Autor Wątek: Uruchomienie auta z rozładowanym akumulatorem 12V  (Przeczytany 62619 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Uruchomienie auta z rozładowanym akumulatorem 12V
« Odpowiedź #150 dnia: 11 Listopada 2023, 21:38:44 »
Bo robi pik napięcia nawet do 20V jak każdy booster. 9 razy się uda a 10 nie
Pytanie co na to sprzedawcy z ASO, którzy ostatnio nagminnie polecają kupno boostera?
Nie to żebym się nabijał ale może TCE sama wypuści jakiegoś powerbanka przeznaczonego do sprzedawanych przez siebie hybryd.
Najśmieszniejsze jest to, że hybrydy są na rynki od 25-ciu lat i wcześniej z akumulatorem 12v żadnych jaj nie było. Sam mam min. Camry już ponad 4 lata, robię dystanse 0,5-1,5 km i zero problemów z odpaleniem. Akumulator ten sam od nowości. :)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #151 dnia: 11 Listopada 2023, 22:48:00 »
tym nie odpalisz napędu elektrycznego

Tu nie chodzi o odpalenie napędu elektrycznego, tylko o uruchomienie kontrolek i funkcji ready przy padniętym akumulatorze 12 V, a to chyba jest możliwe, tak Panowie? Bo już zaczynam się martwić, czy nie wydałem kasy na darmo na boostera  :-(  Czytałem, że odpalali tak hybrydy  :-(

« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2023, 22:53:04 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #152 dnia: 12 Listopada 2023, 02:32:01 »
Colin Wam powiedział dlaczego to ryzykowane - odpalać hybrydę boosterem - bo te maszynki dają po uruchomieniu piki napięć 20V, a dopuszczalne w obwodach 12V jest napięcie 16V.
Może po prostu paść elektronika w napędzie, a to bywa kosztowne.
Na potwierdzenie powiem Wam, że serwisant z Semeco, który mi aktualizował BLE42 mówił o tym, że ich firma badała ten temat przy współpracy z TMP i potwierdził, że wiele boosterów samochodowych jest niebezpiecznych - dają piki napięć po uruchomieniu i w niewielkiej liczbie przypadków powodują uszkodzenia elektroniki w samochodach hybrydowych.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #153 dnia: 12 Listopada 2023, 09:14:48 »
Rozumiałbym piki napięcia przekraczające wartości nominalne w alternatorze, prostowniku, falowniku ale jakim cudem bateria o potencjale 12V może dać 20V ?
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #154 dnia: 12 Listopada 2023, 09:21:14 »
Zaraz zaraz, a w obwodach instalacji 12V samochodów spalinowych   (nie hybryd) dopuszczalne jest napięcie wyższe niż 16 V  czyli 20V i tam można stosować boostery ???

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #155 dnia: 12 Listopada 2023, 09:46:54 »
Jest parę testów w necie na filmach, gdzie widać ile to daje. 16.5V w trybie spoczynku im więcej musi podać tym spada. Ja rozumiem @Colina tylko kurde to ma być coś małego, poręcznego i dostępnego pod ręku w trakcie awarii. Mały aku i tak bym trzymał w domu, ale tam mam inteligentny prostownik, gdzie mogę sobie V ustawić na wyjściu sam.

Najprostsze byłoby małe aku zamknięte w mobilnej obudowie z dwoma kablami, ale znowu to urządzenie ogranicza się do użytku tylko w hybrydach.
Toyota Corolla TS 1.8 Style 2023

Offline ceikam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #156 dnia: 12 Listopada 2023, 09:53:20 »
Najprostsze byłoby małe aku zamknięte w mobilnej

Jak już idziemy w tym kierunku, to może nadałby się  taki, jaki jest stosowany m.in. w centralach alarmowych. Sam mam 12V, 7Ah, ale są i inne. Może super mobilny to on nie jest, ale jest mały, żelowy, może zmieściłby się nawet we wnęce koła zapasowego.

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #157 dnia: 12 Listopada 2023, 09:58:08 »
Wnęka koła zapasowego, gdzie tylna klapa otwiera się automatycznie (elektrycznie) - kolejny problem :) Czytam ten temat i ciągle czekam na dobre rozwiązanie.
Kamerki też będę chciał instalować, ale u mnie w grę wchodzi raczej z oddzielnym akumulatorem na te potrzeby.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #158 dnia: 12 Listopada 2023, 11:03:54 »
Rozumiałbym piki napięcia przekraczające wartości nominalne w alternatorze, prostowniku, falowniku ale jakim cudem bateria o potencjale 12V może dać 20V ?
W powerbanku siedzie ogniwo o napięciu znamionowym 3.7V oraz przetwornica podnosząca to napięcie do 12V i to właśnie ona może generować póki napięcia przy uruchamianiu. Przy okazji ujawnia się twórczy marketing producentów powerbanków bo reklamowane dajmy na to 10 000mAh ma ogniwo wewnątrz a nie powerbank przy napięciu 12V (w porywach będzie to między 3 000 a 4 000mAh).

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #159 dnia: 12 Listopada 2023, 11:45:45 »
Oglądałem film z rozbieraniem utrai 2500 i tam w środku siedzą 4 ogniwa 3,7V 4000mAh połączone szeregowo. Imponowała moc rozładowania na poziomie 140 amper.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #160 dnia: 12 Listopada 2023, 12:06:23 »
Raczej równolegle skoro 16000mAh ma być.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #161 dnia: 12 Listopada 2023, 12:13:21 »
Lipa chłopaki. Czytając was i Colina, nie zdecyduję się użyć mojego boostera do rozruchu hybrydy :-( Zakup boostera wyszedł chyba nietrafiony. Będzie najwyżej do ładowania telefonów, jak padnie prąd w domu. Na przestrzeni minionych lat akumulatory padały mi w innych autach zawsze w domu, w garażu, nigdy na wyjeździe, w trasie, więc można się spodziewać, że ewentualna awaria małego aku 12 V w hybrydzie też nastąpi w domu w garażu po jakimś dłuższym postoju. Wtedy mam dwa rozwiązania - podładowanie akumulatorka 12 V prostownikiem lub ładowarką, albo rozruch hybrydy z mojego drugiego auta kablami rozruchowymi w/g instrukcji. Podjadę przy okazji do mojej ASO z tym boosterem i zasięgnę informacji rozruchowej, ale przypuszczam, że nie uzyskam poparcia :-( Jak to dobrze was poczytać :-) Z ciekawości zmierzyłem napięcie w boosterze i wynosiło 11,74 V, po włożeniu wtyczki z klemami, na klemach też było tyle samo, z tym że na klemach napięcie skakało z 3,7 do 11,74, no ale lampki we wtyczce migały, bo booster nie był podłączony do akumulatora i nie był gotowy do startu.
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2023, 12:18:05 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #162 dnia: 12 Listopada 2023, 13:32:28 »
Woltomierzem nie wychwycisz pików napięcia do tego potrzebne jest bardziej zaawansowane urządzenie, rejestrujące szybkie przebiegi mierzonego napięcia.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #163 dnia: 12 Listopada 2023, 15:03:13 »
Idąc tym spiskowym trendem. Jaką macie gwarancję ze gość z asistance odpalajacy wasza hybrydę boosterem nie uwali wam elektroniki ?
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #164 dnia: 12 Listopada 2023, 15:12:10 »
Idąc tym spiskowym trendem. Jaką macie gwarancję ze gość z asistance odpalajacy wasza hybrydę boosterem nie uwali wam elektroniki ?
I tutaj pada kolejne dobre pytani. Temat jak rzeka, ja w obecnym aucie sprawdzam przed zimą i ładuje jak potrzeba.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl