Autor Wątek: Zmiany w sposobie pracy napędu hybrydowego  (Przeczytany 15794 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: Zmiany w sposobie pracy napędu hybrydowego
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Listopada 2022, 22:56:04 »
Idealnie 20-21stp. dla komfortowej jazdy w lecie (klima) i do 23 stp. zimą

Dlaczego cieplejsze ustawienie zimowe niż letnie? Temperatury raczej na odwrót, tak zdrowiej i sensowniej pod względem aklimatyzacji do zewnętrznej aury.Także ekonomiczniej.
« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2022, 22:59:17 wysłana przez wszim »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #31 dnia: 09 Listopada 2022, 23:11:33 »
Jezu aż 25 stopni??? bym się dusił. Idealnie 20-21stp. dla komfortowej jazdy w lecie (klima) i do 23 stp. zimą
Czyli latem jak jesteś w t-shirt i krótkich spodenkach ustawiasz mniej, niż w grubym swetrze i kurtce zimowej zimą. Brzmi rozsądnie:D

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Listopada 2022, 20:33:56 »
Chętnie poznał bym opinie o akumulatorze trakcyjnym.
Mam pewne wątpliwości ale za mało doświadczenia żeby np udać się z reklamacją do ASO bo na pewno zostanę odprawiony stwierdzeniem że tak właśnie pracuje układ hybrydowy.
 Otóż jeszcze nigdy /przejechałem od nowości 4500 km/ nie miałem sytuacji naładowania w 100%.
Największe naładowanie to bez 1 segmentu, nawet przy bardzo optymalnej jeździe i terenie pagórkowaty/górzystym, kiedy zjeżdżając starałem się hamować auto w trybie napędu S.
Przeważnie mam naładowane 3 segmenty.
I też jestem prawie pewny że pogorszenie ładowania nastąpiło od czasu kiedy zostawiłem auto w ASO kiedy reklamowałam akumulator mały.

Offline bogowrocpl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 10 Listopada 2022, 20:38:58 »
Wydaje mi się, że to normalne. Też najwięcej miałem naładowany akumulator do pełna -1 segment. Zazwyczaj po odcinkach 10km z dużą ilością hamowań mam do pełna -2 segmenty.

Wysłane z mojego Nokia X10 przy użyciu Tapatalka

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Listopada 2022, 21:11:14 »
Przeważnie mam naładowane 3 segmenty.
I też jestem prawie pewny że pogorszenie ładowania nastąpiło od czasu kiedy zostawiłem auto w ASO kiedy reklamowałam akumulator mały.

Czyli 7 segmentów miałeś bez zielono? Jeśli tak faktycznie to zgłaszaj ile się da aż w końcu poważnie wezmą taką sprawę.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 10 Listopada 2022, 21:21:08 »
Akumulator najdłuższą żywotność (czas eksploatacji) wykazuje w środkowym zakresie naładowania. Nie lubi ani zbyt niskiego rozładowania, ani naładowania na full. Stąd algorytmy oprogramowania starają się unikać skrajnych stanów. Aczkolwiek są sytuacje gdy te stany się osiąga. Mnie pełne naładowanie udaje się uzyskać gdy jest zimno i silnik pracuje by nagrzać kabinę (bo przy okazji ładuje aku) albo na bardzo długich zjazdach  - długich, czyli liczonych przynajmniej kilka km.  Nie kojarzę zaobserwowania, by stan akumulatora trakcyjnego spadł poniżej 2 kresek. Zapewne sposób eksploatacji akumulatora będzie też zależał od wybranego trybu jazdy. Eco będzie ciągnąć z aku gdzie się da i ile się da. Normal będzie w miarę oszczędzał eksploatację aku. Sport ma w d. aku i spalanie benzyny i będzie ciągnął energię z jednego i drugiego o ile taki będzie wybór pod stopą kierującego.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Listopada 2022, 21:42:38 »
@Ludwik55: zależy jak uzytkukesz auto. Przejechałem już ravka blisko 15k km (niedługo serwis...) i nie kojarzę, czy kiedykolwiek miałem max przy jeździe w mieście lub na trasie. Za to jak byłem w górach, to zdarzyło mi się to kilkukrotnie. Pomyśl zresztą logicznie: jeśli jakaś energia jest w baterii, to czemu jej nie użyć, tylko ryzykować, że bateria się zapełni i nie będzie magazynował więcej przy dohamowaniach? Czyli będzie tracił energię, przez co wzrośnie spalanie. Lepiej ta energię wykorzystać, żeby wspomóc benzynowy. Algorytmy nie są głupie. Przy zjeżdżaniu z długich gór, zwyczajnie nie ma jak tej energii używać i non-stop ładuje przez co dochodzi do max.

Jeśli chodzi o dolny zakres, to przy 3 kreskach traktuje baterie jako rozładowana i włącza benzynę, aczkolwiek da się sporadycznie zobaczyć 2 kreski

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 10 Listopada 2022, 22:03:25 »
To poczekajcie aż będziecie zjeżdżać ze sporej stromej góry. Najpierw ładuje baterie do pełna a potem zaczyna się wycie wszystkich kręgów piekielnych. Zarówno na tempomacie, jak i w trybie "manualnym".

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #38 dnia: 10 Listopada 2022, 22:18:43 »
To poczekajcie aż będziecie zjeżdżać ze sporej stromej góry. Najpierw ładuje baterie do pełna a potem zaczyna się wycie wszystkich kręgów piekielnych. Zarówno na tempomacie, jak i w trybie "manualnym".
Potwierdzam. Przy jeździe autostradowej w Polsce gdzie mniej więcej jest płasko poziom naładowania mam tam na 3 kreski średnio. Wystarczy wjechać do miasta, czy nawet zjechać na zwykłe drogi i mamy po chwili 4-5. We Włoszech na odcinku autostrady który przez wieeeeele kilometrów był w dół jadąc na tempomacie prawie cały czas w trybie EV nagle zaczął wyć silnik, przełączam na widok baterii i jest full, a auto zaczęło hamować klasycznie silnikiem. Jazdąc na tempomacie nie ma się w sumie kontroli nad tym czego auto używa do utrzymania prędkości i to auto musi zadbać o to żeby nie spalić hamulców. Mam nadzieję...., choć w sumie to takimi odcinkami za dużo nie jeżdżę.  Inne momenty gdy mam czasami wszystkie pola pełne jest faza rozgrzewania.   
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 10 Listopada 2022, 22:25:32 »
Panowie poczytajcie jak działa układ hybrydowy i jak wykorzystywana jest bateria trakcyjna. Wszystko w porządku z Waszymi autami. Toyota powinna dodawać do hybryd książeczke z kolorowymi obrazkami o działaniu HSD, pracownicy serwisów nie musieliby wysłuchiwać pretensji użytkowników, że bateria nie ładuje się do pełna albo że nie rozładowuje się do zera albo że kiedy chłodniej to silnik spalinowy częściej się załącza.

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #40 dnia: 10 Listopada 2022, 23:37:04 »
W kwestii wyjaśnienia, max miałem pełny minus 1 segment a przeważnie mam 3 segmenty i chyba kiedyś minimum to były 2.
Zawsze chciałem mieć jak najwięcej zapełnionych stąd moje zaniepokojenie że mam wadliwą baterię.

I jeszcze pytanie dlaczego koledzy piszą że po pełnym naładowaniu włącza się mocno spalinowy.
Wydaje się że powinieneś jechać cichutko na EV ?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Listopada 2022, 00:00:59 »
Spalinowy jest obracany elektrycznym aby rozładować baterie. Pełne naładowanie baterii skraca jej żywotność. Nie wiem jak w RAV4 ale na przykładzie Auris bateria trakcyjna pracuje w zakresie od 40% naładowania do 80% naładowania. Przy jeździe autostradowej stale jest utrzymywany poziom 60% naładowania baterii.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Listopada 2022, 01:23:36 »
Spalinowy jest obracany elektrycznym aby rozładować baterie.
Że jak? Po co ma je rozładowywać? Praktycznie poza sytuacją, że zatrzymujemy sie na końcu zjazdu to zawsze będzie miała okazję się rozładować zanim dojedziemy na parking, a nawet jeżeli raz na ruski rok postoi naładowana 100% to jej to tak bardzo nie zaszkodzi.
Żeby było jasne to do tego momentu zgadzałem się z tym co pisałeś. W ogóle mnie nie niepokoiło, że bateria na autobanie jest na 2-3 kreski, a na zjazdach full opisałem moje obserwacje i tyle. Natomiast ostatnie w co uwierzę to to, że elektryk kręci spalinowym żeby rozładować baterię. W przypadku, który zaobserwowałem na długim zjeździe na autostradzie wysokie obroty to był po prostu efekt hamowania silnikiem gdy bateria trakcyjna była juz full i z tego mógł wynikać słaby efekt hamowania elektrykiem. Auto mogło też wiedzieć, że nie może do utrzymania zadanej prędkości używać hamulców, bo je spali i kombinowało inaczej. Jechałem kiedys Corollą Hybrid z kumplem i tam znacznie częściej obserwowałem wzrosty obrotów silnika spalinowego. Pewnie to wynika z faktu, że tam hamuje elektrycznie tylko przednia oś i jest to mniej efektywne. Nie wiem jak to w Ravkach FWD wygląda, ale u mnie w AWD-i zauważyłem raz na wspomnianej autostradzie we Włoszech
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 11 Listopada 2022, 07:59:19 »
W kwestii wyjaśnienia, max miałem pełny minus 1 segment a przeważnie mam 3 segmenty i chyba kiedyś minimum to były 2.
Zawsze chciałem mieć jak najwięcej zapełnionych stąd moje zaniepokojenie że mam wadliwą baterię.

I jeszcze pytanie dlaczego koledzy piszą że po pełnym naładowaniu włącza się mocno spalinowy.
Wydaje się że powinieneś jechać cichutko na EV ?

Przy zjeździe z góry gdy akumulator wypełni się na full i nie ma już możliwości redukcji prędkości z pomocą rekuperacji, zaczyna klasyczne hamowanie silnikiem spalinowym. Znasz takie określenie hamowanie silnikiem? Jest to hamowanie wykorzystujące opory silnika, który obraca się bez podawania paliwa i bez zapłonów. Zjawisko naturalne w samochodach z manualną skrzynią gdy na biegu puszczamy pedał gazu.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 11 Listopada 2022, 08:03:22 »
Spalinowy jest obracany elektrycznym aby rozładować baterie.
Do czegoś takiego na pewno nie dochodzi. Byłoby to zaprzeczeniem sensu wcześniejszego gromadzenia energii. Bzdura.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl