Autor Wątek: Uruchomienie auta z rozładowanym akumulatorem 12V  (Przeczytany 62673 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Uruchomienie auta z rozładowanym akumulatorem 12V
« Odpowiedź #225 dnia: 20 Listopada 2023, 02:23:17 »
No to jest właśnie 'jedna baba drugiej babie'. Jakiś serwisant, jakieś badania, jakiś
booster. Zero konkretów. Sprawa jest ciekawa, bo faktycznie sposób działania niektórych przetwornic step-up może spowodować bardzo krótkotrwały skok napięcia. Ale: dość łatwo sïe to mityguje w elektronice. Po drugie, przy obciążeniu obwodu rozładowanym akumulatorem 12V dużo trudniej takie napięcie uzyskać. Po trzecie piki napięcia są też znane ze świata alternatorów i elektronika samochodowa jakoś to zawsze znosiła...

W wolnym czasie wyciągnę oscyloskop i potestuję moje noco.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #226 dnia: 20 Listopada 2023, 07:42:42 »
informację jaką uzyskałem od serwisanta z firmy Semeco podczas luźnej rozmowy w trakcie wykonywanej przez niego aktualizacji immo BLE42.

Człowiek ten twierdził, że wykonywali na zlecenie TMP badania iluś tam modeli jump starterów, z których wyszło, że niektóre dają po uruchomieniu piki napięcia przekraczające 20 V.

Z całym szacunkiem, czy Ty naprawdę myślisz że Toyota Motor Poland powierzyła wykonanie pomiarów elektrycznych określonej puli jump bosterów w celu zbadania wplywu na instalacje elekryczną hybryd toyoty zewnętrznej firmie ?
By ta bajka miała minimum przyzwoitosci to ta firma musiała by mieć chociaż akredytację
PCA
Zerknij sobie jak to wyglada
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.pca.gov.pl/akredytowane-podmioty/akredytacje-aktywne/laboratoria-badawcze/AB%2520665,plik.html&ved=2ahUKEwjSkbvZ-9GCAxUsQ_EDHfm5BQIQFnoECBsQAQ&usg=AOvVaw0NaLjgYd5xN9WWIFeq8LTv
To takie minimum przy zleceniu pracy by jego raport był rzetelny i wiarygodny.

A teraz zerknijmy na portfolio firmy semeco

...i tak prostuje się "Urban Legend"
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #227 dnia: 20 Listopada 2023, 08:06:44 »

... Zero konkretów. ...

W wolnym czasie wyciągnę oscyloskop i potestuję moje noco.

Sorry, nie poprosiłem go o przesłanie dokumentacji.
Ale pomysł z testowaniem dobry.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Online Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #228 dnia: 20 Listopada 2023, 08:12:44 »

... wykonanie pomiarów elektrycznych określonej puli jump bosterów w celu zbadania wplywu na instalacje elekryczną hybryd toyoty zewnętrznej firmie ?
...

Nadinterpretacja.
Człowiek ten nie twierdził że badali wpływ na instalację hybryd toyoty, lecz impulsy napięcia przekraczające dopuszczalny poziom.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #229 dnia: 20 Listopada 2023, 08:21:13 »
Druga sprawa -  do uruchomienia hybrydy ( przy padniętym aku)  właściwie nie trzeba nawet boostera bo tam nie trzeba kręcić rozrusznikiem, a ponoć wystarczy zwykły power bank 12V, no ale jakiej mocy czy prąd 12V i 1A  wystarczy do podniesienia tej elektroniki ??? Ma ktoś konkretną wiedzę w  tej materii ?

Ponawiam:
Ktoś coś wie ? - jaki prąd będzie wystarczający do uruchomienia padniętej hybrydy Toyoty ?

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #230 dnia: 20 Listopada 2023, 08:54:39 »
Człowiek ten nie twierdził że badali wpływ na instalację hybryd toyoty, lecz impulsy napięcia przekraczające dopuszczalny poziom.

By coś badać i wydać opinię wiażącą trzeba miec uprawnienia.
Wskazujesz SEMECO firmę która jest dystrybutorem.
Mało, opierasz się na serwisancie ... czyli czlowieku z samego dołu drabinki.
Gdyby tak nawet było ...i by wyszły "piki 20V"
 na "impulsach przekraczajacych dopuszczalny pozim"
Nie w instalacji hybrydy, nie w bosterze to gdzie ?
A jak w boosterze to w jakim modelu, której partiii z ktorego rocznika ?
...nie chce mi się toczyc tematu bo to sie śmieszne robi.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Online Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #231 dnia: 20 Listopada 2023, 09:23:56 »
Mówimy o luźnej rozmowie przy okazji prac serwisowych. Nie drążyłem tematu. Nie twierdzę że to prawda. Bez większych problemów można zasymulować obciążenie i rozładowany akumulator by nie badać jump startera "w powietrzu".

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #232 dnia: 20 Listopada 2023, 10:11:07 »
Krótko podsumowując, ci co spróbowali zadziałało.
A o tych co uwalili elektronikę krążą legendy na zasadzie powiedziała baba babie u masaża.

Rozumiem, że przeciwnicy jumpboostera, w sytuacji gdy im padnie aku, wzywają asistance i w grę wchodzi tylko laweta bo nie pozwolą sobie na odpalenie swojego samochodu z boostera.

Temat można prosto rozstrzygnać, niech ktoś zapyta droga mailową na klient@toyota.pl czy dozwolone jest w przypadku wyczerpania akumulatora 12V awaryjne uruchomienie toyoty z napedem hybrydowym przy pomocy jump startera. Potem wystarczy dla potomnych printscreen z odpowiedzią i możemy temat definitywnie zamknąć.

Sprawa jest jasna , jeśli na wezwanie do rozładowanego 3 razy akumulatora ,  asistante przysyła elektryka  z bosterem , to po co jeszcze pytać ? chyba problem bardzo dobrze znają .
Następnym razem jak mi padnie w garażu  , a napięcia były 5 do 6,5 V , to użyję prostownika do ładowania AKU 12V , zobaczę czy odpali ? to chyba mniej ryzykowne dla elektroniki niż boster ?
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #233 dnia: 20 Listopada 2023, 12:44:33 »
Ktoś coś wie ? - jaki prąd będzie wystarczający do uruchomienia padniętej hybrydy Toyoty ?
Pewnie kilka, max kilkanaście amperów. W kategoriach 'urządzeń rozruchowych' to pomijalne wartości.

Online Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #234 dnia: 20 Listopada 2023, 13:47:19 »
... Następnym razem jak mi padnie w garażu  , a napięcia były 5 do 6,5 V , to użyję prostownika do ładowania AKU 12V , zobaczę czy odpali ? to chyba mniej ryzykowne dla elektroniki niż boster ? ...
Użyj akumulatora z innego auta i kabli rozruchowych, podłącz kable pod (plus) złącze do tego przeznaczone w skrzynce bezpieczników pod maską oraz (minus) masę / pałąk do tego przeznaczony przy silniku, najpierw plus, później masę, nie włączaj silnika w aucie użyczającym zasilania, uzbrój immo BLE42 jeśli jest zamontowana i po ok 30 sek rozbrój (w tym celu odejdź od pojazdu na jakieś 10 m i na ok 30 sek, a następnie podejdź do auta), poczekaj 2..3 minuty aby akumulator się minimalnie podładował, uruchom napęd, odłącz kable (najpierw minus), pozostaw włączony napęd na kilkanaście ... kilkadziesiąt minut by akumulator się lekko naładował. Pilnie naładuj akumulator przyzwoitą ładowarką (np. NOCO 5, CETEK MXS 5) z odłączonym minusem od masy. Niektóre ładowarki mają tryb regeneracji, warto go użyć po pierwszym zwykłym ładowaniu mimo iż to będzie wymagać więcej czasu.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2023, 13:50:07 wysłana przez Markid »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #235 dnia: 20 Listopada 2023, 15:37:45 »
A naprawdę nie ma możliwości sprawdzić u jakiegoś elektronika działania swojego jump startera, tzn. czy nie ma tych pików napięcia 20 V? Dopiero co kupiłem booster rozruchowy Baseus i zmartwiliście mnie wywodami, że jest on niebezpieczny dla elektroniki hybrydy :-( Ale jak na razie stosuję metodę przmor i mój aku 12 V bez żadnego doładowywania jakimkolwiek prostownikiem czy ładowarką ma w garażu napięcie np. ostatnio zmierzone - 12,79 V :-)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #236 dnia: 20 Listopada 2023, 15:56:07 »
...mój aku 12 V bez żadnego doładowywania jakimkolwiek prostownikiem czy ładowarką ma w garażu napięcie np. ostatnio zmierzone - 12,79 V
Owe napięcie masz zmierzone po nocy? To gratulacje.
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #237 dnia: 20 Listopada 2023, 16:28:49 »
A naprawdę nie ma możliwości sprawdzić u jakiegoś elektronika działania swojego jump startera, tzn. czy nie ma tych pików napięcia 20 V?
Ależ oczywiście. Wystarczy oscyloskop, a nawet lepszy woltomierz z pomiarem wartości chwilowych.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #238 dnia: 20 Listopada 2023, 19:15:04 »
Mi polecono też do hybryd (to nie reklama) booster firmy noco.
Mam taki i uruchamiałem nim dwie hybrydy bez problemów.

To może rozładuje to napięcie o tej babie u masarza, nie mylić z masażystą…

Kolego Ledziu ale Twój Lexus GX po szkodzie całkowitej finansowej nie technicznej, nie jest hybrydą… nawet jak ma LPG i jest złożony z dwóch… no chyba, że tym drugim był elektryk. :)
No ale jak Ty z benzyny i elektryka hybrydę złożyłeś to nie dziwię się dla czego tego vin nie chcesz podać. :)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #239 dnia: 20 Listopada 2023, 19:37:08 »
Mi polecono też do hybryd (to nie reklama) booster firmy noco.
Mam taki i uruchamiałem nim dwie hybrydy bez problemów.

Kolego Ledziu ale Twój Lexus GX po szkodzie całkowitej finansowej nie technicznej, nie jest hybrydą… nawet jak ma LPG i jest złożony z dwóch… no chyba, że tym drugim był elektryk.
No ale jak Ty z benzyny i elektryka hybrydę złożyłeś to nie dziwię się dla czego tego vin nie chcesz podać.
spór Ty rozpocząłeś, czepiając się każdej mojej wypowiedzi

Jest to forum czyli miejsce „wymiany” informacji.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Dekiel

:-)

« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2023, 19:50:27 wysłana przez ledziu »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl