Autor Wątek: Stuki w zawieszeniu na nierównościach  (Przeczytany 130780 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
Odp: stuki w zawieszeniu na nierownosciach
« Odpowiedź #75 dnia: 22 Lutego 2009, 20:52:51 »
Witam a może wiecie ile może kosztować tylni drążek stabilizatora? w miejscu gum wyraznie jest prochę przetarty drążek a guma jest nowa ale mimo to mam jeszcze szłyszalne dudnienie,tak sobie mysle żeby w jakiś dobry sposób wyrównać średnicę drążka w miejscu gumy,co sądzicie?
Ps: zobaczymy Marcin co inni powiedzą :-)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #76 dnia: 22 Lutego 2009, 21:44:57 »
Zmierz ile jest wytarte i kup mniejszą gumę.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #77 dnia: 23 Lutego 2009, 01:15:12 »
A są mniejsze ? Camry ma stabilizator 15mm, nie spotkałem się z ciaśniejszymi... gumami  <diabel>

pzdr
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #78 dnia: 23 Lutego 2009, 21:27:07 »
Ja też nie widziałem mniejszych niż 15mm gum ale tak sobie myślę  nad dospawaniem migomatem 1mm blachy dookoła drążka stabilizatora w miejsce gdzie jest umieszczona guma.W miejscu gumy średnica jest 15mm natomiast w innym miejscu 16mm więc 1mm ucieka mi na jednej stronie lub tak jak Marcin napisał obwinąć gumą drążek.
Co sądzicie? można taki lift zrobić z migomatem? :-)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #79 dnia: 23 Lutego 2009, 22:10:26 »
[...]
Co sądzicie? można taki lift zrobić z migomatem? :-)

Rozhartujesz drążek. Lepiej od razu poszukaj nowego/używki.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #80 dnia: 24 Lutego 2009, 08:14:07 »
Marcin,kup w ASO,kosztuja ale chodza 200kkm.Spawanie odradzam,stabilizator straci swoja strukture wtym miejscu i moze odrazu strzelic na pol.Wtedy beda poszukiwania na zlomach nowego ale starego.
Stuki sa mozliwe od lacznika stabilizatora z nadwoziem czyli te wlasnie tuleje gumowe,nastepnie lacznik miedzy amortyzatorem a stabilzatorem. Przeguby wyrobione.Nastepnie amortyzator odkrecony w gornym zamocowaniu te trze sruby,nastepnie poluzowanie amortyzatora wobudowie w srodku wkolumnie.Zadki okaz ale sie moze zdarzyc.Ratuje podlozenie podkladki pod amortyzator i zakrecenie zpowrotem .to juz dluzsza operacja.demontaz kolumny,sprezyny i otworzenie kolumny i wyjecie amortyzatora i podlozenie podkladki i montaz w druga strone.Nie zapomniec o ústawieniu zbieznosci z tylu i zprzodu.Obowiazkowo.
Pzdr.Camry 2.2

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #81 dnia: 24 Lutego 2009, 16:29:06 »
Dzisiaj zajechałem do kolejnego już mechanika celem sprawdzenia luzów w zawiasie. Samochód do góry, łycha w rękę i sprawdzamy (mechanik sprawdza).

Diagnoza: Przód luks malina zero luzów (jestem nie pocieszony), tył, pan znalazł jakieś luzy na gumie stabilizatora, guma w kształcie U mniejwięcej (troche się ucieszyłem, że w końcu coś mamy).

Pojechałem do IC. Pan zaproponował chińszczyznę za 16 PLN szt lub orginał Toyota za 41 PLN szt. Wybór padł na orginał, ale będą dopiero jutro. Jutro zamierzam też zmolestować kolejnego

mechanika (może coś nowego znajdzie, mam nadzieję). Jeżeli jutro wymienię te elementy to dam znak czy coś ucichło u mnie czy nie.

PozDRo.
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #82 dnia: 24 Lutego 2009, 20:48:00 »
To zostaje mi jak na razie coś podłożyć pod gumę stabilizatora lub na drążek :-)

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #83 dnia: 24 Lutego 2009, 20:50:41 »

To zostaje mi jak na razie coś podłożyć pod gumę stabilizatora lub na drążek :-)

A czemu musisz coś podkładać?? Wytarł się?? Ty przynajmniej wiesz już co dolega twojemu zawieszeniu a ja wiem że z tyłu 2 gumki do wymiany a zostaje jeszcze przód.

PozDRo.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #84 dnia: 24 Lutego 2009, 21:50:16 »
Drążek mam lekko przytarty w miejscach gdzie są gumy i dlatego muszę  coś podłożyć żeby było ok :-)

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #85 dnia: 26 Lutego 2009, 18:24:25 »
Dziś odwiedziłem kolejnego mechanika. Pan powiedział, że się przejedziemy. Usiadł z tyłu, Drogę prowadzącą do tego warsztatu można uznać za wspaniały sprawdzian dla zawieszenia.

Zapytał które dźwięki mnie denerwują, a ja że wszystkie. W drugą stronę mechanik prowadził moją camry. Stwierdził, że zdecydowanie z tyłu jest głośniej. Fura na podnośnik.

Z tyłu gumy stabilizatora, z przodu lekko gumy stabilizatora. Podjechał z kluczem, bzyk bzyk, odkręcił 4 śruby, wziął kawałek gumowyglądającego materiału (teflon), odciął dwa paski, podłożył,

zakręcił 4 śruby. Samochód w dół. Jedziemy znowu na "drogę". Kompletna cisza tylnego zawieszenia. Z przodu lekkie pukanie. 70% nieprzyjemnych dźwięków znikneło, tył stał sie znacznie

stabilniejszy, sztywniejszy. Pytam się o przód, czy też tak łatwo im pójdzie. Otóż nie, nie jest to robota na 2 min z powodu "opuszczania ławy". Spytałem się czy jechać po te elementy do

sklepu, powiedział, że nie ma sensu, że to rozwiązanie może wytrzymać dłużej z powodu właśnie ewentualnego wytarcia drążka (nie wiem jak bardzo jest wytarty u mnie). Mechanik zainkasował

50 PLN. To wszytsko zajęło  mu: 5 minut przejażdżka, 1 minuta komentarz, że zaje...ty silnik, 3 minuty odkręcenie śrub, wsadzenie teflonu i przykręcenie, 5 minut przejażdżka. Dla mnie fachura.

Zamierzam niedługo zająć się też przodem, napewno będzie drożej. Mam pytanie, czy mechanik mogł mieć rację z tym, że nowe gumy w miejsce starych z podkładką teflonową mogą krócej

wytrzymać jazdę po naszych drogach?? Czy jednak warto kupić nowe i przy okazji robienia przodu wymienić tylne??

Drążek mam lekko przytarty w miejscach gdzie są gumy i dlatego muszę  coś podłożyć żeby było ok :-)

Zakładaj, pomoże!!!

PozDRo

P.S. Jestem bardzo happy z rezultatu.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2009, 18:28:54 wysłana przez tabak »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #86 dnia: 26 Lutego 2009, 20:27:10 »
Owszem, teflon może dłużej wytrzymać, z racji tego, że jest twardszy, niż guma.

A pan mechanik posmarował to wszystko po złożeniu ?

pzdr
3VZ.pl

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #87 dnia: 26 Lutego 2009, 20:40:06 »

A pan mechanik posmarował to wszystko po złożeniu ?

Szczerze mówiąc nie wiem, szybciutko to zrobił. A co może się stać jeżeli tego nie zrobił??

PozDRo.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #88 dnia: 26 Lutego 2009, 22:43:51 »
Stabilizator "obraca" się w gumach w pewnym zakresie, powiedzmy 20-30 stopni.

Jak jest posmarowane, to się obraca, a nie wyciera/wyrywa kawałków gumy.

Do stabilizatora Whiteline'a dostałem saszetkę specjalnego (?) smaru - popatrzę, czy w instrukcji nie napisali czegoś "fachowego" na ten temat ;)

Tyle, że saszetkę i instrukcję już mam, a sam zainteresowany "idzie" gdzieś jeszcze pocztą/statkiem/samolotem... i tak od miesiąca :/

pzdr
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #89 dnia: 26 Lutego 2009, 23:04:34 »
Witam to czym to najlepiej jest obwinąć ? bo jutro zabieram sie za to :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl