Autor Wątek: Avensis t25 2.0 benzyna 2003r - zbyt wysoka temperatura silnika  (Przeczytany 2395 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adilfc

• Prawie Toyot
Avensis t25 2.0 benzyna 2003r - zbyt wysoka temperatura silnika
« dnia: 09 Listopada 2022, 08:56:15 »
Witam,
Już prawie rok walczę z problemem przegrzewania się silnika, może ktoś z was będzie w stanie coś zasugerować.

1. jesień 2021
- wskaźnik temperatury skacze wysoko powyżej normy
- diagnoza: pęknięta chłodnica - wymieniona
- zaraz po wymianie byłem na stacji kontroli pojazdów, aby zlokalizować źródło stukania w kole - stwierdzili wyciek. Mechanik twierdzi, że to pozostałość po wcześniejszej wymianie.
- po tygodniu samochód znów zaczyna się grzać, dochodzą dodatkowe objawy - po dodaniu gazu i dynamicznym przyspieszeniu strzałka od temperatury spada do oczekiwanych 90 stopni, w momencie kiedy auto się grzeje to w środku nie podaje ciepłej temperatury - niezależnie od ustawienia dmuchane jest zimne powietrze że słabą mocą. Przy przyspieszaniu zaczyna grzać oraz nawiew jest mocniejszy. Przy jednostajnej jeździe powrót do w\w problemów.
2. Zima 2021/2022
- wizyta u drugiego mechanika - odpowietrzenie układu chłodniczego
- dodatkowy objaw - płyn ze zbiornika wyrównawczego wycieka, nie wiadomo gdzie. Ile bym nie dolał to zawsze po jeździe spada do samego dna zbiornika wyrównawczego
- pierwszy mechanik pojechał do 'znajomej' stacji diagnostycznej i stwierdził pęknięcie uszczelki pod głowicą
- brak innych objawów pęknięcia uszczelki, samochód stoi do wiosny
- podobno termostat i czujnik temperatury są ok
3. Wiosna 2022
- wizyta u drugiego mechanika - przejrzenie ogólnodostępnych kabli - brak wycieku, nie chce się dobierać do silnika, gdzie również idą kable z tego układu
- wóz albo przewóz - wlanie środka do uszczelnienia chłodnicy
4. Wiosna - Jesień 2022
- brak problemów z temperaturą silnika, jednak wciąż gubi wszystko dolane do zbiornika wyrównawczego
- kilka tras po 100-200 km. Brak problemów
5. Dzisiaj (09.11.2022)
- wyjazd do przedszkola - 5km - wszystko ok
- powrót z przedszkola - objawy jak w pkt 1, wliczając wszystkie dodatkowe

Czy miał ktoś podobną sytuację i może coś zasugerować?

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
Odp: Avensis t25 2.0 benzyna 2003r - zbyt wysoka temperatura silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Listopada 2022, 09:59:59 »
Zanim się pójdzie w koszty i będzie naprawiać uszczelkę pod głowicą, można spróbować wymienić rzeczy najtańsze, czyli termostat, pompa wody oraz te 2 grube węże gumowe co idą do chłodnicy. Ja w moich Carinie i Camry to wymieniałem to własnoręcznie bo to prosta robota.
W Carinie znikał mi płyn chłodniczy w dużych ilościach a nie było widać wycieku, beton pod samochodem był suchy. Po wymianie tych 2 grubych węży gumowych co idą do chłodnicy, znikanie płynu ustało (były lekko sparciałe).
No i sprawdź, czy nie masz płynu chłodniczego w kabinie gdzieś przy nogach kierowcy - może wyciekać z nieszczelnej nagrzewnicy do kabiny.
Gdyby uszczelka pod głowicą poszła, to chyba za samochodem powinien być biały dym, masło na korku wlewu oleju i spaliny w zbiorniczku wyrównawczym.
« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2022, 10:02:19 wysłana przez carinae20gli »

Offline adilfc

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Listopada 2022, 10:42:11 »
No właśnie najbardziej mnie zastanawia, że ten płyn znika ze zbiornika wyrównawczego praktycznie przez jedną jazdę po dolaniu, ale samo to nie powoduje grzania się silnika. Tak jakby to co zostaje wystarczy mu. Przejechałem ponad 5000 km bez dolewania i nie było problemu. Zaczynam się zastanawiać czy jakoś pogoda nie ma wpływu na mój problem - skończył się na wiosnę, a po pierwszych przymrozkach znów się pojawił. Tylko co wtedy będzie przyczyną? Może faktycznie te przewody chłodnicze trzeba powymieniac, bo podczas przymrozków tracą szczelność lub zbytnio się kurczą

Co do uszczelki to zaraz po zakupie auta jeden mechanik podejrzewał uszkodzenie, a okazało się że wystarczyło przeczyscić chłodnicę i przewody oraz zalać nowy płyn. Było to dobre 7 lat temu. Jednak naczytałem się wtedy o tym co powoduje pęknięcie uszczelki i nic z objawów u mnie nie widać - olej wygląda ok, nie przybywa go. Nie ma też białego dymu itp

Offline adilfc

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Listopada 2022, 15:48:30 »
Bardzo zastanawia mnie też sytuacja w której wszystko działa jakby normalnie w przypadku jazdy dynamicznej. Jak dużo gazuje, przyspieszam itd to wtedy temperatura spada. Tak jakby jakiś element się blokował przy wolnej jeździe, a dodanie gazu powoduje, że wskazówka od temperatury od razu spada. Co może być tego przyczyną? Gdzieś blokuje się płyn i trzeba to przepchać? A może jakiś element elektryczny nie dostaje wystarczająco prądu przy wolnej jeździe i nie pracuje? Może jest za niskie ciśnienie?
« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2022, 16:04:40 wysłana przez adilfc »

Offline adilfc

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Stycznia 2023, 23:00:42 »
Dzień dobry,

Podbijam temat. Od ostatniego czasu auto przestało w ogóle dawać ciepłe powietrze z nawiewu. Szyby bardzo mocno parują od środka, a na desce rozdzielczej znajdują się tłuste plamy.
Chyba to będzie nagrzewnica. Czy ktoś z was ma jakąś instrukcje jak się do niej dostać?

Dodatkowo nawiew nie pracuje na pełnej mocy w obiegu otwartym, mimo że czyściłam wloty powietrza do niego. Po przejściu na tryb zamknięty, nawiew działa o wiele mocniej. Dodanie gazu również zwiększa siłę nawiewu
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2023, 23:03:57 wysłana przez adilfc »

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Stycznia 2023, 07:01:55 »
Co do braku ciepłego powietrza - najpierw spróbuj zrobić naprawy prawie darmowe, typu przepłukanie nagrzewnicy wodą pod ciśnieniem z węża ogrodowego. Jeżeli nagrzewnica jest zatkana szlamem, to płukanie pomoże na 100%. Ja tak ogrzewanie w 2 samochodach naprawiłem.

Offline mech z toyoty

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Stycznia 2023, 17:28:58 »
wszystkie objawy to nic innego jak uszczelka pod głowicą ,tylko mechanik ,który nie zna tego silnika podejmie się tej naprawy i na dobre mu to nie wyjdzie, głowicę odkręci ale przykręcenie raczej się nie uda pozdr

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Stycznia 2023, 18:54:33 »
Ale to może to sprawdzić testerem czy spaliny są w płynie chłodzącym, a jeżeli wymiana uszczelki jest jakoś problematyczna to może płyn do uszczelnienia uszczelki ostatecznie spróbować jak tu https://youtu.be/q3_kDiQb7lE
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl