Autor Wątek: Spostrzeżenia odnośnie spalania RAV4 hybrid AWDi  (Przeczytany 31743 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
Odp: Spostrzeżenia odnośnie spalania RAV4 hybrid AWDi
« Odpowiedź #135 dnia: 27 Grudnia 2022, 20:37:36 »
Najlepszą opcją dla ciebie jeśli chcesz Ravkę4 to w wersji Plug-in to ma sens do 70km zasięgu prądu. Lepiej jak masz fotowoltaikę u siebie to jeszcze bardziej zaoszczędzisz. 
Tu trzeba uważać, lepsza chyba jednak hybryda, w wersji Plug-in na dłuższych trasach masz potem balast, walizkę teściowej, czy jeszcze jak to nazywają. :)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: 27 Grudnia 2022, 21:18:00 »
lepsza chyba jednak hybryda,
Zależy dla kogo.
 Przecież kolega pisał o krótkich trasach, a do takich, jeżeli jest możliwość taniego ładowania to tylko plug-in. Oczywiście przy takich trasach, koszt zakupu jednego i drugiego raczej się nie zwróci

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #137 dnia: 27 Grudnia 2022, 21:27:59 »
Przecież kolega pisał o krótkich trasach, a do takich, jeżeli jest możliwość taniego ładowania to tylko plug-in. Oczywiście przy takich trasach, koszt zakupu jednego i drugiego raczej się nie zwróci
Chyba bym raczej szedł w całego elektryka, bZ4X, pięknie przyspiesza, choć wnętrze mi się nie widzi, no i tańszy.
Na tego plug-in-a nie mam pomysłu.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #138 dnia: 27 Grudnia 2022, 22:08:41 »
to trzeba zauważyć, pojeździć hybrydą dłużej.
Dlaczego zakładasz, że nie jeżdżę?
Gdyby tak było jak piszesz jeżdżąc tylko te 2 km, trakcyjny by ładował się nieskończoność, zresztą w hybrydzie nawet jak silnik spalinowy napędza auto, to system może i włącza również dodatkowo silniki elektryczne.
I obawiam się,.że tak może być. Jadąc do pracy, podwożę po drodze dziecko do przedszkola, do którego z domu mam 650m. Chcesz zgadnąć jakie mam spalanie na tym odcinku, czy Ci napisać?

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #139 dnia: 27 Grudnia 2022, 22:33:49 »
I obawiam się,.że tak może być.
Ale co potem, parują te kW z baterii?
Jadąc do pracy, podwożę po drodze dziecko do przedszkola, do którego z domu mam 650m. Chcesz zgadnąć jakie mam spalanie na tym odcinku, czy Ci napisać?
I co za wniosek z tego wyciągnąłeś?
Jak odśnieżam, auto stoi, silnik pracuje,  to mi pokazuje 99l/100 skala się skończyła :)
W hybrydzie nie można patrząc tylko  na wskaźniki dotyczące benzyny, to są nawyki poprzedniej epoki.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #140 dnia: 27 Grudnia 2022, 22:55:39 »
I obawiam się,.że tak może być.
Ale co potem, parują te kW z baterii?
A co się dzieje z Twoim telefonem, jeśli nie odepniesz go od ładowania idealnie w momencie osiągnięcia 100% baterii?
Cytuj (zaznaczone)
Jadąc do pracy, podwożę po drodze dziecko do przedszkola, do którego z domu mam 650m. Chcesz zgadnąć jakie mam spalanie na tym odcinku, czy Ci napisać?
I co za wniosek z tego wyciągnąłeś?
Jak odśnieżam, auto stoi, silnik pracuje,  to mi pokazuje 99l/100 skala się skończyła :)
Ale ja nie mówię o stojącym aucie przy odśnieżaniu. Mówię o wejściu do auta, ruszeniu i przejechaniu tych 700m. W środku lata. Zgadujesz?
Cytuj (zaznaczone)
W hybrydzie nie można patrząc tylko  na wskaźniki dotyczące benzyny, to są nawyki poprzedniej epoki.
Ale przecież rozmawiamy o spalaniu, to na jakie "współczesne" wskaźniki mam patrzeć?

Offline ludwich

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Suzuki
« Odpowiedź #141 dnia: 27 Grudnia 2022, 23:08:44 »
Może małe sprostowanie.
Do pracy mam odległość 2,9 km natomiast w ciągu roku robię dużo więcej kilometrów. Średnio po ok 18 tysięcy kilometrów rocznie. Często poruszam się obwodnicą ok 120 km/h , co weekend wyjazdy w Polskę autostradami i trochę jazdy po mieście.
We wcześniejszym pytaniu bardziej mi chodziło czy tak mała odległość będzie znacząco podwyższała średnią spalania i ma wogóle sens. Na początku jak sobie pomyślałem o oszczędnościach w paliwie ze względu na dojazdy do pracy to byłem zachwycony pomysłem o hybrydzie stąd teraz moje wątpliwości. Niestety bardzo często zabieram dużo rzeczy do pracy więc opcja rower, hulajnoga, spacer odpada a poza tym w moim przypadku czas to pieniądz.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #142 dnia: 27 Grudnia 2022, 23:11:31 »
Będzie miała sens.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #143 dnia: 27 Grudnia 2022, 23:32:08 »
Może małe sprostowanie.
Do pracy mam odległość 2,9 km natomiast w ciągu roku robię dużo więcej kilometrów. Średnio po ok 18 tysięcy kilometrów rocznie.
Sprostowanie wiele prostuje :) Hybryda to dobry wybór w Twoim wypadku. W lecie nawet na tych 3 km trasach będzie duży udział prądu.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #144 dnia: 27 Grudnia 2022, 23:45:25 »
Ludwich. Sądzę , że masz podobny profil użytkowania do mojego a nawet korzystniejszy dla hybrydy. Hybryda będzie dobrym wyborem, sądzę że ze średnią roczną zejdziesz do 6.6L . Poza tym jeżeli nie musi to być kiosk jak rav4, to ze stajni toyoty może corolla?

Offline marcin_online

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #145 dnia: 28 Grudnia 2022, 06:22:12 »
lepsza chyba jednak hybryda,
Zależy dla kogo.
Oczywiście przy takich trasach, koszt zakupu jednego i drugiego raczej się nie zwróci

I tu jest pies pogrzebany. To plugin to zabawka. Cena jest nieadekwatna do możliwości. Dla niektórych i hybryda jest nieopłacalna. Trzeba sporo robić kilometrów rocznie

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #146 dnia: 28 Grudnia 2022, 11:42:13 »
Jeszcze taka drobna uwaga do argumentu za plug-in w postaci - jak masz fotowoltaikę to ma to sens. Powinno być - "jak masz niezbilansowaną na plus fotowoltaikę czyli masz duży nadmiar", bo jak jest zbilansowana to już nic więcej z niej nie wyciągniesz i ladowanie auta będzie normalnym kosztem. Wiem że można ładować tylko w upały jak jest duża nadprodukcja i wtedy troche się zwiększy autokonsumpcja ale cudów się w ten sposób nie osiągnie zwłaszcza, że ta nadprodukcja jest wtedy gdy jesteśmy w pracy i max przez 6 miesięcy - nie codziennie.
Też się zastanawiałem nad pluginem. Rav4 była za droga ale w cenie trochę niższej od Exe AWD był Tucson Plug-in - przynajmniej był w cenniku - nie weryfikowałem dostępności. Uznałem jednak że zależy mi na czymś wypróbowanym, na niewysilonym bezawaryjnym silniku i na większym bagażniku. No i moja fotovoltaika jest minimalnie za mała na bieżące potrzeby więc tu też bym wiele nie urwał.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #147 dnia: 28 Grudnia 2022, 14:14:00 »
A co się dzieje z Twoim telefonem, jeśli nie odepniesz go od ładowania idealnie w momencie osiągnięcia 100% baterii?
Hybryda działa inaczej.
Cytuj (zaznaczone)
Ale ja nie mówię o stojącym aucie przy odśnieżaniu. Mówię o wejściu do auta, ruszeniu i przejechaniu tych 700m. W środku lata. Zgadujesz?
Auto po odpaleniu wdraża zaprogramowane priorytety, nie ma większego znaczenia czy ty stoisz czy się zacząłeś poruszać. 
Ale przecież rozmawiamy o spalaniu, to na jakie "współczesne" wskaźniki mam patrzeć?
Zużywasz też energię elektryczną, możesz obserwować wskaźnik naładowania baterii trakcyjnej.

Może inaczej napiszę.
Silnik spalinowy  odpowiada za dwa obwody, musisz je rozgraniczyć, wtedy się spotkamy.
Jest napęd spalinowo-elektryczny, ale silnik jeszcze pracuje jako agregat prądotwórczy, jak każdy benzyniak hybryda ma też dodatkowy akumulator, jeżeli przy rozruchu włączasz dużo różnych urządzeń pokładowych to one wymuszają jego pracę.
I dlatego w fazie startu auta różnica w oszczędnościach jest niewielka ale z każdym przejechanym kilometrem robi się przepaść. 
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2022, 14:15:39 wysłana przez animuss »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #148 dnia: 28 Grudnia 2022, 19:23:25 »
Może inaczej napiszę.
Silnik spalinowy  odpowiada za dwa obwody, musisz je rozgraniczyć, wtedy się spotkamy.
Jest napęd spalinowo-elektryczny, ale silnik jeszcze pracuje jako agregat prądotwórczy, jak każdy benzyniak hybryda ma też dodatkowy akumulator, jeżeli przy rozruchu włączasz dużo różnych urządzeń pokładowych to one wymuszają jego pracę.
I dlatego w fazie startu auta różnica w oszczędnościach jest niewielka ale z każdym przejechanym kilometrem robi się przepaść.

I właśnie o tym mówię! Rozwiążę zagadkę: na tym odcinku 700m w lecie miałem spalanie między 17, a 27l, przy czym bardzo rzadko było to poniżej 20. Później oczywiście bardzo spadało, ale mam obawy czy przy przejazdach rzędu niecalych 3km różnica względem napędu czysto - benzynowego będzie znacząca. To po prostu trochę za krótki dystans, żeby wszystko się nagrzalo i zaczęło działać tak, jak powinno
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2022, 19:25:00 wysłana przez firek »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #149 dnia: 28 Grudnia 2022, 20:08:32 »
Panowie. Analizowanie spalania - zwłaszcza w hybrydzie - na odcinku 3km nie ma żadnego sensu. W zimie będzie zawsze wysokie bo silnik będzie sie nagrzewał, przy okazji ładując baterię. W lecie zależy jak się trafi. Jak akurat będziemy mieli na starcie aku trakcyjny mocno naładowany to możemy praktycznie od zera pojechać na prądzie i komputer pokaże małe. Jak akurat się trafi że nie byl naładowany do coś tam spali więcej. Rozgraniczenie spalania na zużycie prądu i zużycie paliwa to dopiero w pluginach może mieć jakieś podstawy. U nas tak czy inaczej prąd mamy z benzyny, tak więc wskazanie spalania na kompie jest miarodajne ale czym krótsza trasa to ta miarodajność jest mniejsza. Moja przykładowa trasa do biedry 1200m od domu w lecie wyglada tak że w jedną stronę mam spalanie ok 10, a z powrotem 0-2 bo jest lekko z górki, silnik juz ciepły a aku naładowany.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl