A ja myślę, co do panoramy i innych dodatków, że gdyby np. Lexus rx 450h+ w najwyższej wersji kosztował tyle, co rav4 active, to nie mielibyśmy sporów co do tego, czy panorama jest "be", czy jest "super", czy obciąża dodatkowo auto, czy nie. Nikt nie kupiłby ravki, a każdy brałby rx. Ja nie brałem płatnego koloru, bo nie śpię na pieniądzach i dla mnie wydatek 2900 zł na kolor był zbędny. Nie uzasadniam swojego wyboru tym, że biały jest ponadczasowy, lepiej widoczny na drodze, a ci, co mają czarny/ciemny/czerwony/każdy inny są słabo widoczni, bardziej widać brud, zarysowania itp. Jeździ się tak samo. I dlatego nie brałem JBL (co za szczęście, bo nie miałbym jeszcze auta). I też nie piszę, że i tak w aucie głośno, więc tylko przy niskich prędkościach słyszałbym różnicę, że przez bluetooth i tak jakieś tam tony są inaczej przenoszone i nie będzie różnicy, czy że nie wszystkie utwory mam we flac. Ta opcja podnosiła koszt auta, a nie była mi potrzebna. Oczywiście, gdyby ktoś mi się dorzucił, to brałbym wszystko, kolor, akcesoria, konserwacje, modyfikacje. Ale tak to nie działa. Pytanie na początku wątku było o dach panoramiczny i bagażnik dachowy, a kończy się jak zwykle rozważaniami wyższości jednego rozwiązania nad drugim. Nie wiem, czy taka dyskusja pomaga niezdecydowanym, ale z pewnością nie prowadzi do jakichś konstruktywnych rozstrzygnięć. Ci co kupili z panoramą są zadowoleni, ci co jej nie mają uzasadniają, że nie kupili, bo jest niepraktyczna, ale nawet gdyby zmienili zdanie, to do swojego auta już jej nie dołożą (i vice versa). Gdyby dorzucali ją w gratisie pewnie dużo ravek jeździłoby ze skyview.