Autor Wątek: Avensis 2016 2.0 CVT - niepokojące odgłosy ze skrzyni - tragiczna diagnoza  (Przeczytany 11544 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AVowner

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Avensis
Cześć,

Samochód Toyota Avensis, rocznik 2016, silnik 2.0 152KM skrzynia CVT, serwisowane cały czas w ASO, przebieg 85 tys km, pierwszy właściciel
Po wyłączeniu radia i nawiewów, po rozpędzeniu samochodu na biegu D do około 40-50km i puszczeniu gazu usłyszałem lekkie huczenie (ciężko określić ten dźwięk, jakby ktoś kręcił kołem, które napotyka na lekki opór).

Po wstępnej diagnozie mechanik stwierdził, że do wymiany łożyska w skrzyni, koszt 8 tys plus wyciągnięcie i włożenie skrzyni, gwarancja tylko 1 rok.
Specjalista w dziedzinie skrzyń CVT powiedział że ta z Toyoty to wytrzyma 120 tys km i nadaje się do wyrzucenia. Nowa skrzynia CVT 30tys, używka nie wiadomo w jakim stanie będzie.
Pomimo wymiany łożysk możliwe że mechatronika też się zepsuje za parę tys km.

Moje pytanie jest następujące, czy rzeczywiście tak jest z tymi skrzyniami CVT w Avensisach produkowanych od 2015? Czy to jest nieśmieszny żart, że skrzynia przy stosunkowo małym przebiegu jest do remontu a i tak się może rozlecieć za rok lub dwa?
Są w małopolsce (najlepiej okolice Krakowa) osoby, które zajmują się takimi skrzyniami? Chciałbym uzyskać drugą opinię.

Z góry dzięki za pomoc.

Offline mech z toyoty

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Avensis 2016 2.0 CVT - niepokojące odgłosy ze skrzyni - tragiczna diagnoza
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Listopada 2022, 17:03:58 »
 wszystko zależy od stylu jazdy , i wymiany oleju w skrzyni , naprawiałem skrzynie ,które miały tylko 60 tys i takie które przejechały 200, 8 koła to troche drogo jeżeli tylko łozyska pozdr

Offline AVowner

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Listopada 2022, 19:11:05 »
Opłaca się robić skrzynie? Jaka jest szansa że zrobię drugie 80 tys km jak zrobię łożyska + wymienię olej w skrzyni z Twojego doświadczenia?

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Listopada 2022, 19:45:28 »
A nie lepiej najpierw wymienić olej i zobaczyć czy będzie lepiej?
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Listopada 2022, 21:32:54 »
Najpierw to jedz do ASO, zgłoś temat. Problem tych skrzyn podlegał pod wydłużoną gwarancję że względu na wadę fabryczną. Jesli się uda to wymiana skrzyni, ponieważ ta zapewne jest sprzed modyfikacji.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2022, 21:34:30 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline AVowner

• Toyot Leżący
  • *
W ASO powiedzieli mi 35 tys za nową, 25 tys za regenrowaną.
Nieśmieszny żart, że w samochodzie 6 letnim z przebiegiem 85 tys padła skrzynia a koszt to połowa wartości samochodu.
Wstyd dla Toyoty, że naklejają na szybach "lider niezawodności".
Będę próbował naprawiać skrzynie w jakiś warsztatach specjalizujących się tylko w tym.
Land Cruiser niecałe 200 tys przebiegu - cały silnik do remontu.
Avensis 85 tys przebiegu - skrzynia do wymiany.
Nigdy więcej Toyoty, nigdy więcej.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
Pisać trzeba do Toyota Polska pewnie w ASO to trudno coś załatwić.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Będę próbował naprawiać skrzynie w jakiś warsztatach specjalizujących się tylko w tym

Zacznij tak jak koledzy piszą od toyoty. Napisz do TCE a potem ewentualnie skorzystasz z zewnętrznej firmy.
Masz już jakąś firmę wytypowaną ?

Land Cruiser niecałe 200 tys przebiegu - cały silnik do remontu.
Który silnik?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Grudnia 2022, 12:50:04 »
Dokładnie, napisz do TCE i opisz sprawę. Jest coś takiego jak gest  dobrej woli i myślę, że pójdą na to, choćby częściowe partycypowanie w kosztach.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
To aso gdzie byłeś nie ma pojęcia jakie są warunki rozszerzonej gwarancji na ową usterkę w CVT. Osoby z którymi rozmawiałeś pewnie nawet o czymś takim nie słyszały. Ani o numerach seryjnych skrzyni do których była wada, ani o tym że to Toyota zjeb.. a temat.

Walcz
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline AVowner

• Toyot Leżący
  • *
Napisałem do TCE, zobaczymy jaką dadzą odpowiedź.
Co do Land Cruisera: rok 2010, chyba montowali wtedy 3,0 diesle, 200 tys i całkowity remont silnika, a wcześniej m.in. padł komputer od podawania paliwa na wtryski, 3 wtryskiwacze padły, czwarty jest na ukończeniu, łożysko w kole (samochód jeździł po asfalcie, zero jazdy w terenie).

Offline AVowner

• Toyot Leżący
  • *
Na ten moment, Toyota odpisała, że nie ma akcji serwisowej obejmującej moją skrzynię CVT.
Twierdzą, że ASO nie powiedziało o uszkodzeniu i wymianie skrzyni a jedynie o wymianie oleju w niej, co odrzuciłem (pracownik ASO wyraźnie powiedział, że skrzynie trzeba wymienić, na pytanie ile aktualna skrzynia wytrzyma bez wymiany odpowiedział że "dopóki się nie rozleci", a widząc moje lekkie wzburzenie gdy usłyszałem cenę za nową skrzynię 35 tys zł, zaproponował wymianę oleju za 2 tys zł, która nie wiadomo czy pomoże). Toyota Central Europe twierdzi, że ASO powiedziało mi co innego niż w rzeczywistości powiedziało, że nie powiedziało o skrzyni na ukończeniu.
W ASO dowiedziałem się również że producent nie zaleca wymiany oleju w skrzyni CVT przez cały okres użytkowania, w książce serwisowej również nie ma o tym mowy, a teraz twierdzą żeby wymienić olej. Wymienię olej za 2000zł, skrzynia rozleci się za parę miesięcy i pozostanie jedynie wymiana na nową za 35 tys zł.
Duże rozczarowanie, niestety producent umył ręce. Tak jak pisałem wcześniej, nie jest dla mnie normalnym stanem rzeczy, że skrzynia uszkadza się po 85 tys km a nowa kosztuje połowę samochodu. Jednak chyba trzeba się przyzwyczaić, że ten producent robi samochody zaledwie na 85 tys km.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl