Autor Wątek: FitcamX - ciekawy rejestrator do RAV4  (Przeczytany 10052 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: FitcamX - ciekawy rejestrator do RAV4
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Lutego 2026, 21:16:07 »
Tu jakoś przystępniej opisane co do Austrii o kamerkach w aucie. Wynika z tego, że demontować ich nie trzeba. https://motoryzacja.interia.pl/porady/przepisy-drogowe/news-prawda-o-wideorejestratorach-w-austrii-sa-zakazane-ale-jest,nId,22507700

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Lutego 2026, 22:19:44 »
No tak ale jest dużo uznaniowości. Faktem jest, że nie słyszałem o jakimkolwiek przypadku zapłacenia tam mandatu za kamerkę. Byc może to olewają, ja tam dla świętego spokoju ją odpinam i tyle. 
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Lutego 2026, 13:14:52 »
Tu jakoś przystępniej opisane co do Austrii o kamerkach w aucie. Wynika z tego, że demontować ich nie trzeba. https://motoryzacja.interia.pl/porady/przepisy-drogowe/news-prawda-o-wideorejestratorach-w-austrii-sa-zakazane-ale-jest,nId,22507700

Przed wjazdem do Austrii zawsze ściągam z szyby rejestrator i przynajmniej na razie radzę to każdemu zrobić aby się nie naraził policji..

Podsumowując krótko:

Dozwolone:

-Dokumentacja wypadku związana ze zdarzenie
- Obszar nagrywania w pobliżu pojazdu. Kąt kamery jest przechylony „w dół”. Niska rozdzielczość aparatu. Nie można już zidentyfikować osób ani pojazdów znajdujących się dalej.
-przechowywanie z określonych powodów tylko w zakresie absolutnie niezbędnym. Nagrywanie powinno być krótkotrwałe, zazwyczaj od 3 do 5 minut, i aktywowane automatycznie w przypadku incydentów.
-trwałe usunięcie poprzez nadpisanie, jeżeli nie zaszło żadne zdarzenie uzasadniające przechowywanie.
-należy chronić nagrania przed nieautoryzowanym dostępem poprzez szyfrowanie i ograniczenia dostępu.

Zabronione:

- systematyczny monitoring. Działalność ta jest zastrzeżona dla administracji państwowej.
-wysokiej rozdzielczości zdjęcia szerokokątne wokół pojazdu z dobrą widocznością w oddali.
-trwałe nagrywanie, samowolny wpływ na rozpoczęcie i czas trwania nagrań, a także dłuższe przechowywanie.
-zapisywanie całej podróży i przechowywanie plików.

Kamery fabryczne w pojazdach

Nowe samochody często są wyposażone w fabryczne kamery i czujniki, wykorzystywane w systemach wspomagających jazdę. Jeśli nie posiadają one funkcji przechowywania danych, zazwyczaj są uznawane za legalne i zgodne z ich przeznaczeniem.

Tak samo radzę tam wozić kamizelki odblaskowe bo w razie wypadku, awarii auta np. na autostradzie należy je ubrać. I nie ma to znaczenia iż w Polsce nie jest w wyposażeniu obowiązkowym tam trzeba i tyle a powoływanie się na Konwencję raczej g.... da.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Lutego 2026, 13:40:48 »
Jak jeszcze w Hiszpanii trzeba było mieć dwa trójkąty ostrzegawcze, to po zatrzymaniu do kontroli, gdzie miałem jeden, "policia" zaproponowała mandat 30 euro, lub wizytę na "comisaria de policia" w celu wyjaśnienia różnic w przepisach ;) A dzień wtedy stracony :/ Teraz mają te ich V16, czyli lampy z GPS, no i ciekawe co będzie w tym sezonie z "połowami" turystów ;) Ja tam "biere", koszt niewielki. Trójkąty tam już niepotrzebne.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Lutego 2026, 14:11:03 »
Kurde, że też turyści w Wiedniu do dzisiaj nie wiedzą o obostrzeniach w zakresie nagrywania w miejscach publicznych i kręcą i pstrykają ostre zdjęcia szerokokątne, na których są obcy ludzie, ruch uliczny, a nawet radiowozy policyjne i wrzucają to na fejsa i inne media i jakoś Austriacy ich za to nie ścigają - uff :)

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Lutego 2026, 14:28:17 »
Bo te ich przepisy są nie realne do egzekwowania, szczególnie na turystach zwiedzających Wiedeń. Trzeba by wszystkich zatrzymać i ukarać. Kierowców łatwiej bo to działania jednostkowe i najczęściej rejestrator nie jest powodem kontroli, jednak przy okazji można ściągnąć dodatkowe dutki.

Online marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Lutego 2026, 14:43:48 »
Nie są ściagane z urzędu ale formalnie ktoś wrzucający zdjęcie/film na fejsa gdzie da sie rozpoznać inne osoby naraża się na problemy. Ryzyko istotnie niewielkie. 
Też będąc na nartach robię fotki znajomynm/rodzinie ale genralnie nie mam wewnętrznej potrzeby wrzucania ich na fejsa czy insta.

Przepisy w Austrii jasno mówią, że ciągłe nagrywanie i przechowywanie tych nagrań to jest monitoring, a tym moga zajmować sie tylko uprawnione organy. Ciagłe nagrywanie kamerką w aucie pod to podlega i gra jest niewarta świeczki. Jak jadę na wakacje to nie po to żeby stracic pół dnia na udowadnianie policjantowi, że kamerka była w dół, karta SD jest mała, a jakość nagrania do bani.

Rejestrator wbudowany w auto jest bezpieczny bo żaden policjant nie będzie tracil czasu na analizowanie czy obiektyw kamery który widac na szybie jest od rejestratora czy od znaków czy od czego tam. A każde nowe auto obiektyw ma. Pozatym konwencja rozwiązuje problem. 
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Lutego 2026, 16:41:10 »
Kurde, że też turyści w Wiedniu do dzisiaj nie wiedzą o obostrzeniach w zakresie nagrywania w miejscach publicznych i kręcą i pstrykają ostre zdjęcia szerokokątne, na których są obcy ludzie, ruch uliczny, a nawet radiowozy policyjne i wrzucają to na fejsa i inne media i jakoś Austriacy ich za to nie ścigają - uff :)

co więcej pewien znany austriacki akwarelista nawet wszystkich Europejczyków próbował skatalogować i z tym nie mają problemu

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Lutego 2026, 16:43:08 »
przechowywanie tych nagrań to jest monitoring, a tym moga zajmować sie tylko uprawnione organy

tymczasem w domach mają takie cuś i nie przeszkadza im pokazywać co robią w domu na golasa, chińczykom:
https://menworld.pl/robot-sprzatajacy-dji-przejety-obraz-z-kamer/

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Lutego 2026, 16:53:36 »
Nie są ściagane z urzędu ale formalnie ktoś wrzucający zdjęcie/film na fejsa gdzie da sie rozpoznać inne osoby naraża się na problemy. Ryzyko istotnie niewielkie. 
Też będąc na nartach robię fotki znajomynm/rodzinie ale genralnie nie mam wewnętrznej potrzeby wrzucania ich na fejsa czy insta.

Przepisy w Austrii jasno mówią, że ciągłe nagrywanie i przechowywanie tych nagrań to jest monitoring, a tym moga zajmować sie tylko uprawnione organy. Ciagłe nagrywanie kamerką w aucie pod to podlega i gra jest niewarta świeczki. Jak jadę na wakacje to nie po to żeby stracic pół dnia na udowadnianie policjantowi, że kamerka była w dół, karta SD jest mała, a jakość nagrania do bani.

Rejestrator wbudowany w auto jest bezpieczny bo żaden policjant nie będzie tracil czasu na analizowanie czy obiektyw kamery który widac na szybie jest od rejestratora czy od znaków czy od czego tam. A każde nowe auto obiektyw ma. Pozatym konwencja rozwiązuje problem.
Konwencja wiedeńska nie rozwiązuje problemu ponieważ zakaz monitoringu wynika z przepisów innych niż wymogi techniczne dopuszczenia pojazdu do ruchu. A tylko te są zawarte w tej konwencji.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Online marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Lutego 2026, 17:32:45 »
Nie czytałem jej ale zawsze miałem przekonanie, że zgodnie z tą konwencją jeśli dany pojazd jest dopuszczony do ruchu w jednym z krajów sygnatariuszy to jest dopuszczony w innym. W momencie gdy rejestrator video jest fabrycznym wyposażeniem pojazdu, który został dopuszczony do ruchu w Polsce to można sie nim tez poruszać w Austrii i tyle. W takim wypadku ewnetualne zarzuty mogłyby sie pojawic jedynie w przypadku upubliczniania tych nagrań.

W sumie to akademicka dyskusja,bo póki co nie wiadomo czy w ogóle ten rejestrator będzie, ze wskazaniem, że nie bedzie.

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #41 dnia: 25 Lutego 2026, 01:09:49 »
Jak go nie będzie to szczerze mówiąc zejdzie mi trochę mocno ciśnienie na Arene i nową generacje multimediów.
Nawet jak będzie to w abonamencie razem z cyfrowym kluczykiem (taaa jasne…) to mogę płacić 300zl rocznie za to choć dobrze wiem że upkeep tych funkcji realnie nie istnieje…
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #42 dnia: 25 Lutego 2026, 09:11:48 »
W DE nie ma.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #43 dnia: 25 Lutego 2026, 11:33:40 »
Nie dość że płacimy więcej to jeszcze mamy mniej funkcji. Ciekawe czy ustawienie regionu na USA a) jest możliwe b) Aktywowało by tą funkcję.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #44 dnia: 25 Lutego 2026, 20:09:00 »
No to ja wrócę do pierwotnego zapytania. Mam FitcamX w RAV4 i w C-HR. Kupiłem na Amazonie, ponad rok temu. Jest wbudowana w osłonę przed lusterkiem wstecznym. Wymieniamy oryginalną osłonę na tą z kamerą. W ogóle nie widać, że jest to coś dołożonego, nieoryginalnego. Kamerą nie ma ekranu, słabe diody, niewidoczne w dzień. Obiektyw, o ile ktoś go zauważy, wygląda jak jeden z czujników, które są przecież przed i nad lusterkiem. Co do modelu kamery, to już nie pamiętam, ale trzeba po prostu porównać wygląd oryginalnej osłony, kamera ma identyczne otwory wentylacyjne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl