Autor Wątek: Dach panoramiczny a bagażnik dachowy.  (Przeczytany 16325 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Dach panoramiczny a bagażnik dachowy.
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Listopada 2022, 22:37:04 »
Jak pokazują testy różnych aut, potrafią przeszkadzać, szczególnie z tyłu. Ale mi to się podoba, sam nie mam i nie miałem ale fajnie to wygląda.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Listopada 2022, 23:41:00 »
Mam ciągle otwartą roletę, także panorama cały czas jest widoczna. W środku jest jasno i o to chodziło. Schowek na okulary jest. Jak dla mnie były to dobrze wydane pieniądze. Mnie i rodzinie się podoba, a to najważniejsze. Nic nie skrzypi, nikt nie wali głową w dach, choć nikt z nas nie ma 190 cm, więc to oczywiste. W spalaniu (5,4 l/100 km) nie odczuwam, żeby waga tej opcji miała ogromny wpływ na cokolwiek. Nie planuję też niczego wozić na dachu. Najrzadziej korzystam/korzystałem (w lecie) z opcji otwierania dachu. Mam klimę, więc nie muszę docieplać wnętrza. Co najwyżej podczas parkowania miałem uchylony.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Listopada 2022, 07:04:31 »
Znajomy wozi na dachu z panoramą  łódkę wędkarską i nic złego się nie dzieje.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Listopada 2022, 09:24:54 »
Ja nie wziąłem panoramy i nie żałuję. Dodatkowy koszt, większa waga, brak dojazdówki, chyba brak schowka na okulary, problemy w przypadku stłuczenia, możliwe problemy ze szczelnością po jakimś czasie. Korzyści? Jaśniej w aucie, trochę radochy dla dziecka która mu się pewnie szybko znudzi.

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka
Typowa opinia osoby, która nigdy nie miała panoramy.  :grin:
Przynajmniej możesz spać spokojnie. U Ciebie w wozie nie ma się co zepsuć :cheesy:
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Listopada 2022, 10:19:58 »
Przynajmniej możesz spać spokojnie. U Ciebie w wozie nie ma się co zepsuć :cheesy:
:grin:

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Listopada 2022, 19:41:26 »
O Skyview było tyle dyskusji ile o JBL :)
Myślę że warto poszukać.
W skrócie bo też to analizowałem, rozmawiałem także z osobami które mają ten dach w Toyocie, nie tylko, sam jeździłem testówką ze Sky.
Co nie ulega wątpliwości to po prostu fajny bajer który rozświetla wnętrze. I tyle.

Sky ma sens jedynie w Exe bo tam regulujesz wysokość fotela pasażera. To moja opinia i osób które jeździły Selection ze Sky: ewidentnie dach jest nisko.
Mam zamiar wozić coś na dachu więc dlatego nie wziąłem również panoramy. Jeżeli na papierze to nie obniża nośności to fizycznie na pewno. Wozisz 60kg dodatkowo ponad wagę auta
W lato bardziej się nagrzewa, w zimie wychładza.
Głośniej w środku.
Tak jak ktoś wpsomnial to bajer dla pasażerów z tyłu. Ktoś mi kiedyś też napisał że nie dbam o swoje dzieci jak nie wezmę tego dachu :D Takze niestety moje dzieci nie będą się lepiej rozwijać. Co zrobić ;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Listopada 2022, 20:31:15 »
W lato bardziej się nagrzewa,
W jaki sposób. Chyba odwrotnie, bo zaciągając roletę masz tak samo jak bez szyberdachu, a uchylając szyberdach, wietrzysz wnętrze. Zawsze jak zostawiam samochód na pełnym słońcu to uchylam szyberdach, żeby nie było takiego upału jak w samochodzie bez tego dodatku. A w czasie jazdy mogę samochód o wiele szybciej przewietrzyć.

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Listopada 2022, 21:42:50 »

Typowa opinia osoby, która nigdy nie miała panoramy.  :grin:

W prywatnym nie miałem, ale kiedyś w służbowym tak. Dla mnie zbędny wydatek, więc zrezygnowałem.  Tobie pasuje i zamówiłeś...też fajnie - oboje mamy to co chcieliśmy

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Listopada 2022, 23:44:07 »
CiapekTor, napisałeś, że panorama to 60 kg więcej. A wyliczyłeś to po odliczeniu ciężaru felgi stalowej, opony i podnośnika? Czy przed?

Zgadzam się z pireus. Latem nie jest bardziej gorąco a szybciej wietrzy się samochód. Zimą nie jest zimniej. Warunek, musi być zaciągnięta roleta. Zgadzam się też z tym, że to bajer. Jak dla mnie super bajer ale tylko odsuwana panorama. Tak samo jak bajerem jest JBL czy te paskudne progi.
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2022, 23:51:35 wysłana przez EliotNes »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Listopada 2022, 23:48:46 »
CiapekTor, napisałeś, że panorama to 60 kg więcej. A wyliczyłeś to po odliczeniu ciężaru felgi stalowej, opony i podnośnika? Czy przed?

I tak wszyscy, którzy nie mają dokupują dojazdowkę

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Listopada 2022, 23:54:07 »
Nie wszyscy. Ja od 18. lat jeżdżę tylko z zestawem naprawczym w sprayu i kompresorem.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Listopada 2022, 07:35:14 »
Miałem na myśli obciążenie fizyczne dachu. Zestawu dojazdowego nie wozi się na dachu hehe ;)

Co do tego nagrzewania w lato.
Sporo jeździłem Passatem z Panoramą. Tam wiem że materiał jest cieńszy który zasłania dach. W typowe upały pod 40C które miałeś w Polsce bilo Ci ciepło w głowę podczas jazdy. Masakra wg. mnie. Jeżeli grubszy material w Rav jest odrobinę grubszy a jest bo przyciemnia co jest plusem to nie sądzę aby cieplnie izolował tyle co zwykły dach.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Listopada 2022, 09:35:43 »
nie sądzę aby cieplnie izolował tyle co zwykły dach
Zwykły dach to blacha i podsufitka - raczej słaba izolacja.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Listopada 2022, 09:48:31 »
A ja myślę, co do panoramy i innych dodatków, że gdyby np. Lexus rx 450h+ w najwyższej wersji kosztował tyle, co rav4 active, to nie mielibyśmy sporów co do tego, czy panorama jest "be", czy jest "super", czy obciąża dodatkowo auto, czy nie. Nikt nie kupiłby ravki, a każdy brałby rx. Ja nie brałem płatnego koloru, bo nie śpię na pieniądzach i dla mnie wydatek 2900 zł na kolor był zbędny. Nie uzasadniam swojego wyboru tym, że biały jest ponadczasowy, lepiej widoczny na drodze, a ci, co mają czarny/ciemny/czerwony/każdy inny są słabo widoczni, bardziej widać brud, zarysowania itp. Jeździ się tak samo. I dlatego nie brałem JBL (co za szczęście, bo nie miałbym jeszcze auta). I też nie piszę, że i tak w aucie głośno, więc tylko przy niskich prędkościach słyszałbym różnicę, że przez bluetooth i tak jakieś tam tony są inaczej przenoszone i nie będzie różnicy, czy że nie wszystkie utwory mam we flac. Ta opcja podnosiła koszt auta, a nie była mi potrzebna. Oczywiście, gdyby ktoś mi się dorzucił, to brałbym wszystko, kolor, akcesoria, konserwacje, modyfikacje. Ale tak to nie działa. Pytanie na początku wątku było o dach panoramiczny i bagażnik dachowy, a kończy się jak zwykle rozważaniami wyższości jednego rozwiązania nad drugim. Nie wiem, czy taka dyskusja pomaga niezdecydowanym, ale z pewnością nie prowadzi do jakichś konstruktywnych rozstrzygnięć. Ci co kupili z panoramą są zadowoleni, ci co jej nie mają uzasadniają, że nie kupili, bo jest niepraktyczna, ale nawet gdyby zmienili zdanie, to do swojego auta już jej nie dołożą (i vice versa). Gdyby dorzucali ją w gratisie pewnie dużo ravek jeździłoby ze skyview.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Listopada 2022, 09:53:46 »
Nie wiem, czy taka dyskusja pomaga niezdecydowanym, ale z pewnością nie prowadzi do jakichś konstruktywnych rozstrzygnięć.

Przecież autor postu sam o to zapytał :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl