Autor Wątek: Rav4 w warunkach zimowych  (Przeczytany 5911 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Rav4 w warunkach zimowych
« dnia: 12 Grudnia 2022, 12:12:11 »
Czasami się pojawiają pytania, czy warto AWD, czy lepiej zimówki czy all-season. Oczywiście wszystko zależy od tego kto gdzie jeździ i na co woli wydac pieniądze, a na co nie. Nie zamierzam nikogo przekonywać ale dzisiaj gdzie było generalnie biało widziałem już sytuację z gatunku tych, które mnie osobiście od dawna przekonywały do posiadania AWD. Wyjazd z parkingu pod biedrą - lekko pod górę ale na głównej ulicy spory ruch więc trzeba się wbijać jak ktoś da trochę miejsca. Rusza jakieś (chyba Octavia) auto FWD no i mieli, mieli, w końcu wyjechała ale z oporami. 20 min poźniej ja wyjeżdżam z tego samego parkingu.... tak jak na suchym. Po prostu ruszyłem :)

Gdy niecerpliwie oczekiwałem rok temu na moją Rav to szukałem różnych filmików, porównań Rav4 AWD z innymi AWD czy po prostu testów w warunkach zimowych. Coś tam było ale fajny filmik znalazłem dzisiaj. Co prawda o Prime (Plug-In) ale w zwykłych moze być tylko lepiej bo 200kg mniej. Facet miał tez opony wielosezonowe i właściwie jedynym problemem był niski prześwit no ale raczej chyba nikt nie kupuje Rav do off-roadu natomiast potrzeba podjechania pod stromszą górkę czasami niektórym się zdarza.
https://www.youtube.com/watch?v=xc-LjHIXpMg

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Rav4 w warunkach zimowych
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Grudnia 2022, 14:11:19 »
Wczoraj rano jeździłem Audi Q2 żony z napędem tylko na przód. Opony takie same jak w mojej ravce, zimówki Michały Alpin Suv. Przy ruszaniu na skrzyżowaniu takie same mielenie kołami zanim samochód złapał przyczepność, jak inne osobówki obok mnie. Potem jazda moją Ravką kilka godzin później w jeszcze większych opadach śniegu. Ruszam na każdym skrzyżowaniu pierwszy, nawet pod górkę. Nie czuję, kiedy włącza się tylny napęd. Fakt, różnicę robi pewnie też masa pojazdu, Q2 to mały samochodzik, ale myślę, że z napędem quattro lepiej dawałby radę.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudnia 2022, 17:42:54 »
Mam AWD na całorocznych Michelin CC. Z ruszaniem żadnych problemów, natomiast na zakrętach czasem potrafiło mi lekko zarzucić tyłem. Ciężko powiedzieć czy na zimówkach byłoby lepiej...

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudnia 2022, 18:00:44 »
Fizyki sie nie oszuka  :laugh:
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Grudnia 2022, 19:37:37 »
Wreszcie śnieg :) Napęd AWDi  super daje rade, system ESP dość szybko i skutecznie reaguje żeby tył nie wyprzedził przodu, nie miałem odwagi jeszcze go wyłączyć :) Jestem bardzo ciekawy jak będzie radzić sobie w górach.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Grudnia 2022, 21:48:07 »
No to dziś miałem porównanie dwóch rav4 na słabo odśnieżonym firmowym parkingu - ja z
hybrydą AWD oraz kolega benzyna CVT FWD. No i kolega miał naprawdę spore problemy z wyjazdem, trzeba było go pchać i huśtać co kilka metrów, bo co rusz się zagrzebywał. Po prostu masakra jakaś. Mój nawet się nie zająknął, po prostu wyjechałem jak po suchym. Wiedziałem, że różnica musi być ale nie sądziłem że aż tak. W takich warunkach to po prostu 2 różne światy. Decyzja o zakupie AWD to było moje najrozsądniejsze posunięcie w konfiguracji auta, a był moment że wąż z kieszeni kusił za opcją FWD.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Grudnia 2022, 21:50:15 »
Ja tam w tym temacie jestem "beton" Skoro SUV to mus AWD.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Grudnia 2022, 00:01:31 »
No tylko awd, aż się dziwię, że w ogóle produkują fwd
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Grudnia 2022, 09:28:15 »
Ja tam w tym temacie jestem "beton"
skromność przez Ciebie przemawia ;)
Fakt jest taki, że na zaśnieżonych ulicach AWDi daje sobie radę, swoją drogą fajnie byłoby zobaczyć filmik, porównujący oba napędy w terenie.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Grudnia 2022, 09:33:03 »
Dziś sobie jeszcze pogadałem z kolegą od tej ravki FWD. Twierdzi, że najgorszą rzeczą w tym aucie to jest CVT + napęd na pojedynczą przednią oś. Gdyby miał manuala to spokojnie by sobie poradził, jakoś rozhuśtał auto czy delikatnie z dwójki łapał przyczepność a klasycznym CVT jest trudno wyczuć i się zakopuje. Do tego ciężkiego auta na zimę to tylko 4x4 albo manualna skrzynia.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Grudnia 2022, 09:57:48 »
Ja mam niestety FWD (przyznaję, że to jedna z rzeczy której żałuję) ale mimo jak zwykle niespodziewanego ataku zimy w ostatnich dniach ;) - żadnych problemów z wjeżdżaniem czy wyjeżdżaniem z miejsc nie odśnieżonych, z głębokiego śniegu, itp. - nie mam. Podobne odczucia miałem ubiegłej zimy. Nawet byłem miło zaskoczony, że to auto tak ładnie sobie radzi w złych warunkach.
Myślę, że to w dużym stopniu zasługa dużych kół i przyzwoitych opon zimowych ale też delikatnego operowania gazem.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Grudnia 2022, 10:46:36 »
Może e-CVT lepiej sobie z jedną osia radzi niż CVT.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Grudnia 2022, 10:47:11 »
Twierdzi, że najgorszą rzeczą w tym aucie to jest CVT + napęd na pojedynczą przednią oś.
Problemem może być też operowanie gazem w aucie, w którym silnik elektryczny daje duży moment od najniższych obrotów.
Odkąd mam auto z 7 biegowym dsg (bardzo krótka jedynka, do toczenia się), to nie mam prawie w ogóle problemów z wyjazdem z zasypanych parkingów - bardzo krótki bieg, na najniższych obrotach bez dodawania gazu + zimowe opony dają bardzo dobre rezultaty.
Jeszcze z poprzedniego auta pamiętam, że ułatwiało ruszenie korzystanie z trybu Eco, bo wtedy gaz jest trochę ograniczony i łatwiej nim operować.
Edit:
Teraz doczytałem, że to benzyną, więc fragment o elektryku jest nie wazny.

Offline bogowrocpl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Grudnia 2022, 11:14:18 »
Właśnie też przypomniałem sobie o ECO, chyba gdzieś o tym czytałem,że zaleca się przełączyć na ECO w przypadku ślizgania kół. Dodatkowo zastanawiam się, czy przejście w tryb manualny i wbicie 2 nie rozwiąże problemu z wyjazdem z bardzo śliskiego terenu.

Wysłane z mojego Nokia X10 przy użyciu Tapatalka

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Grudnia 2022, 11:19:15 »
Oczywiście na pewno lepiej by mi się wyjeżdżało mając napęd na tył, ale skoro mam FWD to trzeba z tym żyć w zimę :). Potwierdzam powyżej osoby, skoro są przewidywane problemy z ruszeniem to dodawanie gazu w podłogę kompletnie nic nie da. Spowoduje wyślizganie śniegu, zrobienie lodu i dalsze mielenie w miejscu gdzie tego lodu więcej zostało. Może RAV4 to czyjeś pierwsze auto i takiej wiedzy się nie nabyło, albo kupiło się od razu AWD, ale większość aut jeździłem FWD, coś tam RWD dawno dawno temu. Jak jest ślisko to nie daje się w podłogę, bo jest tylko gorzej. Czy z eco, czy bez - lekko operować gazem i będzie dobrze ;).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl