Autor Wątek: Uruchomienie auta z rozładowanym akumulatorem 12V  (Przeczytany 62733 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
Odp: Uruchomienie auta z rozładowanym akumulatorem 12V
« Odpowiedź #195 dnia: 17 Listopada 2023, 20:28:33 »
Panowie nie ma dyskusji z Wami.
Sprzedawcy z ASO mogliby się uczyć od Was zasady działania napędu itp.

Kuba co tu dużo mówić jak na prezentacji nowej CHR przy modelu napędu eCVT 5 generacji omawiajacy jprzedstawiciel twierdził, że tu mamy jeden silnik elektryczny a drugi jest przy tylnej osi.
Wiec pokazuję mu palcem ...patrz to jest MG1 a to jest MG2
Mina gościa była bezcenna
https://drive.google.com/file/d/1PWKA3IgbseU15wXb52RHIMlSS1sBrSPG/view?usp=drivesdk
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #196 dnia: 17 Listopada 2023, 21:08:38 »
Spoko, mi kiedyś w ASO wyregulowali luzy zaworowe tzn. zapłaciłem za regulację zaworów w silniku w którym, jak się pózniej okazało są samo regulatory. :) Gość, który mi wpisał tą czynność przy otwieraniu zlecenia i który wystawił za to fakturę, nadal pracuje w ASO Toyoty. Jak się wróciłem z reklamacją to stwierdzili, że sprawdzili luzy zaworowe. TMP do której wysłałem opis z fakturą, tez nie widziała problemu.
Fajnie, że użytkownicy mają większą wiedzę od osób wprowadzających produkt do obrotu. :)
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2023, 21:10:19 wysłana przez KubaCamry »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #197 dnia: 18 Listopada 2023, 09:58:29 »
No i eksperyment z akumulatorem chyba się nie udał.
Toyota traci pierwsze miejsca. :(
https://motoryzacja.interia.pl/samochody-uzywane/news-nowy-raport-tuv-2024-te-uzywane-samochody-mozesz-kupowac-w-c,nId,7154906

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #198 dnia: 18 Listopada 2023, 10:45:28 »
Nie tak do końca z tymi akumulatorami.
Raport TÜV bazuje na przeglądach diagnostycznych.
TÜV, DEKRA i GTÜ skupiają prawie wszystkie stacjie diagnostyczne w niemczech.
TÜV ma około 40% udziału w badaniach diagnostycznych, by samochód załapał się do raportu musi być minimum 10 tys sztuk na przeglądzie w danym przedziale rocznikowym.
To też ma wpływ na obecność lub nie w raporcie.
Raport ADAC bazuje na wezwaniach... i tu leca statystyki akumulatorowe toyoty.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2023, 10:49:22 wysłana przez shark_ »
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Magic77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #199 dnia: 18 Listopada 2023, 10:52:39 »
Spoko, mi kiedyś w ASO wyregulowali luzy zaworowe tzn. zapłaciłem za regulację zaworów w silniku w którym, jak się pózniej okazało są samo regulatory. :) Gość, który mi wpisał tą czynność przy otwieraniu zlecenia i który wystawił za to fakturę, nadal pracuje w ASO Toyoty. Jak się wróciłem z reklamacją to stwierdzili, że sprawdzili luzy zaworowe. TMP do której wysłałem opis z fakturą, tez nie widziała problemu.
Fajnie, że użytkownicy mają większą wiedzę od osób wprowadzających produkt do obrotu. :)
A jaki silnik ? I ile zapłaciłeś za regulację?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #200 dnia: 18 Listopada 2023, 12:46:26 »
A jaki silnik ? I ile zapłaciłeś za regulację?
To było z 10 lat temu :). Corolla 1.6 vvti, 250 pln zapłaciłem.
Auto świat do dzisiaj pisze, że wadą tego modelu jest konieczność regulacji zaworów szklankami oraz wielowahaczowe tylne zawieszenie. :)

Offline Magic77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #201 dnia: 18 Listopada 2023, 12:54:03 »
No to sami fachowcy tam pracują. . Mojego kumpla w Aso Renault chcieli skroić za wymianę opon 2 roboczogodziny. A wymiana trwała 30 min. Trzeba pilnować i się nie dawać oszukiwać!!!

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #202 dnia: 18 Listopada 2023, 13:24:44 »
To było z 10 lat temu . Corolla 1.6 vvti, 250 pln zapłaciłem.

Możesz rozwinąć temat dokładniej który rok corolli i z jakim silnikiem ?

Bo wiesz trochę tu pachnie is-f i is500fsport a to jest forum motoryzacyjne  :-)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #203 dnia: 18 Listopada 2023, 14:36:25 »

Bo wiesz trochę tu pachnie is-f i is500fsport a to jest forum motoryzacyjne
Zaczepiasz, potem płaczesz. Dwubiegunowość ?

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #204 dnia: 18 Listopada 2023, 14:54:22 »
Może wreszcie naładujesz ten akumulator? Nie masz ładowarki to zostaw na kilka godzin włączone auto na P tylko najpierw nawiew wyłącz.
Dzięki za radę , pożyczyłem od kolegi prostownik , przy podłączeniu na możliwe 4 kreski ,
pokazał naładowanie  1 kreskę /słabo / , po 3 h ładowania są już 3 kreski , ale czekam
aby były 4 kreski naładowania , zobaczę po ilu godzinach będzie pełny . Po tygodniu sprawdzęjaki stan naładowania pokaże prostownik . Dziękuję przmor .
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #205 dnia: 18 Listopada 2023, 16:53:32 »
To było z 10 lat temu . Corolla 1.6 vvti, 250 pln zapłaciłem.

Bo wiesz trochę tu pachnie is-f i is500fsport a to jest forum motoryzacyjne  :-)

Jestem w tej komfortowej sytuacji (w przeciwieństwie do Ciebie), że mogę podać vin każdego auta które miałem i mam, bez obawy, że spalę się ze wstydu.
Więc zanim się nakręcisz i niezdrowo podniecisz co znowu przełoży się na informowanie nas o Twoich fantazjach...
Proszę JTNBV56EX03502731.
Żebyś nie musiał szukać:
13750 - ADJUSTER ASSY, VALVE LASH
13750-75020

Nie spodziewałem, że taki fanboy jak Ty nie jest świadomy, że od Auris/Corolla Toyota zrezygnowała z regulacji luzu zaworowego na rzecz samo regulatorów.

No chyba że:
Zaczepiasz, potem płaczesz. Dwubiegunowość ?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #206 dnia: 18 Listopada 2023, 16:55:42 »
No to sami fachowcy tam pracują. . Mojego kumpla w Aso Renault chcieli skroić za wymianę opon 2 roboczogodziny. A wymiana trwała 30 min. Trzeba pilnować i się nie dawać oszukiwać!!!
Tym bardziej byłem wk... Uważałem, że skoro płacę więcej niż za usługę w "stodole" to nie zostanę oszukany.
Podziwiam ludzi, którzy nie maja żadnej wiedzy motoryzacyjnej i muszą zaufać na słowo.
Przykre to jest. :(

Offline Magic77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #207 dnia: 18 Listopada 2023, 17:18:35 »
Tym bardziej byłem wk... Uważałem, że skoro płacę więcej niż za usługę w "stodole" to nie zostanę oszukany.
Podziwiam ludzi, którzy nie maja żadnej wiedzy motoryzacyjnej i muszą zaufać na słowo.
Przykre to jest. :(
No masz rację jest to przykre. Na każdym kroku trzeba pilnować. Niestety w takim kraju żyjemy gdzie nie wszyscy są uczciwi….

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #208 dnia: 18 Listopada 2023, 17:48:33 »
Nie spodziewałem, że taki fanboy jak Ty nie jest świadomy, że od Auris/Corolla Toyota zrezygnowała z regulacji luzu zaworowego na rzecz samo regulatorów.

Spokojnie,  temat jak zawsze albo z boku, raz zabawnie raz smutno a innym razem żenada. Tu tak na luzie, na wesoło  :-) bo 1,6 vvti nie było go w Twoim aucie, nie miał hydrauliki zaworów gdzie mogło być sprawdzenie luzu sądząc po kwocie a Ty miałeś 1,6 dual vvti gdzie jest hydraulika.

Tylko tyle i aż tyle tym, dwa lata starsze auto i już byłoby bez hydrauliki 1,6 vvti.a nie dual vvti.

Więc wyluzuj chłopie bo wystarczy powiedzieć że się pomyliłeś.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #209 dnia: 18 Listopada 2023, 20:28:55 »
Dobrze, że Corolla nie była zreanimowaną kupą złomu i mogłem vin podać.
Teraz już wiem, że ASO mnie nie oszukało bo powinienem wiedzieć, że mam nie vvti tylko dual vvti.
Ty czytasz co piszesz?
Napisałem wyraźnie skasowali mnie za regulacje zaworów w aucie w którym są samo regulatory.
Chociaż pewnie tego też nie zrozumiałeś.
Ale kto otarł się o kontakt z handlarzem ten wie, że wykorzystanie niewiedzy klienta to podstawa funkcjonowania. Dla tego tak bronisz się przed podaniem numeru vin. Potencjalny klient mógłby dowiedzieć się co próbujesz mu wcisnąć pod hasłem „szkoda całkowita ekonomiczna nie techniczna”…

ps. usilnie próbujesz mi narzucić, że uważam siebie za znawcę motoryzacji… skąd takie przekonanie? z braku umiejętności czytania ze zrozumieniem?
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2023, 21:24:09 wysłana przez KubaCamry »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl