Autor Wątek: Stuki w zawieszeniu na nierównościach  (Przeczytany 130960 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sergiusz

• Gość
Odp: stuki w zawieszeniu na nierownosciach
« Odpowiedź #135 dnia: 13 Czerwca 2009, 20:32:00 »
Polecam łączniki z firmy http://www.ramech.pl/ zamawiałem u nich łączniki do Camry 1997r. U nich w katalogu łączniki miały inne długości ale bez problemów zrobili łącznik taki jak był w samochodzie (pomierzyłem narysowałem i wysłałem rysunki na maila). Łączniki te mają bardzo dobrą opinię na forum mazdaspeed. Wg mnie łączniki te wyglądają solidniej niż oryginalne toyoty (większe kule). Co do trwałości się nie wypowiem (na razie mają ok 10tys. km). Cena łącznika 30zł.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #136 dnia: 14 Czerwca 2009, 17:08:09 »
Cena jest super,w IC łączniki są droższe
Jeśli jest jak Sergiusz pisze to warto pomyśleć.
Sergiusz może wrzuć ten rysunek na forum jeśli możesz?
Pozdr :-)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #137 dnia: 15 Czerwca 2009, 00:21:59 »
O firmie słyszałem, nie sprawdzałem jednak ich wyrobów.

Jak mi coś zacznie stukać, to kupię testowo, przy moich przebiegach już po pół roku będzie wiadomo, czy to coś warte...

pzdr
3VZ.pl

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #138 dnia: 15 Czerwca 2009, 00:29:15 »
Znajomy dorabiał do Cariny łączniki z jakiegś furgonu. Nie pamiętam dokładnie, jakiś Mercedes czy VW, w każdym razie z dostawczaka. Kupował łącznik, ciach go i spawał na wymiar. Mówi że nie do zajechania w aucie osobowym :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #139 dnia: 15 Czerwca 2009, 00:55:52 »
Owszem, już w Previach R3 są o niebo potężniejsze łączniki, niż w Camry/Carinie.

Jak będę miał spawarkę, to zacznę masową produkcję :D

pzdr
3VZ.pl

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #140 dnia: 15 Czerwca 2009, 11:56:06 »
Oprócz drążków stabilizatora znalazłem coś takiego - http://allegro.pl/item653345845_polibusze_poliuretan_nissan_hiszpan_elastomer.html
Będę dzwonił do gościa, czy zrobi coś na wymiar tuleji do Lexa/Camry. Czy ktoś ma rysunki techniczne tuleji zawieszenia/wie gdzie to znaleźć ? Może to być naprawdę niezły temat - "wieczne" zawieszenie na nasze wspaniale dziurawe drogi..
np coś takiego jak guma drążka stabilizatora: http://allegro.pl/item653658310_polibusze_stabilizator_tyl_yamaha_grizzly_660.html
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #141 dnia: 15 Czerwca 2009, 12:03:01 »
Poliuretan jest ciekawym tworzywem, ale trzeba brać pod uwagę, że jest twardszy od gumy = mniejszy komfort.

Wiele osób, które zapodały poliuretanowe ( a raczej poliuretanowo-stalowe ) tuleje do swoich wozideł, mówi, że owszem, prowadzenie samochodu poprawiło się, ale komfort sporo ucierpiał.

Póki co, mam poliuretanowe gumy tylnego stabilizatora, jednak zbyt krótko, żeby wypowiedzieć się na temat ich trwałości.

Różnicy w komforcie nie odczułem, bo to tylko stabilizator ;)

pzdr
3VZ.pl

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #142 dnia: 15 Czerwca 2009, 12:13:15 »
Gdzie kupiłeś te 'gumy' i po ile ? Znasz/pamiętasz wymiary tej gumy ? Muszę zmienić u siebie..
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #143 dnia: 15 Czerwca 2009, 12:34:45 »
Były w komplecie ze stabilizatorem.

Zajrzyj na www.whiteline.com.au, może się cośtam znajdzie do Lexa ;)

pzdr
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #144 dnia: 03 Lipca 2009, 19:41:31 »
Pamietasz Marcinnie nasza dyskusje o ustawianiu zbieznosci po ruszeniu tylniego zawieszenia.Wymienilem lewy tylni gorny talezyk ktory dociska sprezyne.
Bylo dobrze nie piszczy to chyba jest dobrze minelo 2tyskm i dizisja spogladam na tylnie opony a tutaj tylnia lewa scieta od srodka czyli wystapila z tylu rozbieznosc.Maja jeszcze z 3 mm to placzu juz niema ,ale w przyszlym tygodniu zmieniam laczniki na prawym przadzie i zobacze prawy tyl to tez zakupie i zmienie a pozniej jednak na ustawienie geometri i dopiero kupie nowe opony.Wydawalo sie ale niestety to samo mowi Toyota po  rúszeniu amorka nalzey bezwzglednie ustawic geometrie obu osi.
Pzdr.Camry 2.2
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2009, 19:43:46 wysłana przez Camry 2.2 »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #145 dnia: 04 Lipca 2009, 00:45:49 »
Hehe, od zawsze twierdziłem, że po ruszeniu czegokolwiek w zawieszeniu trzeba ustawić geometrię. Wyjątkiem jest stabilizator i jego gumy z łącznikami.
Nawet jeśli odkręcam tylko gałkę wachacza i później ją przykręcam z powrotem, to po takim zabiegu też ląduję na ustawianiu.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #146 dnia: 04 Lipca 2009, 00:50:11 »
Owszem, ja zacząłem bawić się śrubami do kątów pochylenia kół.

Z tyłu było bezboleśnie, ale z przodu, po ustawieniu niecałego 1 stopnia w negatywie, zbieżność kopnęła się na 1 stopień 45 minut w pozytyw.

A opony z tyłu tnie mi stale, widocznie tak musi być, albo muszę zacząć zwalniać w zakrętach  <diabel>

Hehe, od zawsze twierdziłem, że po ruszeniu czegokolwiek w zawieszeniu trzeba ustawić geometrię. Wyjątkiem jest stabilizator i jego gumy z łącznikami.
Nawet jeśli odkręcam tylko gałkę wachacza i później ją przykręcam z powrotem, to po takim zabiegu też ląduję na ustawianiu.
Pozdro.

To już mi przesadą zalatuje, o czym już kiedyś pisałem, przy okazji opowieści o zbieżności, którą ustawiałem przed przekładką silnika. Po wymianie przednich sprężyn i zwrotnic pojechałem na przyrządy, i nie było czego poprawiać.

Podobnie z tyłu po wymianie stabilizatora na 18mm.

Dopiero po śrubkach do KPK trzeba było walczyć ponad 2h na przyrządach, żeby mi się potem micha cieszyła na drodze  <diabel>

pzdr
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #147 dnia: 04 Lipca 2009, 18:17:31 »
Perzan to od groma kasy wkładasz w geometrię jeśli coś wymieniasz w zawieszeniu i robisz diagnostykę,moim zdaniem geometrię powinno się robić jeśli wymieniamy końcówki drążka, sworzeń i ewentualnie zabaw przy amorach,reszta powinna nic nie zmienić w geometrii przynajmniej u mnie tak było a zmieniałem wszystkie tuleje na wahaczach, łączniki i gumy stabilizatora i wyjmowałem amory w celu sprawdzenia mocowania górnego oczywiście mowa o przodzie
pozdr :-)
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2009, 18:21:31 wysłana przez niger »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #148 dnia: 04 Lipca 2009, 23:44:57 »
Nieee... no, raz, góra dwa razy do roku. Ja mam Toyotę, przez duże "T" :P
Pozdro.
*
*
*
*

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #149 dnia: 05 Lipca 2009, 00:54:46 »

Jak tak to wszystko jasne :-)
Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl