Autor Wątek: Uruchomienie auta z rozładowanym akumulatorem 12V  (Przeczytany 62756 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Uruchomienie auta z rozładowanym akumulatorem 12V
« Odpowiedź #210 dnia: 18 Listopada 2023, 22:39:11 »
Napisałem wyraźnie skasowali mnie za regulacje zaworów w aucie w którym są samo regulatory.
I nie ma silnika 1,6 vvti  :grin:
Jest to forum czyli miejsce „wymiany” informacji.
:-)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #211 dnia: 19 Listopada 2023, 18:57:46 »
Z dyskusji w tym wątku wynika, że do rozruchu padniętego akumulatora czy to w hybrydzie czy w benzyniaku lepiej nie stosować żadnych Jump starterów, ponieważ na początku ładowania  dają one pik napięcia nawet do 20V co może spowodować uszkodzenie elektroniki w samochodzie.

Jednak tu na forum wiele osób przy padniętym aku w hybrydzie ściągało pomoc drogową, która odpalała im hybrydy boosterami, jump starterami i każda odpaliła, a żadna nie padła. Na forum też nie ujawnił się żaden użytkownik Toyoty, któremu by Jump starter uszkodził elektronikę samochodu - to wydaje się, że taki przypadek uszkodzenia elektroniki w ten sosób jest bardzo ale to bardzo rzadki, albo wręcz staytystycznie pomijalny.

Ma ktoś jakieś przykre w skutkach (ale osobiste) doświadczenie z takim odpalaniem ?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #212 dnia: 19 Listopada 2023, 19:01:22 »
Nie do końca tak, typowy booster MOŻE generować takie piki napięcia jednak uważa się, że są one bardzo niebezpieczne dla elektroniki w hybrydach. Natomiast nie dla benzynowych i siesli. W sumie nie wiem dlaczego... Może chodzi o inwerter? Jest tylko w hybrydach.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #213 dnia: 19 Listopada 2023, 19:29:59 »
Ma ktoś jakieś przykre w skutkach (ale osobiste) doświadczenie z takim odpalaniem ?

Nikomu z tego forum sie nie udało uwalić elektroniki przy pomocy jumpboostera, kilkudziestu tak odpaliło albo miało odpalone hybrydy. I odjechali.
Za to jedna osoba mimochodem rzucila hasło "pik 20 V" i mamy histerię zbiorową i po +30 postów od usera na kazdym dziale modelu toyoty.
W ASO oficjalnie sugerują, masz hybrydę kup sobie boostera. Aż dziw bierze że nikt z TMP nie wpadł na na to by jumpbooster sprzedawać jako akcesorium za +100% do ceny
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #214 dnia: 19 Listopada 2023, 19:48:57 »
Mi polecono też do hybryd (to nie reklama) booster firmy noco.
Mam taki i uruchamiałem nim dwie hybrydy bez problemów.

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #215 dnia: 19 Listopada 2023, 20:15:45 »
Mi polecono też do hybryd (to nie reklama) booster firmy noco.
Mam taki i uruchamiałem nim dwie hybrydy bez problemów.

Mi jak byłem w ASO polecili booster firmy OSRAM 16 800 mAh ,ale na razie nie skorzystałem , podładowałem prostownikiem bo test AKU 12 V wykazał niedoładowanie .
Zobaczymy co  będzie  działo się dalej .
pozdrawiam
ps. booster z asistante był użyty 3 razy , jest ok.   
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline mecens

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H HB
« Odpowiedź #216 dnia: 19 Listopada 2023, 20:28:12 »
Wytłumaczcie mi, bo może jestem głupi. Do rozruchu silnika potrzebne są trzy czynniki:
1) podanie paliwa
2) zapłon
3) moment obrotowy na wale

Od czasu wprowadzenia elektrycznej pompy paliwa, wtryskiwaczy oraz elektronicznie sterowanego zapłonu dwa pierwsze punkty stały się praktycznie niezawodne. Nawet 10 letni akumulator kwasowy w 30 stopniowym mrozie dawał radę zasilić te odbiorniki. Rozrusznik przeciwnie - był zawsze wyzwaniem dla akumulatora. Ale w tej hybrydzie rozruch generuje silnik elektryczny zasilany z akumulatora trakcyjnego.

Podsumowując - rozruch Toyoty hybrydowej powinien być bardziej niezawodny niż klasycznego silnika benzynowego.

Gdzie jest zatem problem?
Corolla HB 1.8H Comfort + Tech

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #217 dnia: 19 Listopada 2023, 20:30:21 »
ps. booster z asistante był użyty 3 razy , jest ok.
... a jaki Ty masz zamontowany fabrycznie akumulator, tzn. o jakich parametrach oraz jakie miałeś w nim napięcie przed użyciem przez pomoc assistance?
Mnie po pierwszym przypadku (wprawdzie po kilkudniowych testach w ASO) wymieniono akumulator na nowy w ramach gwarancji, ale u mnie napięcie przed odpaleniem przez pomoc wynosiło trochę ponad 3V. Tak był rozładowany...
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2023, 20:34:26 wysłana przez czarmi »
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #218 dnia: 19 Listopada 2023, 20:34:12 »
Problem jest złożony i nakłada się kilka rzeczy naraz.
W przyjęciu założenia że na rynek EU wystarczy mała pojemność aku dodatkowego,
w wadliwym ich wykonaniu
w montażu akcesoriów które go doją
w algorytmie ładowania
w usterkach elektroniki, która powoduje zwiększony pobór pradu
w olewaniu usterek które zgłaszają Klienci
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #219 dnia: 19 Listopada 2023, 20:36:44 »
W hybrydzie nie ma klasycznego rozrusznika, silnik jest uruchamiany silniko-generatorem zasilanym z akumulatora trakcyjnego (wysokie napięcie i pojemność) - i tu nie ma żadnego problemu.
Jest drugi akumulator 12V, który służy do uruchomienia i zasilania elektroniki auta -  to z tym akumulatorem bywają problemy, łatwo go wyładować i systemowo jest dość słabo ładowany.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #220 dnia: 19 Listopada 2023, 20:38:02 »
To nam się przejaśniło w sprawie  boosterów.

Druga sprawa -  do uruchomienia hybrydy ( przy padniętym aku)  właściwie nie trzeba nawet boostera bo tam nie trzeba kręcić rozrusznikiem, a ponoć wystarczy zwykły power bank 12V, no ale jakiej mocy czy prąd 12V i 1A  wystarczy do podniesienia tej elektroniki ??? Ma ktoś konkretną wiedzę w  tej materii ?

Offline ceikam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #221 dnia: 19 Listopada 2023, 20:56:49 »
w algorytmie ładowania

Zakładam, że w algorytmie uwzględnia się wiele czynników, ale mam dwa pytania:
1.  Aku 12 V ładuje się (a przynajmniej ma taką możliwość)  podczas jazdy. Ale kiedy? Tylko wtedy kiedy pracuje silnik spalinowy czy także podczas jazdy EV?

2. Ładowanie następuje też podczas postoju w trybie P. A czy również podczas postoju na D (np. w korku)?
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2023, 21:01:38 wysłana przez ceikam »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #222 dnia: 19 Listopada 2023, 21:01:58 »
Nikomu z tego forum sie nie udało uwalić

Forum to może 0,01 % aktywnych użytkowników Toyoty w kraju, na którym się oparłeś także wiele smaczków i niuansów marki ominie Twoją uwage, bo zostają wewnatrz "branży"
Markid przypadkiem usłyszał o tym "przy okazji"

Na potwierdzenie powiem Wam, że serwisant z Semeco, który mi aktualizował BLE42 mówił o tym, że ich firma badała ten temat przy współpracy z TMP i potwierdził, że wiele boosterów samochodowych jest niebezpiecznych - dają piki napięć po uruchomieniu i

Wasze wozy i tak samo wasze decyzje czym tam odpalicie. Świadomość mieć warto.

Edit:

W ASO oficjalnie sugerują

Pokaz gdzie znalazłeś takie oficjalne stanowisko producenta? Wypowiedzi pojedynczych pracowników (którzy zbywają te tematy na rzecz innych dochodowych zleceń bądź niemożności poradzenia sobie z problemem auta powracajacego co tydzień na lawecie) nim napewno nie są.

« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2023, 21:14:22 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #223 dnia: 19 Listopada 2023, 21:57:50 »
Krótko podsumowując, ci co spróbowali zadziałało.
A o tych co uwalili elektronikę krążą legendy na zasadzie powiedziała baba babie u masaża.

Rozumiem, że przeciwnicy jumpboostera, w sytuacji gdy im padnie aku, wzywają asistance i w grę wchodzi tylko laweta bo nie pozwolą sobie na odpalenie swojego samochodu z boostera.

Temat można prosto rozstrzygnać, niech ktoś zapyta droga mailową na klient@toyota.pl czy dozwolone jest w przypadku wyczerpania akumulatora 12V awaryjne uruchomienie toyoty z napedem hybrydowym przy pomocy jump startera. Potem wystarczy dla potomnych printscreen z odpowiedzią i możemy temat definitywnie zamknąć.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2023, 22:15:23 wysłana przez shark_ »
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #224 dnia: 19 Listopada 2023, 23:41:51 »
Krótko podsumowując, ci co spróbowali zadziałało.
A o tych co uwalili elektronikę krążą legendy na zasadzie powiedziała baba babie u masaża.
Ponieważ zostałem tu pośrednio wywołany do odpowiedzi to odpowiem.

Mam jump starter i raz (ponad rok temu) musiałem go użyć - napęd się uruchomił i elektronika nie padła - to tak odnośnie bycia przeciwnikiem lub zwolennikiem jumpstarterów.
Mam świadomość, że z elektroniką tych najczęściej tanich, chińskich urządzeń może być różnie i każdy robi to na własną odpowiedzialność.

Przekazałem kiedyś na forum (cytat Colina) informację jaką uzyskałem od serwisanta z firmy Semeco podczas luźnej rozmowy w trakcie wykonywanej przez niego aktualizacji immo BLE42.
Człowiek ten twierdził, że wykonywali na zlecenie TMP badania iluś tam modeli jump starterów, z których wyszło, że niektóre dają po uruchomieniu piki napięcia przekraczające 20 V.
Następnie również na zlecenie TMP realizowali szkolenia dla serwisów Toyoty w zakresie stosowania tego rodzaju urządzeń w przypadkach zgłoszeń awarii przez użytkowników.
Te w/w działania nie były wynikiem czyjejś fantazji ale iluś tam zarejestrowanych przypadków uwalenia elektroniki podczas prób uruchomienia auta z wyładowanym akumulatorem.
A, że żadnego forumowicza to dotąd nie spotkało - tak jak pisze Colin - mamy tu jakiś ułamek promila wszystkich użytkowników Toyoty.

Tak, że nie baba, babie w masarni ...

Uważam, że to dobry pomysł spytać Toyotę
i na 90% domyślam się odpowiedzi - wezwać autoryzowany serwis ;)
inne działania na własne ryzyko,
a to co podpowiadają pracownicy serwisu to ich prywatne wskazówki

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl