Autor Wątek: Auris II - problem z mikrofonem czy radiem? - Nie działa Bluetooth  (Przeczytany 2220 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nowy_Bart

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Auris II
Witam wszystkich!

Jestem nowy i nie udało mi się znaleźć nic na ten temat na forum, może jednak źle szukałem, jeśli tak prośba o podpowiedź.

Napiszę od początku.
Od niedawna jestem właścicielem Auris II 1.4D, rok 2013 (hatchback). Auto posiada nawigację, radio Toypta Touch&Go. Niestety od jakiegoś czasu nie działa ani nawigacja, ani Bluetooth. Wszystko się zepsuło po wymianie akumulatora na nowy.

W serwisie Toyoty twierdzą, że to wina radia, uległo uszkodzeniu, dlatego nie działa nawigacja i bluetooth. Pozostałe funkcje radia działają bez zastrzeżeń.
W przypadku nawigacji stara się odczyt mapę z pamięci, ale pokazuję błąd. W przypadku BT opcja BT jest wyłączona, nie można jej ponownie włączyć (przy próbie naciśnięcia BT ON, nic się nie dzieje).

Gdzieś na jakimś forum (i już nie mogę go znaleźć) wyczytałem, że winę ponosi mikrofon (w podsufitce). Mógł ulec uszkodzeniu. W serwisie Toyoty nie chcieli go zdiagnozować, nowy mikrofon to koszt przeszło 550 pln netto (przy okazji nowe radio to koszt przeszło 9 000 pln, a regenerowane przez Toyotę wraz z 12 miesięczną gwarancją to 2000 pln).

Pytanie, czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem? Może jesteście w stanie podpowiedzieć, czy istnieje opcja w jakiś sposób zdiagnozowania mikrofonu, czy faktycznie jest uszkodzony?

Z góry dzięki za odpowiedź

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
Odp: Auris II - problem z mikrofonem czy radiem? - Nie działa Bluetooth
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Listopada 2022, 21:24:18 »
Gdzieś mi się obiło o uszy że w wersji z nawigacją, moduł BT jest razem z modułem navi - więc jeśli nie działa ani jedno ani drugie, obstawiałbym że padł ten moduł.

Jeśli nikt mądrzejszy nie zaprzeczy temu wyżej, szukałbym radia na Allegro, ew. montaż modułu AndroidAuto/CarPlay (koło 2k) albo wymiana radia na takie z Androidem (koło 2,5-3k z montażem i modułem do kamery i CAN).

'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline jt153

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Listopada 2022, 22:49:34 »
Moduł nawigacji możesz odpiąć a Bluetooth będzie działał. Wyjmij radio odepnij wszystkie wtyczki i odczekaj z pół godziny. Powinno pomóc - jeśli nie odepnij  wtyczki i dodatkowo odkręć klemy od akumulatora. Miałem tak w swoim i taki restart mu pomógł. Sprawdzenie mikrofonu w podsufitce 4 przewody  MIC +5V, MIC+,  MIC ENABLE I MIC- to odpowiednio piny w radiu 4,5,6 19 w kostce 28 pinowej gdybyś miał  moduł mikrofonu  z innego typu auta i "na szage" chciał podłączyć do testów

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Listopada 2022, 18:59:58 »
Bluetooth nie zadziała dopuki nie wymienisz uszkodzonego modułu navi
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Nowy_Bart

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Listopada 2022, 21:57:10 »
Moduł nawigacji możesz odpiąć a Bluetooth będzie działał. Wyjmij radio odepnij wszystkie wtyczki i odczekaj z pół godziny. Powinno pomóc - jeśli nie odepnij  wtyczki i dodatkowo odkręć klemy od akumulatora. Miałem tak w swoim i taki restart mu pomógł. Sprawdzenie mikrofonu w podsufitce 4 przewody  MIC +5V, MIC+,  MIC ENABLE I MIC- to odpowiednio piny w radiu 4,5,6 19 w kostce 28 pinowej gdybyś miał  moduł mikrofonu  z innego typu auta i "na szage" chciał podłączyć do testów

Dzięki za podpowiedź. Postaram się sprawdzić w tygodniu i dam znać czy pomogło. Choć, żeby BT ruszyło bo NAVI nie do końca mi potrzebne zwłaszcza, że mapa była z 2015 roku

Offline Nowy_Bart

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Grudnia 2022, 08:30:23 »

Wczoraj w końcu znalazłem czas i wykonałem prawie wszystkie czynności. Radio zostało rozpięte, na wszelki wypadek akumulator został też rozpięty, po 50 minutach zostało wszystko złożone i nic.
Dalej nie działa, ten sam problem w ustawieniach radia, bluetooth jest wyłączony i ponownie włączyć nie można.
Jedyne czego nie udało się potwierdzić to mikrofonu, gdyż nie miałem jak sprawdzić.

Pytanie, czy ktoś potwierdza lub zaprzecza, iż z potencjalnie uszkodzonym mikrofonem moduł bluetooth w radiu nie da się włączyć?
Jeśli nie zostaje wymiana radia, chyba iż ktoś z Was zna jakiegoś dobrego elektronika, który zajmuje się naprawa radia od toyoty?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Grudnia 2022, 09:09:58 »
Albo wymieniasz moduł navi albo całe radio np na androida i pozbywasz się bolączek TT

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl