Autor Wątek: Spalanie corolla cross 2.0 197 KM  (Przeczytany 27632 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Spalanie corolla cross 2.0 197 KM
« Odpowiedź #45 dnia: 03 Lutego 2023, 20:57:52 »

To jest auto miejsko-podmiejskie. Na autostrady kupuje się sedana z dieslem.
Albo Camry z 2,5l hybrydą.
A tempomacie 160km/h spalanie 7,5l/100km.
Nadal nie rozumiem tego zachwytu nad suv’ami. To tylko wygląda, a nie nadaje się do niczego :).

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #46 dnia: 03 Lutego 2023, 21:03:19 »
Czytałem ostatnio gdzies ze ktoś dusił na autostradzie CHR’a Max prędkością( tylko nie pamietam z jakim Silnikiem) i wyszło 19L/100 przy 180….
Tia a świstak tak zawijał te czekoladki aż mu rączki odpadły  :-)

Każde auto ma warunki w których czuje się lepiej lub gorzej widoczne CC w trasie czuje się gorzej a porównania pt.bo ja mam auto xxx i moc yyy są bez sensu bo wystarczy zmiana otoczenia z autostradowego na miejskie i już wyniki odwrócą się o 180'. Do tego są uwarunkowania techniczne już nie wspomnę o samych kierowcach i warunkach w jakich wynik został zrobiony.

Mam stałą trasę gdzie mój Auris hybrydowy spalił litr mniej od bardzo dużego v8 to teraz mam pisać że Auris 1,8h jest kiepski bo dużo pali a ta v8ka jakże ekonomiczna ?

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Spalanie corolla cross 2.0 197 KM
« Odpowiedź #47 dnia: 03 Lutego 2023, 21:03:53 »

To jakaś bieda wersja, że nie ma kolorowego wyświetlacza między zegarami? I zegary też biedne.
To Vitara - moje poprzednie auto z rocznika 2020 - ale to nadal aktualny model wiec te z rocznika 2023 maja identyczne liczniki… nawet w najwyższej wersji za przeszło 140k…

I tak zdecydowanie sedan lub kombi w dieslu to optymalne rozwiązanie na trasę. Na szczęście u mnie autostrada wypada raz na kilka miesięcy a większość to ruch miejsko podmiejski i krajowki. Ale juz wiem że jak zakończę leasing to raczej auta nie bede trzymał dla siebie :) za 3 lata pójdzie pod młotek

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #48 dnia: 03 Lutego 2023, 21:12:21 »
"Nadal nie rozumiem tego zachwytu nad suv’ami. To tylko wygląda, a nie nadaje się do niczego :)."

Raczej odwrotnie, sedan tylko wygląda i...j/w.
Jak już, to jakiś liftback lub hatchback. Sedan to mało praktyczny dinozaur który kończy się masowo już nie tylko w Europie.
O, kombi to ma sens

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2023, 21:14:41 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #49 dnia: 03 Lutego 2023, 21:24:55 »
tak zdecydowanie sedan lub kombi w dieslu to optymalne rozwiązanie na trasę
No nie do końca bo znowu ten sam temat czyli jaki diesel i technika wokół niego, jaki kierowca i jago upodobania i jaka trasa :-)

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Spalanie corolla cross 2.0 197 KM
« Odpowiedź #50 dnia: 03 Lutego 2023, 21:35:49 »
tak zdecydowanie sedan lub kombi w dieslu to optymalne rozwiązanie na trasę
No nie do końca bo znowu ten sam temat czyli jaki diesel i technika wokół niego, jaki kierowca i jago upodobania i jaka trasa :-)
Życie to sztuka wyborów - jeden na autostradach spędzi 3/4 przebiegu samochodu a drugi wcale na nią nie wyjedzie… auto trzeba dobrać pod siebie.  Szkoda ze nie można wziąć jazdy testowej na 2 tygodnie… wtedy dopiero można poznać jakie to auto jest…

Osobiście po tygodniu i 1800km fascynacja minęła…

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #51 dnia: 03 Lutego 2023, 21:51:02 »
Życie to sztuka wyborów - jeden na autostradach spędzi 3/4 przebiegu samochodu a drugi wcale na nią nie wyjedzie… auto trzeba dobrać pod siebie.�  Szkoda ze nie można wziąć jazdy testowej na 2 tygodnie… wtedy dopiero można poznać jakie to auto jest…

Osobiście po tygodniu i 1800km fascynacja minęła…

I tu jest ból d  :-)

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #52 dnia: 04 Lutego 2023, 09:25:36 »
Fascynajacja minęła chyba każdemu ta zabawka. Jednym co broni tego auta do skrzynia cvt i dość dobrze się zbiera do 100 z pod swiatel. Teraz mam ok 4 tys km przebiegu I jeżdżę 50/50 autostrada+ drogi lokalne . Srednia 6.2 zawsze. Autostrada 140 licznikowo plus ok 70-100 krajowki. Sama krajówka spokojnie da się zrobić  ok 4.6, autostrada ok 7.5. Średnio mam 6.2 z tankowania za każdym razem. Dieslem 2.0 takich wyników nie miałem a wiadomo jak wygląda utrzymanie diesla. Więc CC to auta dla typowych "Żydów" co nie lubią wydawać kasy na auto i nie wymagaja za wiele od auta.
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2023, 09:27:47 wysłana przez Crosscorolla »

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #53 dnia: 04 Lutego 2023, 10:01:52 »
fasycnacja to musiała ostatnio minąc tym którzy elektryki kupili:) to jest największy przekret XXI wieku przy którym kompakt za sterydach za 200k to miły przerywnik :)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #54 dnia: 04 Lutego 2023, 13:20:02 »
Heh - przypomniał mi się mój pradziadek (twardy człowiek, żołnierz austriacki). Zawsze krytykował "czym to przyjechaliście - śmierdzi i trzeba mu lać, a jak nie to stanie Ci w polu i co na piechotę " . To coś jak pamiętam to był super wynalazek "Zaporożec" . Mówił nam idżcie dzieciaki i zobaczcie konia w stajni jak wygląda, pogłaskać można, nigdy nie staje, na rowie sie naje i zawsze w soboty sam do domu trafiał jak gospodarzowi się ze zmęczenia zasnęło na furmance.   

Noo ale to było chyba  z pół wieku temu. W każdym razie postęp zawsze konserwatystów boli, ale to już taka kolej rzeczy :)

Hmm ciekawe ile taki koń cross spalał czyli zjadał i czy też tak porównywano - chyba na ilośc wiader owsa :)

Offline Jaś Fasola

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR II 2.0 '24
« Odpowiedź #55 dnia: 04 Lutego 2023, 16:30:39 »
Nadal nie rozumiem tego zachwytu nad suv’ami. To tylko wygląda, a nie nadaje się do niczego .

Tu się zgodzić należy z kolegą w pełnej rozciągłości - bo to faktycznie ani ekonomiczne, ani też zbytnio komfortowe auto nie jest do jazdy (bynajmniej) w trasie.
Ale niestety w moim przypadku, jest to rodzaj auta ze świadomego wyboru - ponieważ od kilku lat razem z małżonką, odczuwamy dolegliwości związane z kręgosłupem (musieliśmy się z tego powodu pozbyć naszej ulubionej i niespełna dwuletniej mazdy 3) i o ile wsiadanie do normalnego auta osobowego nie stanowiło jeszcze problemu, to niestety wysiadanie i konieczność dźwignięcia się z niskiego poziomu, stanowiła nie lada wyzwanie i ogromne problemy bólowe. Wystarczył jeden fałszywy skręt ciałem i kolejny atak rwy gotowy. W suv-ie mamy ten komfort, że wystarczy nogi przełożyć za próg auta i zsuwamy się z siedzenia bez potrzeby  dźwignięcia. Ot i cała filozofia - zresztą gdzieś na forum widziałem posty osób, które z tego samego powodu dokonały wyboru suva jako auta jedynie słusznego i podejrzewam, że jest to spora grupa użytkowników.
CHR I 1.8 '18 Selection
Corolla Cross 2.0 '22 Style+Tech

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #56 dnia: 04 Lutego 2023, 16:39:14 »
Nadal nie rozumiem tego zachwytu nad suv’ami. To tylko wygląda, a nie nadaje się do niczego .

Tu się zgodzić należy z kolegą w pełnej rozciągłości - bo to faktycznie ani ekonomiczne, ani też zbytnio komfortowe auto nie jest do jazdy (bynajmniej) w trasie.
Ale niestety w moim przypadku, jest to rodzaj auta ze świadomego wyboru - ponieważ od kilku lat razem z małżonką, odczuwamy dolegliwości związane z kręgosłupem (musieliśmy się z tego powodu pozbyć naszej ulubionej i niespełna dwuletniej mazdy 3) i o ile wsiadanie do normalnego auta osobowego nie stanowiło jeszcze problemu, to niestety wysiadanie i konieczność dźwignięcia się z niskiego poziomu, stanowiła nie lada wyzwanie i ogromne problemy bólowe. Wystarczył jeden fałszywy skręt ciałem i kolejny atak rwy gotowy. W suv-ie mamy ten komfort, że wystarczy nogi przełożyć za próg auta i zsuwamy się z siedzenia bez potrzeby  dźwignięcia. Ot i cała filozofia - zresztą gdzieś na forum widziałem posty osób, które z tego samego powodu dokonały wyboru suva jako auta jedynie słusznego i podejrzewam, że jest to spora grupa użytkowników.
U mnie na szczęście nie problemy zdrowotne ale po prostu wygoda wsiadania i jeżdżenia po polskich drogach równych inaczej. Tudzież wygoda jeżdżenia po bocznych drogach i nie tylko. Tego będzie mi brakowało w Ravce.

NieToyota

RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #57 dnia: 04 Lutego 2023, 17:18:29 »
Sami rozważaliśmy  Camry po szóstce ( swietny napęd), ale oficjalny brak możliwości zamontowania haka, bagażnika dachowego, AA wtedy, nawet dziury na narty...kuźwa to jakiś żart?
Na szczęście każdy ma swoje zdanie i potrzeby, tule opini, ilu użytkowników.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2023, 17:22:12 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 04 Lutego 2023, 19:02:03 »
Sami rozważaliśmy  Camry po szóstce ( swietny napęd), ale oficjalny brak możliwości zamontowania haka, bagażnika dachowego, AA wtedy, nawet dziury na narty...kuźwa to jakiś żart?
Na problemy z kręgosłupem polecałbym dobrego fizjoterapeutę.
Mam Camry, mam AA/AC (dzięki Klaudiuszowi). Hak jako uchwyt bagażnika jest dostępny, belki na dach też, jedynie tej dziury brakuje. Krytyka użytkowników i potencjalnych klientów okazała się skuteczna, po lifcie dziura na narty jest.
Nadal będę uważał, że głupie decyzje TME trzeba krytykować, panowie są już tak zadufani w sobie (sprzedaż Toyoty nie spada), że zapomnieli o potrzebach klientów.
Dobra kończę, bo zaraz fanboy przyleci ze swoimi procedurami, wymogami wejścia na rynek UE i innymi pierdołami.
Chociaż sam jestem ciekaw jakie przepisy się zmieniły, że po lifcie pojawiła się dziura na narty i wentylowane fotele :).

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #59 dnia: 04 Lutego 2023, 22:50:16 »
Na problemy z kręgosłupem polecałbym dobrego fizjoterapeutę.
Mam Camry, mam AA/AC (dzięki Klaudiuszowi). Hak jako uchwyt bagażnika jest dostępny, belki na dach też, jedynie tej dziury brakuje. Krytyka użytkowników i potencjalnych klientów okazała się skuteczna, po lifcie dziura na narty jest.
Nadal będę uważał, że głupie decyzje TME trzeba krytykować, panowie są już tak zadufani w sobie (sprzedaż Toyoty nie spada), że zapomnieli o potrzebach klientów.
Dobra kończę, bo zaraz fanboy przyleci ze swoimi procedurami, wymogami wejścia na rynek UE i innymi pierdołami.
Chociaż sam jestem ciekaw jakie przepisy się zmieniły, że po lifcie pojawiła się dziura na narty i wentylowane fotele :).
o gustach się nei dyskutuje ale po póltora roku jeżdżenia Camry moge powiedziec jedno. Brzydszym pojazdem klasy średniej wyższej (tak pozycjonuje toyota) nie jeździłem. 
1. Tragiczna konosla środkowa i generalnie design wnętrza
2. Multimedia z lat 2000-2010
3. Te guziki z ekarnu multimediów to wszystkim znajomym jako Pajacyki wysyłąłem.
4. Wyposażenie znacznie poniżej konkurencji (mam na myśli możłiwość doposażania) bo pakiety wywoływały u mnie salwę śmiechu
5. Bagażnik goła blacha ze zwisajacymi przewodami głośników i zawiasami demolującymi torby

Na plus dynamika i zawieszenie, wygodne fotele  oraz spalanie vs wielkośc samochodu. CC był swiadomym wyborem i absolutnie nie czuję żebym przesiadł sie o klasę nizej (U mnie z tyłu jeździ z reguły powietrze)
Podsumowując to po dosyć dokłądnym i długim jeżdżeniu całym niemal parkiem toyoty broni się hybryda i jazda po mieście i to mocny atut. Za własne pieniadz eraczej nie kupiłbym zadnej toyoty.
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2023, 23:18:01 wysłana przez EMJOT »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl