyć, bo zanim benzyniak się nagrzeje, będzie koniec trasy

pireus

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: 27 Grudnia 2022, 20:09:18 »
Czyli o 1,5L/100 więcej a te 9 tysięcy to masz z jakiego okresu i jaki profil eksploatacji?
Od sierpnia do dzisiaj. 50% Warszawa 50% trasy podwarszawskie
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2022, 20:11:49 wysłana przez pireus »

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #133 dnia: 27 Grudnia 2022, 20:21:42 »
Witam
Zastanawiam się nad kupnem Ravki.
Już prawie byłem przekonany, ale gdzieś przeczytałem, w necie, że na zbyt krótkich trasach się nie opłaca. Podobno po 3 km zaczyna się sens.

Najlepszą opcją dla ciebie jeśli chcesz Ravkę4 to w wersji Plug-in to ma sens do 70km zasięgu prądu. Lepiej jak masz fotowoltaikę u siebie to jeszcze bardziej zaoszczędzisz. 

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #134 dnia: 27 Grudnia 2022, 20:33:11 »
Ja wiem, że ładuje. Problem w tym, że na odcinkach 2-3 km nie bardzo będzie miał jak to zużyć, bo zanim benzyniak się nagrzeje, będzie koniec trasy
Owszem, ale gdy bateria trakcyjna jest mocniej naładowana z dnia poprzedniego, to dosłownie za chwilę wyłącza silnik i samochód napędza silnik elektryczny, zwłaszcza latem, to trzeba zauważyć, pojeździć hybrydą dłużej.
Gdyby tak było jak piszesz jeżdżąc tylko te 2 km, trakcyjny by ładował się nieskończoność, zresztą w hybrydzie nawet jak silnik spalinowy napędza auto, to system może i włącza również dodatkowo silniki elektryczne.
Co więcej, jak obroty spalinowego są za duże, jedziemy, to cześć energii wyprodukowanej odbiera trakcyjny.
To złożony układ, dlatego wnioski mogą być mylne.
W aucie można włączyć symulacje pracujących układów, czasami się tak szybko to zmienia, że oko ledwo za tym nadąża, ale lepiej skupiajcie się na drodze, będzie bezpieczniej.       

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl