Autor Wątek: Światła przednie słabo świecą  (Przeczytany 14121 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Światła przednie słabo świecą
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Grudnia 2022, 00:44:49 »
na ścianie widać plamę okrągłą zamiast granicy odcięcia światła (poziomej)

No to jeszcze mam dobrze, dzięki.

Tym niemniej od ładnych paru lat linia orzecznicza wyraźnie mówi, iż samo niespełnianie tych warunków nie jest wystarczającą podstawą do takich działań, musi być wykazany bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy niedopuszczonym wyposażeniem a zdarzeniem.

Prawo pisane a interpretacja tego prawa to już nie to samo. Zawsze w ubezpieczeniu i sądzie mogą się czepiać, bo czasem szczegół pozwala nic nie płacić. Wyroki teraz mogą być różne, w sytuacji procesu nie bym był taki pewny, że nie będą brane pod uwagę takie szczeguliki. Obojętnie jak sprowadzane auta są, zawsze na początku miały homologację. Wyjątki to wyjątki.

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #31 dnia: 30 Grudnia 2022, 12:39:06 »
Wyraźnie napisałem „linia orzecznictwa” co oznacza nie samo prawo a jak ono jest stosowane - właśnie jak jest interpretowane w praktyce sądowej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 30 Grudnia 2022, 12:58:18 »
W polskim porządku prawnym, tak jak w innych państwach z systemem prawa stanowionego, orzecznictwo nie stanowi źródła powszechnie obowiązującego prawa. W każdym czasie możliwe jest odstąpienie od przyjętego niegdyś poglądu, choćby z uwagi na jego dezaktualizację wobec zmiany stanu prawnego lub stosunków społeczno - gospodarczych. Dlatego nie można z góry wykluczyć równoległego funkcjonowania obok siebie sprzecznych linii orzeczniczych.
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2022, 13:00:25 wysłana przez pireus »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 31 Grudnia 2022, 00:38:23 »
jak jest interpretowane w praktyce sądowej

No właśnie tak, że zaczynam się uczyć ładnie śpiewać, to na przyszłość w razie wpadki zaprocentuje chyba.  :grin:

Offline MMM4201

• Początkujący
  • Samochód:: Auris
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Lutego 2024, 18:01:52 »
https://drive.google.com/file/d/1FPFb1Y_KoBgIgzGKZ6xeTYINwA0tAJVz/view?usp=share_link czy to tak wygląda? Jak można to naprawić? Czy pomoże wymiana na ledy?

Offline dremerus

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris `16
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Lutego 2024, 20:52:20 »
Ja zmieniłem na philips ultron led hir 2.
Aczkolwiek zauważyłem przy wyjmowaniu żarówek ze kostka do której jest wpięta żarówka jest strasznie krótka i ciężko zmienić.
W jakości świecenia to przepaść na korzyść ledów ale miej świadomość ze w Polsce są nielegalne co jest smieszne bo np taki sam samochód na niemieckich tablicach może jeździć leganie po naszych drogach.
Sam diagnosta na SKP był w szoku ze tak słabe żarówki jakie daje toyota są wogole homologowane do użycia i w sumie za jego namową zmieniłem.

A co do kontroli policyjnych to miałem od czasu założenia już z 5 i nikt się nie przyczepił.

Koszt imprezy 200zl. Moim zdaniem jak najbardziej warto, zwłaszcza ze jak chciałem kupić ori lampy led do aurisa to koszt jednek to jakoś 6-8k pln w aso.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Lutego 2024, 13:28:37 »
https://drive.google.com/file/d/1FPFb1Y_KoBgIgzGKZ6xeTYINwA0tAJVz/view?usp=share_link czy to tak wygląda? Jak można to naprawić? Czy pomoże wymiana na ledy?
Wygląda jakby żarówka była źle zamontowana.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #37 dnia: 03 Marca 2024, 18:46:29 »
A co do kontroli policyjnych to miałem od czasu założenia już z 5 i nikt się nie przyczepił.

Nie wszędzie są obeznani, na wioskach to Ci nie będą sprawdzać. Ja latam w dzień na pozycyjnych i też nie mam problemów.

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
« Odpowiedź #38 dnia: 13 Marca 2024, 22:48:18 »
Pomóż mi zrozumieć ludzi, którzy mając światła do jazdy dziennej, w dzień jeżdżą na pozycyjnych.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 14 Marca 2024, 08:50:23 »
To gdzie tak często kontrolują? Ja jeżdżę już 45 lat i nie  wiem czy miałem przez ten cały czas 20 kontroli.

Offline dremerus

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris `16
« Odpowiedź #40 dnia: 14 Marca 2024, 18:29:30 »
Takie tam zadupie pod Krakowem.
Dodam ze ja tez jezdząć praktycznie po całej Polsce najwiecej kontroli miałem jakies 2 km przed domem.

Poza tym wydaje mi sie ,że nawet jesli by sie doczepili ze to retrofity to i tak nie są w stanie tego stwierdzic bez wyciągania zarówki.

Jest to troche jazda z duszą na ramieniu ale wole zapłacić ewentualny mandat 3kpln (tfu tfu) niz dać z 10kpln za przerobienie lamp na ori led.

Offline sky83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 15 Marca 2024, 18:49:10 »
Ja mam w Aurisie zamontowane Narva LED HIR2, jakość oświetlenia drogi w porównaniu do halogenów bezkonkurencyjna. Przegląd na SKP w Krakowie auto przeszło bez problemu.

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 TS
« Odpowiedź #42 dnia: 15 Marca 2024, 21:25:24 »
Jakby co to mam na zbyciu za dwie stówki z dostawą Philips HIR2 LED Ultinon pro3022. W porównaniu ze zwykłymi halogenami (u mnie były to OSRAM Original Line HIR2 55W 12V) to o wiele lepsze doświetlanie pobocza. Zasięg w dal strumienia świetlnego porównywalny również z nimi.
Minusem dla mnie osobiście jest barwa światła, tj. zimna biel (modna obecnie), lekko wchodząca w kolor niebieski. Auto wygląda za to nowocześniej... Zmieniłem na ultinony 9012 które kosztują 3 razy tyle, są bardziej żółtawe i mocniejsze i dopiero jestem zadowolony.
Zastanawiam się, czy nie napisać do ITS w wawie, czy mogliby mi je przebadać. Byłbym piątym kierowcą w Polsce :D:
PS. Żarówki przeszły przegląd w SKP, bo chciałem żeby ktoś je porządnie wyregulował.
« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2024, 21:27:25 wysłana przez mok »

Offline Crushnik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 08 Kwietnia 2024, 22:34:42 »
Cześć.
I te retrofit led normalnie przechodzą przegląd? Skp się nie doczepi?
Czy na czas przeglądu zamiana na halogen? :)
bo jak rozumiem opinie są podzielone, ale nasi niebiescy już mogą się doczepić?

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 TS
« Odpowiedź #44 dnia: 09 Kwietnia 2024, 06:25:11 »
W moim przypadku skp. Dwie różne stacje nie miały uwag. Drogówka, o ile nie zacznie grzebać w środku to też nie powinna się zorientować, chyba że masz źle ustawione. Jak cię złapią to mają prawo zatrzymać dowód i pewnie mandat jakiś. Ja na wszelki wypadek wożę przepisowe żarówki w bagażniku

Wysłane z mojego LM-Q630 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl