Witam wszystkich!
Jestem nowy i nie udało mi się znaleźć nic na ten temat na forum, może jednak źle szukałem, jeśli tak prośba o podpowiedź.
Napiszę od początku.
Od niedawna jestem właścicielem Auris II 1.4D, rok 2013 (hatchback). Auto posiada nawigację, radio Toypta Touch&Go. Niestety od jakiegoś czasu nie działa ani nawigacja, ani Bluetooth. Wszystko się zepsuło po wymianie akumulatora na nowy.
W serwisie Toyoty twierdzą, że to wina radia, uległo uszkodzeniu, dlatego nie działa nawigacja i bluetooth. Pozostałe funkcje radia działają bez zastrzeżeń.
W przypadku nawigacji stara się odczyt mapę z pamięci, ale pokazuję błąd. W przypadku BT opcja BT jest wyłączona, nie można jej ponownie włączyć (przy próbie naciśnięcia BT ON, nic się nie dzieje).
Gdzieś na jakimś forum (i już nie mogę go znaleźć) wyczytałem, że winę ponosi mikrofon (w podsufitce). Mógł ulec uszkodzeniu. W serwisie Toyoty nie chcieli go zdiagnozować, nowy mikrofon to koszt przeszło 550 pln netto (przy okazji nowe radio to koszt przeszło 9 000 pln, a regenerowane przez Toyotę wraz z 12 miesięczną gwarancją to 2000 pln).
Pytanie, czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem? Może jesteście w stanie podpowiedzieć, czy istnieje opcja w jakiś sposób zdiagnozowania mikrofonu, czy faktycznie jest uszkodzony?
Z góry dzięki za odpowiedź